חושבים שמדיניות הממשלה בנוגע לאיכון טלפונים סלולריים כדי לעקוב אחרי חולי קורונה בישראל גרועה? בואו תראו מה קורה בהודו: כוחות משטרה בעיר נוידה מפטרלים בימים אלה בעיר ומחייבים את כל האזרחים להוריד אפליקציית מעקב שמנטרת קשרים חברתיים כדי לאתר נדבקים חדשים. לא רוצים להוריד? אין בעיה, תישלחו מיד לכלא ותוכלו להישפט לזמן מאסר של עד חצי שנה. אה, ותשלמו גם קנס של 13 דולר (כ-45 שקלים).

המשטרה מסרה לאמצעי התקשורת שהיא אפילו תערוך ביקורי בית רשמיים אצל האזרחים כדי לוודא שיש להם את האפליקציה. המדיניות לגבי אזרחים שאין להם סמארטפון, או אזרחים שיצא מהבית בלי הטלפון הנייד שלהם, לא ברורה כרגע. לפי נתונים עדכניים במדינה, רק ל-400 מיליון אנשים בהודו יש מכשיר טלפון חכם שמסוגל להתקין אפליקציות – זאת לעומת 1.4 מיליארד האזרחים בכל המדינה.

האפליקציה, שנקראית Aarogya Setu, פותחה על ידי הממשלה בהודו. יותר מ-90 מיליון מכשירים כבר מכילים אותה, וזאת תוך פחות מחודש אחד. האפליקציה מתעדת את היסטוריית התנועה שלהם ואת הסימפטומים שהם חווים כדי שיוכלו לאבחן את עצמם, אבל התפקיד החשוב ביותר שלה הוא קבלת גישה לבלוטות׳ במכשיר ולשירותי המיקןם. באמצעות אלה היא מסוגלת גם לחלק אזורים במפה לפי צבעי ירוק, צהוב או כתום, ולהזהיר אנשים מפני אזורים נגועים במיוחד. בהודו, אגב, נדבקו עד כה יותר מ-52 אלף אנשים ונרשמו כ-1,700 מקרי מוות.

מעבר לתקופת המאסר ולקנס, אזרחים שלא מורידים את האפליקציה לא זוכים לקבל שירות בבתי המרקחת. ישנן גם רשתות מזון שמסרבות לערוך משלוחים ללקוחות שהאפליקציה לא מותקנת אצלם במכשיר. ״אנחנו מודעים לחששות הפרטיות לכאורה״, נמסר מאחד הסופרים הגדולים בהודו למגזין הביזנס אינסיידר, ״אבל גם אם החששות הללו מבוססים, זה מחיר קטן לשלם עבור הבריאות של כולנו לטווח הרחוק״.

כתוצאה מכך, אזרחים רבים בהודו מביעים מחאה על הפלישה לפרטיות שלהם בעקבות האפליקציה, כשחלקם אפילו טוענים שהודו הפכה בכך רשמית למדינת משטרה. המדינה עצמה לא מבינה מה הבעיה באפליקציה, ואף מודה כי הגישה התמידית לשירותי המיקום היא לא פגם בתכנון אלא חלק מהייעוד המקורי של האפליקציה.

אפליקציה דומה בשם Care19, אגב, הושקה לאחרונה במדינת צפון דקוטה שבארה״ב, אם כי שם נותנים למשתמשים את האופציה לבחור שלא לשתף את נתוני המיקום שלהם עם הממשלה. לפי דיווחים ראשוניים, האפליקציה אינה עובדת כהלכה ויוצרת המון בעיות, עד כדי כך שהמשתמשים דווקא מפרסמים ביקורות גרועות על האפליקציה משום שאינה מתעדת את כל הצעדים שלהם. בקרוב ישוחרר גם כלי המעקב של גוגל ואפל אחר תנועתם של בעלי המכשירים שלהם כדי לבדוק אם היו במגע עם חולים מאומתים, וגם שם יהיה ניתן להפסיק את המעקב באופן ידני, אם כי הוא יופעל אצלם כולם בתחילה כברירת מחדל.