אנשים אין להם לב. לקחת ככה מיליארדי אנשים ולזרוק אותם לסדנת ויפאסנה בכפייה? 12 שעות שתיקה? פייסבוק, אינסטגרם וואטסאפ נופלות בו זמנית? קחו לי שתי ידיים ורגל, למה לא. לפחות תעשו את זה לפי התור.
אז מה קרה שם? גיגלתי (זה עוד עובד). לא מצאתי כלום פרט לאייטם מאלג'זירה, תחת השם המבטיח "מה גרם לנפילה של פייסבוק, אינסטגרם ווואטסאפ בו-זמנית?"

מצאתי שם המון מלים שנועדו להרשים את מנוע החיפוש של גוגל, אבל התוכן שלהן נגמר במשפט אחד: "מפייסבוק נמסר - 'סליחה - עבודות תחזוקה'".

יש משהו נורא מוזר בלבוא לחברות האלה בתלונות על נפילות. כשחברת חשמל, המים או הלוויין נופלת, ברור לנו מה מגיע לנו. שילמנו על שירות רציף, ואם הוא נפסק לתקופה ארוכה מדי, יש לנו זכות מלאה לבוא בתלונות וגם לדרוש פיצויים. אבל פייסבוק? היא מפעילה מערך עצום והיפר-יקר כדי לתת לנו שירותים מדהימים, שאנחנו לא משלמים עליהם כלום. כלומר, לפחות לא בכסף. אנחנו משלמים בפרטיות, ומשלמים בזמן הרב שבו העיניים שלנו בוהות במסכים האלה. אבל אם השימוש הוא גם התשלום - מה חייבות לי החברות האלה כשהן נופלות? לא שילמת, שתוק.

והדבר השני הוא שהנה אנחנו מרגישים את המונופול העצום בשיא גודלו. פייסבוק הבטיחה פעם מזמן, כשרכשה את וואטסאפ ואת אינסטגרם, שהמערכות יישארו נפרדות, ושהמידע לא יחובר. נדמה לי שאין ספק עכשיו שהמערכות מחוברות באבואה מחוברות. פייסבוק אינסטגרם ווואטסאפ הן כמו הדרקון בעל שלושת הראשים. אתה פוגש כל פעם ראש אחר, אבל המפלצת אותה מפלצת.

האם זו באמת היתה "תחזוקה שוטפת"? כמו שהיה בנפילת 24 השעות של פייסבוק לפני שלושה חודשים? או שבעוד כמה ימים או שבועות יתבררו סיבות חדשות? לא יודע. אבל אני מצדי מוכן לנפילה כזו פעם בשבוע. להזכיר לכולנו שיש עוד אפשרויות תקשורת והעברת זמן, שיש עוד חיים בחוץ. טלגרם ונטפליקס, למשל. מה חשבתם? שהתכוונתי לשלוח אתכם לדבר עם החברים והילדים שלכם? חח, לא.

חיים מהתראה להתראה

אבל יש דבר אחד שאפשר ללמוד מפייסבוק. היא הרי נמצאת במסע טיהור עצמי, ולפי הדיווחים, עומדת לאפשר לנו לכבות את הנקודות האדומות שבתוך האפליקציה - הנקודות האלה שמופיעות למטה או בצד ושולחות אותנו לצפות בסרטונים שעוד לא הספקנו לצפות בהם -איך העזנו - או לענות לחברים. הפעם אני מציע לכם, תלמדו מפייסבוק, ותכבו את כל ההתראות בטלפון שלכם.

מי שפוגש אותי כאן מדי סופשבוע או בנקסט על מסך הטלוויזיה מכיר את חיבתי העמוקה לנקודות האדומות: ערימת הפיקסלים עם הכי הרבה כוח בהיסטוריה. כל פעם שהיא צצה - הורמונים משתחררים במוח, אדרנלין, דופמין, קורטיזול. הדופק קופץ, הזעה, סטרס. ואנחנו אפילו לא יודעים מה קרה, מי כתב לנו ומה הוא רוצה. זו ההתראה עצמה שמפעילה אותנו. אנחנו עוזבים הכל ומפנים אליה את תשומת הלב, גם נגד רצוננו. אז לכבות, חברים, לכבות. כמו שפייסבוק ממליצה לכם.

בהתחלה זה גורם לכם לבדוק את המכשיר בכל כמה דקות, שזה קצת מעמיס. אבל אחרי כמה ימים או שבועות, פתאום מתפנה לכם זמן לגמור שיחה. לסיים משימה. להתחיל לחיות קצת, בין התראה להתראה.

חשבונית עבור: הפצת טינופת

יש מישהו, ממש ברגעים אלה, שכותב בחיוך גדול חשבונית שמנמנה ללקוח כבד. בראש החשבונית לא כתוב: "עבור: פרויקט הפצת שקרים על ביט". כתובה איזו שורת הסוואה כללית, "ייעוץ אסטרטגי" או חרטא כזה. אני לא יודע מה הסכום, בטח עשרות יפות של אלפי שקלים, אם לא יותר. מי הלקוח? תחשבו בעצמכם מי יכול להרוויח מהפצת שמועות על אפליקציית העברת התשלומים הפופולרית בישראל.

אבל השמועה שהועברה בין אלפי וואטסאפים במהלך השבוע, לפיה ביט נפרצה ואתם חייבים "להוציא משם את האשראי שלכם", נרקחה במכוון ביד אמן. אבל כאן לא נגמר פרויקט ההכפשה והפצת השקרים. כשיצאו הידיעות הראשונות על הפריצה לביט שלא היתה, מישהו השקיע כסף נוסף בקידום שלהן ברשת. שיגיעו לכמה שיותר עיניים. הרי זה לא משנה אם זה נכון או לא - מה שחשוב זו הטלת הספק.

הנה תרגיל מחשבתי קטן: נניח שיוצאת שמועה על כך שגננת בשכונה - דווקא ההיא המוצלחת והמבוקשת - מכה ילדים. מישהו טוען שהוא ראה סרטון, אפילו עולה ידיעה באתר כלשהו. העסק מתפוצץ בתקשורת ברעש, הגננת מתגוננת, ובסוף מתברר שלא היה כלום. אין סרטון ואין מכות. האם עדיין תשלחו את הילדה שלכם לגן הזה?
משהו מהלכלוך תמיד נדבק. ואפילו אם המידע שהוביל אותו שקרי לחלוטין - המוח שלנו נשאר עם פיסת הכתם הזו. זו היתה המטרה של מתכנני הקמפיין להטלת רפש בביט. כתם כזה יכול לשכנע אנשים ספקנים ממילא שלא להשתמש באפליקציה או לעבור למתחרה (שעקרונית חשופה באותה מידה).

בנק הפועלים, שעומד מאחורי אפליקציית ביט, הגיש תלונה למשטרה. לאתר את מקורה של שמועת הוואטסאפ יהיה קשה בלי לפתוח במבצע פריצות המוני לטלפונים של מאות אלפי אנשים. אבל את הידיעות שקודמו בתשלום - דווקא אפשר לאתר. מישהו הוציא הזמנת עבודה, מישהו שילם, מישהו ביצע. עולם הטינופת הדיגיטלית חוגג על הבורות שלנו ושל המשטרה. וכרגע לא נראה שאפשר לעצור את המניפולציה, לא מהצד של המוח שלנו, ואני לא בטוח שמהצד של המשטרה.