אוסטריה אמרה "לא" לפופוליזם (צילום: SkyNews)
אוסטריה אמרה "לא" לפופוליזם | צילום: SkyNews

יום ראשון, ארבעה בדצמבר 2016, נרשם במערכות התקשורת, הפוליטיקה, המחקר והמודיעין ברחבי העולם כיום משמעותי ביותר באשר לעתידו של רעיון האיחוד האירופי ובאשר לעתידה של יבשת אירופה בכלל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

אזרחי אוסטריה נקראו לבחור נשיא. תפקיד סמלי בעיקרו, ולמרות שהבחירה בו היא עממית ולא פרלמנטרית, מעמדו דומה לזה של נשיא מדינת ישראל. האופציות שעמדו בפניהן היו נורמן הופר, איש מפלגת הימין הקיצוני שונאת הזרים והאנטישמית – "מפלגת החופש האוסטרית", או אלכסנדר ואן-דר בלן, מועמד עצמאי שהתמודד בחסות מפלגת הירוקים.

הראשון הציג חזון לאומני אוסטרי, שמתנגד לרעיון האיחוד האירופי. השני, שזכה לכינוי "ברני סנדרס האוסטרי", הציג חזון הפוך בתכלית. האפשרות שהמדינה שבה נולד אדולף היטלר, שהתמסרה ל"סיפוח" הנאצי ברצון ובכמיהה ושלדעת היסטוריונים לא הפנימה את הלקחים הנדרשים מהתקופה האפלה ההיא, תהיה הראשונה שתעמיד בראשה איש ימין קיצוני, מיקדה עניין רב בבחירות הלא חשובות האלה.

מתיאו רנצי, ארכיון (צילום: רויטרס)
מתיאו רנצי, ארכיון | צילום: רויטרס

באותו הזמן, בשכנתה הדרומית של אוסטריה, באיטליה, שגם לה עבר פשיסטי אפל תחת מנהיגותו של מוסוליני, התקיים משאל עם שהוביל ראש הממשלה מטאו רנצי. עניינו של המשאל היה שינויים חוקתיים שנועדו "לאפשר משילות" בארץ המגף, שמאז הסתיימה מלחמת העולם השנייה כיהנו בה 62 ממשלות.

זה לא בדיוק עניין של ימין ושמאל, לא בדיוק עניין של חברות באיחוד האירופי או בגוש האירו. זה עניין של משילות במדינה מוכת אבטלה ששקועה בחובות של עשרות מיליארדי אירו. מבחן אמון לראש הממשלה המכהן שגם הקפיד להציג זאת כך. הזדמנות פז למפלגות קיצון מן הימין ומן השמאל לקפוץ על עגלת ההסתה ולהכות בתופי הפופוליזם.

דומה שרנצי עצמו בירך על שלל ההערכות שהציגו את משאל העם הזה כמבחן הקריטי להמשך קיומו של האיחוד האירופי, אך זה לא הרשים את האיטלקים וקולות ה"לא" הכריעו. בהפרש גדול. נוכח זאת חשוב לציין שאיטליה לא פרשה (עדיין) מהאיחוד האירופי, והפקידים בבריסל לא מוצאים עצמם מחוסרי עבודה. גם האירו, שהגיע בלילה לשפל של עשרים שנה, מתאושש, והבורסות מציגות עליות מתונות.

ערד ניר (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

ראש ממשלת איטליה הודיע שיתפטר, הוא ייגש לנשיא שינסה להקים ממשלה חדשה, ואם זה לא יצליח איטליה תלך לבחירות נוספות ורק אז תקבע את המשך דרכה.

ההכרעה באוסטריה הייתה אמש משמעותית יותר. אחרי שכל הסקרים הצביעו על קרב צמוד ביותר עם יתרון קל להופר הימני קיצוני, התוצאות הראו על יתרון בולט ומשמעותי לוואן-דר בלן דווקא. גם הוא יצא נגד הממסד המפלגתי אבל במסגרת הכללים המקובלים.

אוסטריה אמרה לא לפופוליזם של הימין הקיצוני. הסחף שהחל בבריטניה, שהצביעה בעד פרישה מהאיחוד האירופי, ועבר בארה"ב, שבחרה בדונלד טראמפ, נעצר בווינה. הלבנה הזו נותרה בקיר. לפחות עד הבחירות המשמעותיות יותר לפרלמנט, שלפי ההערכות יוקדמו גם הן לשנה הבאה.