תקיפות בעזה, ארכיון (צילום: החדשות12)
התקיפות בעזה, אמש | צילום: החדשות12

חמאס רוצה רגיעה. אבל הוא רוצה להגיע לרגיעה מעמדת כוח אחרי שביסס את ה"משוואה" שלו, שכל ירי ייענה בירי, וכן הוא מבקש לגבות מחיר מרבי תמורת השקט. ההחלטה בחמאס לפנות לניסיון להשיג רגיעה כנגד הקלות משמעותיות בסגר על עזה נפלה בימים האחרונים בישיבות מרתוניות של הלשכה המדינית של הארגון שבה השתתפו, ברשותה של מצרים, מנהיגי הארגון השוהים בחו"ל ובראשם סאלח אל ערורי ורוחי מוסתהא.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אחדים מבכירי חמאס, בהם חוסאם בדראן, לא היססו להצהיר על דבר ההחלטה בפה מלא. ההסבר שלהם: חמאס אמנם נחוש להילחם בישראל עד חורמה, אבל לעת הזו מתחייבת הקלה משמעותית לאוכלוסייה הסובלת ממצוקה קשה, בין היתר רק 2-3 שעות ביממה של אספקת חשמל. סבב ההסלמה החריף הלילה שבו שיגר חמאס – יחד עם ארגונים אחרים – יותר מ-160 רקטות, נועד לחזק את התביעות החדשות שהם מעלים במשא ומתן עם ראש המודיעין הכללי המצרי, הגנרל עבאס כאמל.

הנהגת חמאס, ארכיון (צילום: maan news, חדשות)
הדיונים במצרים | צילום: maan news, חדשות


 
שלא כקודמיו, כאמל איננו מיטיב לנהל את התיווך ובשבועות האחרונים שינה פעמים אחדות את טיוטת המתווה שהוא מציע להסדרה ארוכה ברצועה. למשל – חמאס לא מסתפק כרגע בהקלות במעברים מישראל ופתיחת מסוף רפיח דרך קבע למצרים, אלא הציג לפתע דרישה מפליגה חדשה: להחזיר את המצב במעברים למה שהיה לפני יוני 2007, כשהשתלט על רצועת עזה. לאמור: חמאס רוצה שישראל תנהג בו להבא כאילו הרשות הפלסטינית עודנה מושלת ברצועה.

דוגמא נוספת: חמאס אמנם פירק זה מכבר את הממשלה שלו בעזה ולכאורה פתח לרווחה את הדלתות לכניסת הרשות הפלסטינית לניהול הרצועה, אבל בימים האחרונים הצמיד לזה תביעה חדשה, שלפיה בטרם יורשו השרים של אבו מאזן לתפוס את משרדי הממשל בעזה, יהיה עליהם לקבל לעבודה (ולשלם משכורות מלאות) כ-40 אלף פקידים שמונו מטעם חמאס אחרי שהרשות הפלסטינית הורתה לכל הפקידים לחדול להופיע לעבודה.

שיגור מעזה לישראל (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
שיגור מרצועת עזה, אמש | צילום: רויטרס, חדשות

ההתפתחויות האלה מתחדדות על רקע המאבק העיקש שמנהל אבו מאזן נגד ההסדרה שבה מדובר ואפילו נגד הפסקת אש. לשם כך נסע אבו מאזן אתמול לקטאר כדי להניא את השייח תמים מלהמשיך במחויבות שלו לתרום סכומי כסף משמעותיים לרצועה במסגרת חבילת הסיוע של 650 מיליון דולרים שהכין שליח האו"ם ניקולאי מלדנוב. אנשי אבו מאזן טוענים כי הסדרה חייבת להתבצע אך ורק מול הרשות הפלסטינית ועל פי תנאיה, שאם לא כן תהיה זו הכרה בחמאס מצד הגורמים הבינלאומיים והקפאת המצב הקיים של פירוד בין עזה לגדה המערבית. אבו מאזן יודע – והוא איננו טועה בזה – שאחת הסיבות לרצון של חמאס ברגיעה היא כוונתו להתמקד בניסיון להתבסס בגדה המערבית ולהיערך ליום שאחרי אבו מאזן.

אהוד יערי (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

התסבוכת במשא ומתן באמצעות המצרים ומלדנוב היא שמעוררת חשש מוצדק להמשך ההסלמה. צריך לשים לב שעל אף ההיקף הגדול של חילופי המהלומות האחרונים נזהרים גם חמאס וגם ישראל מלחצות קווים אדומים לא מסומנים ומשתדלים ככל יכולתם "לשרוט" את היריב אבל לא לפצוע אותו קשה. זהו שיווי משקל מסוכן ושברירי, שכן חרף המגמה לחפש נוסחה לרגיעה, סיכויי ההסלמה עודם גבוהים.

עניין גופות חללי צה"ל ושני הישראלים שבידי חמאס נמצא – אם נאמר את האמת – בשולי המגעים בשלב הזה. עמדת חמאס היא שהחזרת הגופות והאסירים צריכה להידון בנפרד מהפסקת האש וגם בסוגיה זו מציבים בארגון תנאים קשים: קודם כל שישראל תשחרר מבתי הכלא את כל משוחררי עסקת שליט שהוחזרו לבתי הסוהר ורק אז ידווח חמאס על מצב הישראלים שבידיו, ולאחר מכן יתחיל משא ומתן על עסקה. התוצאה: משא ומתן מבולבל, החרפה בעימותים, ללא סיכוי קרוב לפתרון עניין חללי צה"ל.

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/