היסטוריה: ישראל תייצא גז לאירופה‎ (צילום: פלאש 90 - משה שי, חדשות)
צילום: פלאש 90 - משה שי, חדשות

גילוי מאגר הגז הענק מול חופי מצרים הוא לא רק בשורה גדולה עבור השכנה מדרום אלא חדשה דרמטית גם עבור משק הגז הישראלי. הגילוי מעמיד בספק את כדאיות הפיתוח של מאגר לווייתן, שפיתוחו המהיר הוא למעשה המטרה העיקרית של מתווה הגז.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הפיתוח המהיר של לווייתן נשען על ההסכמים של חברות הגז לייצא גז ישראלי למצרים ולירדן, אלא שכעת צפויה מצרים לפתח במהירות את המאגר שהתגלה היום כך שלא תזדקק לגז הישראלי לתקופה של יותר מכמה שנים.

בנוסף לכך, מחירי הנפט והגז בעולם יורדים באופן דרמטי בחודשים האחרונים וגם העובדה הזו מקטינה משמעותית את הכדאיות של פיתוח מאגר לווייתן. סימן השאלה שנסוב כעת סביב הכדאיות של פיתוח מאגר לווייתן מוסכם על כולם, אך עדיין נותר ויכוח משמעותי על הפרשנות.

אסדות גז (צילום: חדושות 2)
צילום: חדושות 2

דווקא עכשיו - לאשר את המתווה?

התומכים במתווה הגז, ובראשם שר האנרגיה יובל שטייניץ, אומרים שישראל ישנה בעמידה ושמציאת מאגר הגז החדש היא דווקא הוכחה לכך שיש צורך לאשר את המתווה בהקדם האפשרי. באופן כזה תוכל ישראל להקדים ולמכור למצרים את הגז שברשותנו ובאותה הזדמנות גם לפתח את המאגר.

המתנגדים למתווה הגז לעומת זאת מבהירים שזה בדיוק הזמן לעצור, לפתוח את המתווה ולייצר הסדר הוגן יותר. ראשית, הגז שהתגלה במצרים יכול להוזיל גם את מחירי הגז בישראל ובמקרה כזה - מדוע לכבול את עצמנו למחירים גבוהים? גם הנימוקים של ביטחון המדינה ויחסי החוץ שנשענו על החוזים הללו מתייתרים כעת.

קרן מרציאנו (צילום: חדשות 2)
קרן מרציאנו | צילום: חדשות 2

באופן לא מפתיע מציאת מאגר הגז מול חופי מצרים אינה פותרת את הוויכוח בין התומכים והמתנגדים למתווה הגז, אבל המציאות היא שכך וגם כך - המתווה יתעכב בחצי שנה לפחות בשל ההתעקשות של שר הכלכלה דרעי לא לעקוף את סמכויותיו של הממונה על ההגבלים העסקיים.