הסכם הגרעין אמור לחסום לפחות לעשר שנים את ארבעת הנתיבים שיכולים לאפשר לאירן להשיג פצצה. ברור לגמרי שבמתווה שייחתם נשארו פרצות שהאירנים מנסים להסוות באמצעות מכבסת ניסוחים עמומים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כדי למנוע העשרה מסיבית בנתיב אחד בנתנז, ובנתיב השני במתקן התת קרקרעי בפורדו יש להוציא מידי האירנים כשבע טונות אורניום שכבר הועשר או לאחסנו במתכונת שלא תאפשר העשרה חוזרת. יש לפרק 13 אלף צנטריפוגות ומוטב להוציאן מהמדינה. בנוסף נדרש להגביל את ייצור הצנטריפוגות המהירות מהדורות המתקדמים.

בכדי לחסום את הנתיב השלישי לפצצה דרך כור הפלוטוניום המוקם באראק, צריך לשנות את מבנהו באופן יסודי ולקבוע שלאחר השימוש יוצא הדלק הגרעיני מתחומי אירן. כדי למנוע בריחה לפצצה בנתיב הרביעי בדמות מתקן חשאי כלשהו, צריך לוודא שלפקחים תהיה גישה חופשית לכל מקום חשוד. יש לאפשר לפקחים לתחקר מדענים ולבחון רכש, ולשדרג את המצלמות והחיישנים העוקבים אחר הפעילות.

הפשרות מתחבאות בין עמודי ההסכם

בכל הנקודות האלה עשו המעצמות למורת רוחה של ישראל פשרות מול עמדה אירנית נוקשה. עד כמה מסוכנים הוויתורים האלה? התשובה מתחבאת בתוך כ-100 עמודי ההסכם על ארבעת נספחיו הטכניים.

אהוד יערי (צילום: חדשות 2)
אהוד יערי | צילום: חדשות 2

הסנקציות יוסרו ומועצת הביטחון תבטל החלטות קודמות נגד אירן. במהירות רבה יקבלו האירנים יותר מ-100 מיליארד דולר. בשלב זה - סביר שהחתימה קרובה מאוד.