בג"צ איפשר אתמול (רביעי) לחרדים לא ללמד את ילדיהם את לימודי הליבה, מקצועות היסוד של התרבות החופשית. הרכב מורחב של תשעה שופטים דחה אתמול עתירה בנושא, והחרדים ימשיכו לא ללמוד אנגלית ומדעים.

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אילן לוקאץ'

לכאורה אנחנו כאנשים שמעריכים השכלה צריכים להתקומם, משתי סיבות. האחת, שזכותו הבסיסית של הילד והנער לקבל חינוך היא בדיוק כמו זכותו לחופש ולאוכל ולגג מעל הראש; והשנייה, שאיך אפשר לדבר על שילוב חרדים בשוק העבודה, אם מאפשרים להם לחפף כישורי יסוד הכרחיים לפרנסה כבוגרים.

אבל רק לכאורה. קודם כל, הנער החרדי מקבל חינוך. הוא מקבל חינוך טוב. לא החינוך הטוב שאני רוצה לילדים שלי, אבל בסולם הערכים של ההורים שלו, הילד החרדי מקבל את הכי טוב שההורים שלו יכולים להשיג עבורו.

זה בגלל שהחברה החרדית מקדשת את ערך הלימוד הרבה יותר מהחברה החופשית. בתוך העולם החרדי הסגור, מוח מחודד שווה הרבה יותר מכסף. זאת הכנה טובה יותר ונכונה יותר לחיים. כמו שאני מכין את הילדים שלי הכי טוב שאני יכול לחיים בעולם שלי, הם עושים את אותו דבר ומכינים את הילדים שלהם לחיים בעולם שלהם. ועם כל האהבה שיש לי למדעים, ותאמינו לי שהיא גדולה, העובדה היא שאתה יכול להעביר חיים שלמים ומספקים תוך כדי שאתה מאמין שהארץ עומדת והשמש מסתובבת, אבל בעולם החרדי - בלי לדעת תורה אתה אפס. זאת הליבה שלהם. ככה שזכותו של הילד החרדי לחינוך טוב איננה מתקפחת גם בלי דף אחד של לימודי אנגלית, מתמטיקה, היסטוריה או ספרות.

לימודי ליבה - לא הבעיה עם החרדים (צילום: חדשות 2)
אילן לוקאץ' | צילום: חדשות 2

השכלה תמיד אפשר להשלים

מה שמוביל אותנו לפוטנציאל ההתקוממות השני, שהוא כישורי יסוד לפרנסה בעולם החופשי. אני חושב שזה הרבה פחות קריטי ממה שזה עלול להיראות. אפשר להשלים את כל המתמטיקה והאנגלית בשנתיים מרוכזות. מה שמחדירים בך לאט לאט לאורך 12 שנות בית הספר, בכיתה עם עוד 40 ילדים ולא ממש בהצלחה, אפשר להשלים כבוגר מהר מאוד.

פגשתי פעם אדם שעזב את בית הספר בכיתה ו' לטובת קריירה של גניבת רכב ופריצה לקיוסקים, ובגיל 18 החליט שוב לשנות כיוון וללכת לאוניברסיטה. הוא השלים חומר במשך שנה, ובגיל 24 הוא כבר היה דוקטור לאנטומיה. אז אפשר. מה שיעודד את החרדים להשתלב בשוק העבודה הוא לא שיעורים במקצועות הליבה שלנו: מה שיעודד אותם לעבוד הוא שיפסיקו לשלם להם בשביל לא לעבוד.