הספירה לאחור לקראת 12 במאי: עשרה ימים נותרו לנשיא טראמפ עד ההחלטה על הסכם הגרעין. הוא שומר על עמימות מסויימת ולא מתחייב אך ברור שטראמפ עדיין משוכנע שמדובר בעסקה הגרועה בהיסטוריה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לפי החקיקה בקונגרס, שאישרה את עסקת הגרעין עם אירן, הנשיא אמור להודיע כל שלושה חודשים לקונגרס אם אירן עומדת בתנאים או לא. מה אמור לקרות ב-10 הימים הקרובים בשני צדי המתרס?

הסכם הגרעין מ-2015  יתפרק? (צילום: רויטרס)
החתימה על הסכם הגרעין | צילום: רויטרס

בפני טראמפ עומדות מספר אופציות לקראת 12 במאי: 

האפשרות הראשונה - להגיד שאירן עומדת בתנאים כפי שעשה במועדים הקודמים. לא מדובר באפשרות סבירה נוכח ההתבטאויות וההתפתחויות שלו.

האפשרות השנייה - להמשיך בהסכם ולדרוש הגברת אכיפה במסגרת הקיימת. הסבירות למהלך הזה נמוכה.

האפשרות השלישית - להמשיך זמנית עם ההסכם, כלומר לקבוע טווח זמן לשינויים (דדליין) שמהותם - הסכם רחב יותר. לא סביר שאירן תסכים למהלך שכזה.

האפשרות הרביעית והמדוברת - לצאת מההסכם משום שאירן לא עומדת בתנאים. כרגע מסתמן שזו נטיית לבו של הנשיא: הצהרה כזו מחייבת את הקונגרס לשוב ולהטיל על אירן את הסנקציות שהוסרו, חלקן או כולן.

אם טראמפ יוצא מההסכם, מדינות אירופה הודיעו שאין תוכנית חלופית. הן ימשיכו. האינטרס שלהן ברור, וכך גם רוסיה וסין.

ערד ניר (צילום: החדשות)
ערד ניר | צילום: החדשות

בפני אירן עומדות במקרה זה שתי אופציות:

הראשונה - להישאר בהסכם עם שאר השותפות ולבחון באיזה מידה טראמפ כופה את הסנקציות שהקונגרס יחזיר ולשקול צעדים בהמשך.

השנייה - להכריז שההסכם מבוטל ולחזור להעשיר אורניום בעוצמה גבוהה - כפי שאיימו. במקרה הזה הם חשופים לפעולה צבאית ישראלית, אמריקאית או משולבת נגד אתרי ההעשרה ויותר.

אם האירנים יישארו בהסכם באופן הזה הם זוכים לחסינות מסוימת - לפחות עד שהמוסד יוכיח שהם בכל זאת עושים את מה שהתחייבו שלא לעשות.