הימור מסוכן. מיי בעצרת תמיכה (צילום: רויטרס)
הימור מסוכן. מיי בעצרת תמיכה | צילום: רויטרס

לפני 52 ימים הכריזה תרזה מיי על בחירות בזק, אז הובילה בפער עצום והדרך לממשלה חזקה בראשותה נראתה בטוחה. אלא שאפילו במערכת בחירות קצרה ולכאורה ידועה מראש יכולות להתחולל תהפוכות. בזמן שיותר מ-46 מיליון בריטים יוצאים להצביע הנה שלוש הערות על הבחירות בממלכה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אל תדברו על טרור

שני פיגועים התרחשו במהלך מערכת הבחירות הזו, כשאחד מהם אירע ימים ספורים לפניה. 34 נרצחים, כמאתיים פצועים, וחמישה מחבלים שנולדו או לפחות גרו בתחומי הממלכה. ניתן היה לצפות שרק בזה יעסקו כאן, ורק על זה יחשבו המצביעים כשישלשלו את הפתק לקלפי. אלא שהסקרים מראים שהפיגועים כמעט שלא השפיעו על מערכת הבחירות הזו ועל המצביעים.

בהלה בלונדון אחרי הפיגוע (צילום: CNN)
בהלה בלונדון אחרי הפיגוע | צילום: CNN

זה קורה מכמה סיבות, העיקרית שבהן היא המתמודדים עצמם. ג'רמי קורבין, עם שק של התבטאויות שנויות במחלוקת בנושאי טרור בוודאי לא רוצה להפוך את הדבר לנושא מרכזי וממשיך להתמקד בנושאי כלכלה ותנאים סוציאלים. תרזה מיי, גם כן, מבינה שעיסוק בתחום הטרור עלול דווקא לפגוע בה. תחת הקדנציה שלה כשרה לביטחון הפנים קוצצו תקציבי המשטרה, והונהגה מדיניות רפה שבעיני רבים הובילה לתקופה המתוחה שבה אנחנו נמצאים היום. 

העולם שייך לצעירים?

בשנה שעברה בחודש יוני החליטו הבריטים ברוב של 52% לצאת מהאיחוד האירופי. ניתן היה לראות פערים גדולים בעיקר בין מצביעים צעירים לאלו המבוגרים. הצעירים רצו להישאר אך המבוגרים הם שהכריעו לעזוב. גם הפעם אפשר לראות תהום בין שתי הקבוצות. אם זכות ההצבעה הייתה ניתנת רק עד גיל 40 היה ג'רמי קורבין ראש הממשלה בענק. הצעירים מתחברים להבטחות הכלכליות שלו, ואפילו מאמינים שהיחס שלו לארגוני טרור שונים הוא כחלק מדיפלומטיה מתוחכמת. מנגד בקרב מבוגרים יותר תרזה מיי היא בחירה חד משמעית.

ג'רמי קורבין. ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
קורבין. זוכה לאהדה של הצעירים | צילום: רויטרס, חדשות

מיי יכולה לסמוך על הנתון הסטטיסטי המשחק לרעת קורבין לפיו הצעירים בדרך כלל יוצאים פחות להצביע. אלא שהפעם, כשהם מלווים עוד בתחושת הטראומה שעתיד המדינה כפי שהם חפצים בו נלקח מהם, מספר שיא של צעירים העיד שילך אל הקלפי. הלילה נקבל שוב עדות לשאלה מי באמת קובע את אופיה של הממלכה.

הימורים הם דבר מסוכן

תרזה מיי לקחה הימור כשהכריזה על בחירות. נכון, הוא היה הימור מחושב ונשען על ההערכות מבוססות, אבל הימור הוא הימור, ולהערכתי, בכל מקרה תרזה מיי יצאה כאן מופסדת. גם אם הערב יתברר שהסקרים שוב טעו ומיי אכן תנצח בגדול, בחודשיים האחרונים נגרם לתדמיתה החזקה נזק בלתי הפיך. שורה של פניות פרסה, התנהלות בעייתית בזמן לחץ והופעות מגומגמות בתקשורת הפכו אותה מאשת הברזל למי שיש המפקפקים ביציבות עמוד השדרה שלה.

אלעד שמחיוף (צילום: חדשות 2)
אלעד שמחיוף | צילום: חדשות 2

ג'רמי קורבין הוא בוודאי לא מועמד מושלם רחוק מזה, וחלק גדול מההתחזקות שלו נובעת רק מההיחלשות שלה. וכך, כמו בבחירות בצרפת, ובבחירות בארצות הברית, גם בבריטניה תיבחר/ייבחר הערב ראש ממשלה שהוא סוג של ברירת מחדל.