ראשי חמאס הנייה וסנוואר (צילום: פלאש 90 / עבד ראחים חאטיב)
משימת הנייה: שיווק "חמאס המתונה" | צילום: פלאש 90 / עבד ראחים חאטיב

בחירתו של איסמעיל הנייה לתפקיד הבכיר ביותר בארגון אינה מפתיעה, שכן הוא היה המועמד המוביל לא רק בתוך חמאס אלא גם של הפטרוניות קטאר וטורקיה. אלא שהבשורה הגדולה באמת היא שאחרי שנים ארוכות, מרכז העצבים של חמאס, שהיה במשך שנים מחוץ לרצועת עזה - חוזר למקורות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

כעת, ארגון חמאס מובל על-ידי שתי דמויות מרכזיות: הנייה ויחיא סינוואר. על-פי חלק מההערכות ברצועת עזה, ייתכן מאוד שהראשון יעזוב את רצועת עזה לקטאר כשהרציונל שעומד מאחורי זה ברור: הוא ייאלץ לזוז ולנוע בסגרת תפקידו, כמו גם סכנת החיים שעלולה לרחף מעל ראשו בזמני מתיחות עם ישראל. יצוין כי רק לפני ימים ספורים ביקש הנייה ממצרים את האפשרות לצאת לקטאר דרך מעבר רפיח.

אז מה אנו עתידים לצפות בעתיד הנראה לעין? על-פי הערכות, המשימה הראשונה של הנייה היא לשכנע את העולם שחמאס התנתקה מתנועת "האחים המוסלמים". בהמשך, כך נראה, הוא ינסה לשווק את "חמאס החדשה והמתונה".

במסגרת הזו הוא צפוי "לנפנף" באותו מסמך עקרונות עזתי ולומר אף שהארגון מוכן לקבל מדינה פלסטינית בגבולות 67' וכי חמאס אינה תנועה אנטישמית ובין השאר ינסה להוציא את חמאס מאותו בידוד מדיני שהיא נמצאת בו כבר שנים.

ממחנה הפליטים לתפקיד הכי בכיר בחמאס

הנייה, שנחשב לניצי כמו קודמו בתפקיד חאלד משעל, הגיע לשיא כוחו אחרי ההשתלטות האלימה של חמאס על הרצועה - שהקנתה לו מעמד של שליט בפועל מכוח עמידתו בראש השלטון האזרחי של הארגון ובגיבוי המלא של הזרוע הצבאית. הנייה היה ונשאר החלוץ המרכזי של תנועת חמאס ברצועת עזה. הוא יליד מחנה הפליטים שאטי, ובמשך שנים נודע כאיש שניצב ליד כיסא הגלגלים אחמד יאסין - מייסד התנועה שחוסל. כך סלל את דרכו לצמרת.

עד לפני כ-15 שנים כיהן הנייה כראש הלשכה, השליח ואף הדובר של אחמד יאסין, מייסד התנועה שחוסל, בציבור. קודם לכן עשה קריירה של 10 שנים באגודות הצדקה שמנהלת התנועה, כמו גם באוניברסיטה האסלאמית של עזה.

השינוי הגדול בחייו הגיע אחרי ההתנקשות באחמד יאסין ב-2004 וזו שבאה אחריה במחליפו עבד אל-עזיז רנטיסי זמן קצר לאחר מכן. בעקבות החלל שנוצר בהנהגה, הנייה תפס את המושכות והיה לאדריכל בתהליך הפוליטי שעבר על התנועה. בבחירות ב-2006 ניצח החמאס והנייה הפך לראש הממשלה בפעם הראשונה בכפוף לאבו מאזן. בבחירות ב-2006 - ניצחון החמאס בהן והפיכתו לראש ממשלה בפעם הראשונה בכפוף לאבו מאזן.

לשיא כוחו הגיע אחרי ההשתלטות האלימה של חמאס על הרצועה, שהקנתה לו מעמד של שליט בפועל מכוח עמידתו בראש השלטון האזרחי של חמאס ובגיבוי המלא של הזרוע הצבאית. בחייו הפרטיים הנייה הוא אוהד מושבע של תחרויות ספורט ולוקח בהן חלק פעיל מדי פעם. בעת גירוש הנהגת חמאס ללבנון בראשית שנות ה-90, הוא זה שדאג להווי ולבידור. למרות הצדדים הרכים באישיותו, בעמדותיו כלפי ישראל הוא ניצי לא פחות מחאלד משעל ושאר החברים בהנהגה וגם בתקופות של הפוגה זמנית - עודד פעולות טרור ללא מעצורים.

בבחירות להנהגת התנועה שהתקיימו ב-2013, נבחר הנייה לסגן ראש הלשכה המדינית. בעמדותיו הציבוריות הוא אינו שונה מאביו הרוחני אחמד יאסין: הוא מתנגד להכרה בישראל ודוגל בהתנגדות אלימה. אלא שמכוח אישיותו וכישורי השלטון שלו, הוא הצליח להפוך את תנועת חמאס בעזה לנסבלת ומקובלת יותר ברשות הפלסטינית, בעולם הערבי ובכלל.

חמאס מנסה להעביר את הלחץ המדיני כלפי ישראל

השבוע פורסם כי אחרי שינוי אמנת חמאס, הארגון מנסה להעביר את הלחץ המדיני כלפי ישראל. משעל, ראש הלשכה המדינית היוצא, התראיין ל-CNN וביקש מממשל דונלד טראמפ לנצל את השינוי במדיניות חמאס כדי להוביל מהלך במזרח התיכון. לדבריו, המהלך של הארגון - שהסכים לראשונה באופן עקרוני להקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967 - יכול להוביל לשינוי.

"אני אומר עכשיו שהאמנה הזאת מספיקה", אמר משעל ממקום מושבו בדוחא, קטאר. "בירות העולם צריכות לנצל את ההזדמנות ולפעול ברצינות עם חמאס, הפלסטינים, הערבים ולהפעיל לחץ על הצד הסרבן שהוא ישראל". עוד הוא הוסיף: "זו קריאה ממני לממשל טראמפ – יש כאן הזדמנות כי לממשל הזה יש גישות שונות, הוא נועז יותר".

באמנה החדשה שפורסמה שלשום, חמאס למעשה "ויתר" על הסעיף הנוגע להשמדת מדינת ישראל. מלבד זאת, האמנה מנתקת לראשונה מזה 30 שנה את הקשר בין חמאס לאנשי "האחים המוסלמים" במצרים.

מקור בארגון העריך כי המהלך נועד לשפר את היחסים בין חמאס לאנשי הממשל במצרים וכן עם מדינות המפרץ, שרואות בדומה למערב בתנועת האחים המוסלמים ארגון טרור. בחמאס מצפים כי בעקבות שינוי המדיניות, מדינות המערב יחדלו מלראות בהם ארגון טרור, הכרה שנבעה בין השאר מעוינותו לישראל.