בנק, כספומט, כסף (צילום: חדשות 2)
שיטה עקומה | צילום: חדשות 2

שיטת קצבאות הנכות בישראל עקומה לחלוטין. היא השתנתה במשך השנים, טלאי על טלאי, תוספת על תוספת, הטבות והקלות שנגזרות מכמה כסף היה לתת, ומי לחץ יותר חזק. השורה התחתונה ברורה – 2,342 שקלים לחודש זו קצבה מגוחכת. אפילו הביטוח הלאומי בעצמו אומר שהיא לא מספיקה ולא משרתת את מטרתה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

נכה שיוצא לעבוד מקזזים לו מהקצבה הזו. במקום לעודד יציאה לעבודה, המדינה עושה בדיוק את ההיפך במודל המעוות שהתפתח עם השנים. מצבם של 230 אלף הנכים הוחמר בשנים האחרונות ושיעור העוני עלה מ-19% ב-2003 ל-23.7% ב-2014 – כך על פי מחקר שהציג השבוע הביטוח הלאומי. ובעוד יוקר המחיה עלה - הקצבה לא.

ארבע פעמים כבר הגיש ח"כ אילן גילאון הצעת חוק להשוואת קצבאות הנכות לשכר מינימום. בדרך כלל הרוטינה ברורה: החוק לא עובר בוועדת השרים לחקיקה, ואז נופלת בהצבעה בכנסת. אבל בפעם האחרונה, ההצעה שהגיש עם 60 חברי כנסת נוספים, עברה בקריאה טרומית. זה קרה כאילו בטעות, אבל מאחורי הקלעים המהלך תוכנן בקפידה. לא סתם שר הרווחה חיים כץ לא נכח בהצבעה וח"כים אחרים בקואליציה לא הרימו את ידם נגד. משהו השתנה וגרם למהלך הזה להבשיל.

יוקר המחיה עולה, הקצבה לא (צילום: Rhonda R, Shutterstock)
יוקר המחיה עולה, הקצבה לא | צילום: Rhonda R, Shutterstock

הרבה מעבר ליכולת הספיגה

צריך להבין: זה לא שעד היום מישהו באמת חשב שאפשר להתקיים מ-2,342 שקלים מדי חודש. אין חבר כנסת או פקיד אחד שיגנו על שיעור הקצבה, אבל היקף התקציב שדרוש כדי לבצע את השינוי הוא גבוה מאוד, הרבה מעבר למה שבאוצר יודעים לספוג. אז מה בכל זאת השתנה? קמפיין תקשורתי ותנופה ציבורית של ארגוני הנכים. לא רק הפגנות כמו פעם, אלא מאבק סזיפי, בעיקר ברשתות החברתיות של עמוד הפייסבוק "נכה, לא חצי בן אדם" שהקים אלכס פרידמן, והפעילות של מטה מאבק הנכים.

גם פגישות עם מקבלי החלטות, חברי כנסת ואנשי ציבור עשו את שלהם, ולראשונה זה הרבה זמן אפילו היה דיון ער על כך במליאת הכנסת בנוכחות ראש הממשלה. בדיון הזה הבטיח יו"ר הקואליציה דוד ביטן כי הנושא יטופל.

אחרי פגישה עם שר האוצר כחלון אפילו הוחלט על הקמת ועדה בביטוח הלאומי שתגדיל את הקצבאות. אבל הוקצו לה רק כ-300 מיליון שקלים ולכן ההעלאה הסתכמה בכ-90 שקלים לאדם, רחוק ממה שיכול לספק אותם.

הישורת האחרונה

אז מה תהיה עלות מהלך ההשוואה של הקצבאות לשכר המינימום? לפי ח"כ גילאון מדובר על סכום של בין 6-7 מיליארד שקלים, שווה ערך לתקציב משרד הרווחה כולו. לפי חישובים אחרים - 15 מיליארד, כשלוקחים בחשבון את השלכות הרוחב של העלאת הקצבה.

מדוע שעות העבודה בישראל לא מאוזנות?
יונה לייבזון | צילום:

עכשיו הגענו לישורת האחרונה – הנכים יוצאים להפגנות וכמה מהם פתחו בשביתת רעב. מהצד הממשלתי, שר האוצר מינה צוות בראשות החשב הכללי לשעבר ירון זליכה שמייעץ לארגוני הנכים בהתנדבות. יש גם תאריך להגשת ההמלצות - 6.4. זליכה כבר מבהיר שהשוואה לשכר מינימום לא תהיה. כן ינסו לעשות העלאה דיפרנציאלית, כך שמי שבאמת לא יכול לעבוד ומתקיים רק מהקצבה יקבל יותר. בנוסף, ייתכן וישנו את המנגנון המעוות שלא מעודד יציאה לעבודה.

יש הרבה מאוד שאלות שיקבעו את הסיכוי של מסקנות הוועדה לעבור - לא בכנסת, אלא בקרב ציבור הנכים: כמה כסף יוקצה לזה? האם יטפלו אחת ולתמיד בכל העיוותים? האם הסכום יהיה מספיק משמעותי לכל נכה כדי שהשינוי יוצג כניצחון ולא רק כתוספת תסנדל אותם מלדרוש עוד תקציב בשנים הבאות? אחרי כל כך הרבה שני, הגיע הזמן לתשובות.