נטרול מנהרות סמוך לגבול עזה, 2014 (צילום: דו"צ, חדשות)
הריסת המנהרה | צילום: דו"צ, חדשות

צה"ל חשף כבר כמה וכמה מנהרות. בשנה שקדמה לצוק איתן נחשפו ארבע מנהרות וכשלעצמו זה היה הישג יפה שמנע כנראה תקלות במהלך מבצע צוק איתן. כל המנהרות שנחשפו אז חדרו לשטח ישראל, מרחק לא רב מהגדר, אך עדיין לא הגיעו לשום יישוב.

לעדכונים נוספים ולהעברת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

ייתכן שחמאס מעדיף להוציא את אנשיו ממנהרות בשטח ישראל בשטח פתוח ולאו דווקא על שפת יישוב או בסיס צבאי. זאת, על מנת לאפשר לחודרים התארגנות בטרם יצאו לפעולה. וכך גם המנהרה הזו. פתח המוצא שלה בשטח פתוח, מאותו הגיון.

ולמרות כל מה שנאמר, הבשורה קשורה לאופן שבו המנהרה הזו נחשפה. כל המנהרות שנחשפו עד עתה נחשפו בלואו-טק, כלומר מעקב מודיעיני, תצפיות וצילומים ולבסוף דחפורים ומקדחים. המנהרה הזו היא הראשונה שנחשפת בהיי-טק: מיליונים רבים הושקעו בשנים האחרונות בניסיונות למצוא פתרון טכנולוגי ייחודי בעולם, כזה שידע לזהות מנהרה גם בעומקים רבים, מבלי להזדקק לדחפורים ולקדחים.

רוני דניאל (צילום: החדשות)
הבשורה בחשיפת המנהרה | צילום: החדשות

זה בעצם הסיפור של המנהרה הזו בדרום רצועת עזה. מאמץ טכנולוגי עתיר משאבים הניב יכולת שהיא כנראה, גם אם היא עדיין לא מושלמת, יכולת לחשוף מנהרות ורק אחר כך לחפור כדי לפוצץ ולהרוס. זו בעצם הבשורה, אם כי ראוי לקחת אותה בזהירות. אין פתרונות מוחלטים, אבל המענה הטכנולוגי הזה הוא במובנים רבים פריצת דרך שפיתוחים נוספים שלה אפשר שיביאו לפתרון המוחלט.

הריסת המנהרה במהלך השבוע (צילום: דו"צ)
המנהרות - נשק אסטרטגי | צילום: דו"צ

ומה יעשה חמאס? מבחינתו המנהרות היו נשק אסטרטגי. משהו מפתיע, כזה שיבלבל ויפתיע את מי שמגנים על גבול הרצועה. אם הפיתוח הטכנולוגי הזה שולל מהם את היכולת הזו, זו פגיעה של ממש ביכולות החמאס ובסיכויי ההצלחה שלו. אז אפשר לומר שזה יום של הישג משמעותי, אבל עדיין לא נכון להתרפק עליו ולעצום אף לא עין אחת של ערנות.