ארדואן ונתניהו, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
השאירו את חמאס בחוץ | צילום: רויטרס, חדשות

בשעות אלה מסכמים נציגי ישראל וטורקיה ברומא את הסכם הפיוס הארוך והמתמשך כמו מסטיק, וייתכן שכבר הערב (ראשון), אחרי 6 שנות משבר דיפלומטי מיותר שגרם נזק לשתי המדינות, יאושר ההסכם ויוצג למנהיגים. ראש הממשלה נתניהו שממריא בשעות אלה לרומא, מתכנן להכריז כבר הערב על השגת ההסכם, בתנאי שלא יתעורר משבר או בעיה של הרגע האחרון כפי שקורה לפעמים עם הטורקים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

הדבר החשוב ביותר בהסכם הוא חידוש היחסים הדיפלומטיים ונורמליזציה מלאה בלי שישראל שילמה בוויתורים כבדים, עבור המהלך המתבקש שהוא תולדה של החלטה טורקית חד צדדית להסלים את העימות ולייצר משבר.

אחרי שש שנים אנשים כבר התרגלו - הם גם כועסים על הטורקים וארדואן, אבל החזרת השגריר ויחסים דיפלומטיים מלאים הם המגננה מפני תהליך של הסלמה ועימות שיש לו מחיר כבד, כשבקצה יש אפילו צל צילו של איום קלוש בעימות צבאי.

רק לפני שנתיים איימה טורקיה ללוות עם הצי שלה אוניות במשטים לעזה, דבר שהיה עלול לייצר חיכוך, ובכלל יש לטורקים יכולת לסגור נתיבי טיסה למנוע ייבוא וייצוא, ולפגוע בסחר של שישה מיליארד שקל בשנה.

אודי סגל (צילום: חדשות 2)
אודי סגל | צילום: חדשות 2

בהסכם יציינו גם את קשרי האנרגיה ויכריזו על פתיחת שיחות מידיות בתחום ייבוא גז מישראל. זו הסיבה שהדוחף הגדול ביותר להסכם הוא שר האנרגיה שטייניץ שרואה את העסקאות הגדולות ואת הכסף שזה יזרים למדינה ולהמשך פיתוח שדה הגז. זו גם הסיבה שכאיתות חיובי להסכם, העיתונים בטורקיה השתמשו היום בתצלום הפגישה של שטייניץ עם ארדואן מלפני כמה חודשים בתקווה שהדבר לא יעורר את כעסו של נתניהו על גניבת קרדיט נוספת.

שני העניינים השוליים אבל הבעייתיים שסביבם התבצרו הצדדים הם עזה וחמאס, ובשניהם המדינות הסכימו לשקר זו לזו ולעבור הלאה.

בעניין עזה, למרות כל הכרזות טורקיה על דרישתם להסרת המצור, הוסכם שטורקיה תסייע לרצועה ותקים בית חולים ושכונות אבל שכל הסיוע יועבר דרך נמל אשדוד תחת פיקוח ישראלי בדיוק כמו היום.

בעניין בסיס חמאס בטורקיה, ישראל קיבלה נוסח שטורקיה תמנע מחמאס לתכנן פעולות נגד ישראלים מנציגות חמאס בשטחה, אבל חמאס יישאר אורח רצוי באנקרה. במילים אחרות ישראל ויתרה על העז שהכניסה להסכם.

זה מעלה את השאלה: מה בכלל חמאס קשור להסכם? התשובה היא שהוא לא קשור וישראל צריכה לשמור עליו מחוץ לתמונה. הדבר הכי מסובך לטיפול בישראל הוא התמודדות עם משפחות שבויים ונעדרים. זה קשה ומורכב ורגיש אבל האמת צריכה להיאמר: אין שום קשר להדר גולדין ואורון שאול.

טורקיה אינה פטרון של חמאס, אין לחמאס קשר להסכם, ואסור שישראל תהפוך את טורקיה לכתובת בענייני חמאס. חמאס לא היה רוצה בכלל בהסכם - הוא רק רוצה התניות שהוא יוכל לפוצץ והוא בוודאי אינו שבע רצון מכך שאין "הסרת מצור" וישראל וטורקיה חוזרות ליחסים טובים.

חמאס הוא לא צד לעסקה וכל הערבוב של בקשות הסיוע מול הנעדרים היה מהלך ניסיוני, לא רציני ובוודאי לא עילה להתניה כלשהי.

הסעיף האחרון בהסכם הוא הפיצוי. ישראל תעביר 20 מיליון דולר לקרן לפיצוי הרוגי המרמרה וטורקיה תסיר את כל התביעות נגד חיילי צה"ל. הדבר המשותף לשני הצדדים, בעיקר לארדואן ונתניהו, הוא שהם עושים את זה מתוך אינטרס ולא בחדווה והתרוממות רוח. הם לא סומכים זה על זה ורוצים לגמור כבר את השטות הזאת. אולי הערב זה באמת יהיה תחילת הסוף.