ארדואן ונתניהו, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
מי ממתין למי ? | צילום: רויטרס, חדשות

בשבוע הבא ייפגשו צוותי המשא ומתן של ישראל ושל טורקיה, בראשותם של יוסף צ׳נחנובר ופרידון סינירליאוגלו בהתאמה, בבירה אירופית כדי לסכם את הפרטים האחרונים של הסכם הפיוס בין שתי המדינות. התקשורת הטורקית מדווחת בחגיגיות, מפי גורמים רשמיים שם, שפרטי ההסכם גובשו וסוכמו וכי זו תהיה פגישה אחרונה לפני שהמנהלים הכלליים של משרדי החוץ יחתמו על ההסכם בחודש הבא.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

אחרי שחיילי צה"ל הרגו עשרה אזרחים טורקיים במהלך ההשתלטות על ספינת המאוי-מרמרה, שכיוונה חרטומה ל"פריצת המצור" על עזה לפני יותר משש שנים, הציב נשיא טורקיה שלושה תנאים לנרמול היחסים עם ישראל.

התנצלות - שלוש שנים לקח לראש הממשלה נתניהו להתנצל על תקלות מבצעיות אם היו כאלה, וגם את זה עשה מתוך אילוץ כמחווה לנשיא ארצות הברית ברק אובמה במהלך ביקורו כאן. ביבי העדיף להתנצל בפני ארדואן מאשר להעניק לאובמה הישג בזירה הפלשתינית. זו הסיבה להתנהלות החפוזה שהביאה להתנצלות מבלי שסוכמו כל שאר הפרטים.

לקראת פיוס (צילום: רויטרס)
לקראת פיוס | צילום: רויטרס

למה נתניהו מהסס?

התנאי השני של ארדואן, סכום הפיצויים שתשלם ישראל למשפחות הנפגעים (כעשרים מיליון דולרים), סוכם יותר משנה אחר כך וכך גם התנאי השלישי - הסרת המצור מעל עזה. לא, המצור מעל עזה לא יוסר, אבל לטענת הטורקים לפחות, נמצאה נוסחה לפיה ארדואן יוכל להתהדר בהסרת המצור וראש ממשלת ישראל יוכל להכיל את ההצהרות.

הטורקים מצידם התחייבו לבטל את כל ההליכים המשפטיים המתקיימים בטורקיה נגד בכירי צה"ל, להמנע מצעדים משפטיים אחרים ולהסיר את התנגדותה לשיתוף ישראל בארגונים בינלאומיים. כמו הברית הצפון אטלנטית - נאט"ו. ההסכם הונח על שולחנו של ראש הממשלה נתניהו - והוא היסס. חלק מהיסוסיו מיוחס לדברים שפרסם העיתונאי המוערך דיוויד איגנשיוס בוושינגטון פוסט לפיהם שירותי הביון הטורקיים הסגירו לאירן מידע שרכשו בימים שבהם שיתפו פעולה עם המוסד הישראלי.

אחרי החטיפה והרצח של גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואיל יפרח הי"ד נוסף עוד מרכיב למשוואת הנורמליזציה. פעיל חמאס סאלח ערורי, שגורש מישראל וחבר להנהגת חמאס שנמלטה מדמשק לטורקיה כשהחלה מלחמת האזרחים בסוריה, הודיע באיסטנבול כי הוא זה שהפעיל את החולייה שביצעה את המעשה המזוויע.

ערד ניר (צילום: החדשות)
ערד ניר - עורך חדשות החוץ | צילום: החדשות

ארדואן - הסכם פיוס בכל מחיר

במהלך המלחמה בעזה שפרצה אחרי הרצח - מבצע צוק איתן - תקף ארדואן את ישראל באלימות מילולית חסרת תקדים. כשהתחדשו המגעים התנה שר הביטחון דאז משה (בוגי) יעלון את תמיכתו בהסכם בפירוק תשתית חמאס בטורקיה. בשנה האחרונה טענו גורמים טורקיים שסלאח ערורי אינו נמצא עוד בתחומי המדינה באשר לפעילות חמאס טענו שאינה פעילות צבאית.

שר האנרגיה יובל שטייניץ לוחץ על ראש הממשלה להשלים את הפיוס עם טורקיה משום שהוא נתון ללחצים מצד חברות האנרגיה השונות שטוענות שהדרך היחידה לממש את הגז הישראלי הטמון במעמקי הים התיכון היא להעביר אותו בצינור לטורקיה.

הפוטנציאל העסקי של מאגרי הגז הוא גם המניע שהביא את ארדואן, שבינתיים הפך נשיא ושלטונו הופך יותר ויותר אוטוריטארי, לשנות את גישתו ולהנחות את אנשיו לסכם את הפיוס בכל מחיר. לקראת הפגישה הקרובה (המכרעת נזכיר) אומר גורם מדיני שראש הממשלה עדיין ממתין לכמה פרטים בכל הקשור להגבלת פעילות חמאס בטורקיה.

בוגי יעלון כבר לא ושר הביטחון אביגדור ליברמן, שכשהיה שר חוץ, התנגד לפיוס עם טורקיה לא התייחס עדיין להסכם המתהווה. גורם בכיר במשרד הביטחון הביע בימים האחרונים ספק באשר להיתכנות שיתוף פעולה עם ארדואן, שבשיחה עם עיתונאים הביא את גרמניה של היטלר כדוגמא למישטר חד מפלגתי יעיל... ליברמן בינתיים שותק. אולי זה ה"פתיל המוארך", אולי גם הוא מריח גז.