איך יתמודד טראמפ עם סוגיית הנשק? (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

כשפרצו החדשות על הטבח הנורא שביצע היורה בבר הלהט"בים באורלנדו פלורידה, נדרכו ודאי המועמדים לנשיאות ארצות הברית, ובציניות הפוליטית הנדרשת ניסו יחד עם יועציהם להעריך איך זה ישפיע על הקמפיין ואיך ראוי לנהוג כדי למקסם את ההשפעה, או לחילופין למזער את הנזק.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

הילרי קלינטון הייתה הראשונה להודיע שהיא משעה את קמפיין הבחירות שלה וביטלה עצרת בחירות גדולה שהייתה אמורה להתקיים ביום רביעי בוויסקונסין. ככלל, קלינטון הגיבה ברגישות רבה וכבר בשעת בוקר מוקדמת צייצה בלשון אמפטית ומלטפת: "התעוררתי לשמע החדשות הנוראות מפלורידה. בעודנו ממתינים לעוד מידע מחשבותיי עם אלה שנפגעו במעשה הנורא".

בניגוד אליה, הודיע דונלד טראמפ מאוחר הרבה יותר שלא יקיים עצרת בניו המפשייר אבל יישא מחר במפגיע נאום שבו יתייחס לאירוע במסגרת תפיסת הביטחון הלאומי שלו, וגם יתקוף בעניין את קלינטון.

ואם נותר מישהו שזקוק להוכחה להבדל, בסגנון לפחות, בין קלינטון לבין יריבה, הרי שהאחרון לא המתין וכבר ברגע הראשון הלם במלוא כובד לשונו הבוטה: "ירי קשה באמת באורלנדו. המשטרה בוחנת אפשרות לפעולת טרור. הרבה הרוגים ופצועים" - כך צייץ טראמפ בחשבון הטוויטר שלו. בום בום, הולם טראמפ בתופי הטם-טם של הטרור. ללא הבעת צער, ללא חמלה, ללא רגישות.

ערד ניר (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

טראמפ, שלא נחשב ידידותי במיוחד כלפי להט"בים ולא כלפי הקהילה ההיספנית, שרבים ממנה מתגוררים בפלורידה, ידע גם לצייץ שהיורה קרא "אללה הוא אכבר", מידע שלא הופיע בשום מקום אחר. הוא אפילו החמיא לעצמו על כך שידע להזהיר מהאסלאם הקיצוני, חזר על קריאתו לאסור כניסת מוסלמים לארצות הברית והגדיל לעשות כשבמהלך הנאום שנשא הנשיא אובמה צייץ "האם הנשיא יאמר סוף סוף את המילים טרור אסלאמי קיצוני? אם לא עליו להתפטר מיד בחרפה". אובמה, אגב, לא אמר את המילים ונמנע מלהתייחס לממצאי החקירה, תוך שהוא מעניק גיבוי מלא ומוחלט לאלה שעוסקים בה.

אובמה התייחס לקלות שבה ניתן בארצות הברית להניח יד על נשק אוטומטי קטלני במיוחד. גם קלינטון הזכירה את סוגיית הקלות הבלתי נתפשת של האחיזה בנשק, שהפכה עוד קודם לטבח באורלנדו לחלק מהתכנית הפוליטית שלה. הרי בארצות הברית בכלל לא משנה אם אתה רוצה לנקום בבת הזוג, אם רבת עם הבוס בעבודה, אם אתה מוסלמי קיצוני, הומופוב או פסיכופט מכל סוג אחר. בחסות לובי הנשק תוכל, באמצעות מאות בודדות של דולרים, לקנות לך רובה סער בעל עוצמת אש אדירה ולצאת לירות במי שתרצה, כמה שתרצה.

אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
זירת האירוע באורלנדו | צילום: רויטרס

זה הכיוון שאליו תיקח קלינטון את ההתייחסות הפוליטית לטבח באורלנדו, תוך הדגשת האמפתיה לקורבנות, למשפחות ולקהילה שממנה באו. במקביל היא תהיה חייבת לגבש תשובה לסוגיית הטרור האסלאמי, לא רק משום שזה מה שטראמפ יאמר שוב ושוב, אלא משום שכל הסימנים מעידים שהיורה היה, לכל הפחות, תחת השפעה של דאע"ש, גם אם לא פעל לפי הנחיות שהועברו אליו או קיבל סיוע כזה או אחר.

ולמרות כל זאת, נראה שהאפשרות שמתקפת הטרור באורלנדו, הירי שגרם למספר הקורבנות הגדול ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית, תשנה מגמה, נראית כרגע קלושה. הבחירות יתקיימו עוד חמישה חודשים והאפקט של האירוע יתפוגג. גם אם יהיו עוד כמה כאלה, הרי שהשיקולים שמנחים את המצביעים בארצות הברית הם אחרים.

סקר מגמות שמבצע מכון הסקרים "גאלופ" באופן סדיר הראה לפני כחודש שרק 4% מהאמריקנים חושבים שהטרור הוא בעיה חמורה, וסביר להניח שרבים מהנשאלים כלל לא ידעו מה זה דאע"ש. עוד פחות, 1% בלבד, חשבו כך בסוגיית זכויות הפיקוח על הנשק שמדי יום גובה קורבנות בארצות הברית - בעיה שבמצטבר מקפחת חיים של הרבה יותר אמריקנים מדי שנה מאשר קציר הדמים של עומר מאטין במועדון הפולס באורלנדו בשבת בלילה. ממש כפי שאמר בעלה של קלינטון, ביל, לפני שנבחר בפעם הראשונה לנשיאות: מה שמטריד את האמריקנים, גם היום, זו הכלכלה (38%).