פרויקט "תגלית", ארכיון (צילום: דודי ועקנין פלאש 90)
פרויקט "תגלית", ארכיון | צילום: דודי ועקנין פלאש 90

הכתובת מופיעה על הקיר כבר זמן רב: יהודים אמריקנים – בעיקר בני דור ה-Y – פחות מחוברים ליהדות ולמדינת ישראל. על פי המחקר של מכון "פיו" משנת 2013 ששמו "דיוקן של יהודים אמריקנים", כשליש מהיהודים האמריקנים בגילאי 18-29 מגדירים את עצמם כנעדרי דת לחלוטין ולשני שליש אין קשר חזק לישראל. גם במחקר שפורסם על ידי אוניברסיטת ברנדייס בשנה שעברה, פחות ממחצית הסטודנטים היהודים הצליחו לענות נכון על השאלות הבסיסיות ביותר ביחס למדינה היהודית.

לעדכונים נוספים ולהעברת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

נתון זה עומד בסתירה מוחלטת ליהודים אמריקנים מבוגרים יותר, כאשר בקרבם 8 מתוך 10 מחוברים לישראל. מה ההסבר לפער בין הדורות? רבים מקרב היהודים סבורים כי מדינת ישראל הפכה למכשול במאמץ לערב את הדור הבא בחיים היהודיים, זאת מכיוון שצעירים אמריקנים בונים את תפיסת עולמם מהמדיה החברתית, מהתקשורת ומהרוח הליברלית בקמפוסים - אשר עוינים לעיתים קרובות את ישראל והיא מצטיירת בעיניהם כמקור לקונפליקט, כיבוש ופגיעה בזכויות אדם.

אז מהו הפתרון הטוב ביותר בכדי למשוך חזרה את דור ה-Y להזדהות עם ישראל? הרי לא יתכן שנאבד דור יהודי שלם רק בגלל שהוא לא הבין את פניה האמיתיות של מדינת ישראל, אלו שלא עולות מכותרות העיתונים הנוטות להיות שליליות. 

ההצלחה הרבה של התוכניות השונות כגון "מסע", המביאה צעירים מהתפוצות לסמסטר או שניים בישראל ובעיקר "תגלית" – שחצי מיליון בוגרי ביקרו עד היום בישראל – ממחישה את האופן שבו הביקור והחוויה הישראלית מובילים לשינוי מכונן אצל הצעירים. מחקרים מראים שהשתתפות ב"תגלית" מגבירה את הרצון למצוא בן או בת זוג יהודי/ה ולגדל ילדים יהודים - וגם גורמת למשתתפים לפתח גישה חיוביות יותר ביחס לזהות היהודית שלהם ומחזקת את הקשר שלהם למולדת היהודית.

אדם מילשטיין (צילום: IAC)
אדם מילשטיין | צילום: IAC

מה יש בהם, ב-10 ימי הביקור בישראל, שיוצרים את ההשפעה הזו?

אני מאמין שאחד הסודות הוא דווקא בחשיפה שלהם לזהות המיוחדת של הישראלים, משהו אותו אנו מכנים באנגלית "Israeliness" או "ישראליות". זהות זו מכילה מרכיבים רבים: תרבות ישראלית, ערכים יהודיים ועברית, שפת התנ"ך, גאווה יוצאת דופן במסורת ובהיסטוריה היהודית שלנו, אמונה בציונות, חיבור מדהים בין ישראלים וארץ ישראל, ומחויבות לרעיון "כל ישראל ערבים זה לזה".

הישראליות מספקת לנו תזכורת מהדהדת של המקום ממנו העם שלנו הגיע וכן חזון מלא השראה לגבי המקום אליו העם היהודי שייך.  היא גורמת לזרים להרגיש בבית, כמו משפחה. היא נותנת לצעירים ולצעירות את האומץ והאמונה להילחם נגד הרשע ולטובת הצדק, להגן על המולדת היהודית שלנו, הערכים היהודים שלנו ועל העם היהודי.

הישראליות מזכירה לנו את התרומה האדירה של היהודים ותושבי ישראל לעולם, החל בערכי הציוויליזציה היהודית-נוצרית ועד להקמת "אומת הסטארט-אפ". יותר חברות ישראליות רשומות ב-NASDAQ מאשר חברות גרמניות, צרפתיות, יפניות, רוסיות, סינגפוריות, קוריאניות, אפריקאיות והודיות יחדיו! כמו ען, המחקר הישראלי תרם באופן מהותי לפיתוח טכנולוגיות משמעותיות המשמשות מיליארדים ברחבי העולם - מדואר קולי, מחשבים והודעות טקסט ועד Waze.

ישראליות פותחת עולם חדש לגמרי בפני יהודים אמריקנים צעירים, שרבים מהם חונכו להאמין שהזהות היהודית חייבת להתמקד בביקור בבית הכנסת. בפגישתם עם הישראליות צעירים יהודים יכולים לגלות חלק מעצמם, להתחבר לישראלים צעירים ולמצוא דרכים חדשות להביע את היהדות שלהם מבעד לעדשה ישראלית.

יחד עם זאת, אם ברצוננו להתייחס לאתגרים המוגדרים בדוח מכון המחקר "פיו", לא די להביא אמריקנים לישראל, עלינו גם להביא את הישראליות ליהדות ארה"ב. העם היהודי שרד כמה מהאסונות הגרועים ביותר בהיסטוריה הודות, במידה מסוימת, ליכולת שלנו להסתגל.  אימוץ הישראליות כחלק מהזהות היהודית עשויה להיות גורם מלכד שיסייע לשמר את יהדות ארה"ב בדורות הבאים.

הכותב הוא היו"ר הארצי של ארגון Israeli-American Council) IAC), ארגון הגג של הישראלים-האמריקנים.