שנה לאחר מבצע "צוק איתן" ובאופן עקרוני דבר לא השתנה. יש אמנם הרתעה, אבל גם היא עוד צפויה להתפוגג. שנה למבצע הצבאי בעזה ונדמה לי שהגיע הזמן שכולנו נעשה תיאום ציפיות לקראת העומד לבוא.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מי שציפה שמהלך צבאי בתוך רצועת עזה יביא בעקבותיו שקט מוחלט כדאי לו לעשות "ריסט" על ההבנה הזו. רצועת עזה תמשיך להטריד את ישראל בעתיד, גם אם נצטרך לצאת למבצע מערכתי גדול נוסף.

מבצע צוק איתן, צה"ל תוקף בעזה (צילום: רויטרס, חדשות)
בדרך למערכה הבאה? | צילום: רויטרס, חדשות

כאשר ישראל מגדירה לעצמה שכיבוש עזה לא בא בחשבון, וצריך לזכור שאחרי הכיבוש צריך להישאר שם כמובן, אז כל שנותר לה הוא לנסות להרתיע את חמאס ככל האפשר. אז מרתיעים את חמאס ומדי פעם לא, זו המציאות שבתוכה נחיה בשנים הבאות.

חיילים צוק איתן (צילום: רויטרס, חדשות)
שנה לצוק איתן, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

באשר למבצע עצמו נדמה לי שהבנו פעם נוספת שהאפקטיביות של כוח צבאי שפועל נגד "כוח צבאי" אחר שנמצא בתוך שטח בנוי ומסתתר בבתי אזרחים, לא תהיה גבוהה לעולם. אם רוצים לשפר את המצב - צריך להביא למצב של גירוש האוכלוסייה מבתיה, זה מהלך לא פשוט וממושך.

חשיפת מנהרה בעזה, ארכיון (צילום: ליאור וענונו ורפאל חיון)
חמאס חזר לחפור, ארכיון | צילום: ליאור וענונו ורפאל חיון

שנה מאז סיום המבצע ונראה שדבר לא השתנה. חמאס חזר לחפור מנהרות ולהתחמש לקראת הסיבוב הבא. נכון, הוא עדיין מורתע, אבל כולנו חייבים לתאם ציפיות שמתישהו גם ההרתעה הזו תתפוגג לה.

רוני דניאל (צילום: חדשות 2)
רוני דניאל | צילום: חדשות 2

שנה לצוק איתן - כתבי חדשות 2 ודמויות מרכזיות נוספות בפרויקט מצולם על המערכה הצבאית ברצועת עזה. בהמשך השבוע יפורסמו טורים של אהוד יערי, ערד ניר וחיים ילין.