(ארכיון) (צילום: מתניה אהרונוביץ - סוכנות תצפית)
הפיגוע בדולב, לפני עשרה ימים | צילום: מתניה אהרונוביץ - סוכנות תצפית

מאז תחילת השנה האזרחית - שישה חודשים בלבד – סיכל השב"כ 31 פיגועי ירי ברחבי יהודה ושומרון. זה נתון מרשים ומדאיג כאחד. מה שתחילה נראה כנקודות אקראיות במרחב הופך לקו ברור: הטרור ביהודה ושומרון מתגבר, זו כבר לא רק "התנגדות עממית" או "מפגע בודד" אלא התארגנויות של תאים ותשתיות שמגבירות את המאמצים להוציא פיגועים, בעיקר בתוך השטחים וכנגד צבא ומתנחלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

פיגוע הירי אמש בו נפצעו 4 בני אדם ופיגוע הדקירה אתמול בו נפצעה קשה חיילת משרטטים את השינוי. לפי נתונים שפרסם השב"כ בחודש מאי האחרון חלה עלייה במספר הפיגועים בהשוואה לחודש שקדם לו: 152 פיגועים, לעומת 121 באפריל. העלייה בולטת בירושלים: 60 פיגועים, לעומת 38 באפריל, וביהודה ושומרון: 91 פיגועים, לעומת 82 בחודש אפריל.

מתוך 151 הפיגועים בירושלים וביהודה ושומרון: 2 דקירה (1 מהם בירושלים); 2 דריסה (1 מהם בירושלים); 2 ירי מנשק קל; 16 מטען (לרבות מטעני צינור/רימון מאולתרים); 129 השלכת בקבוקי תבערה (58 מהם בירושלים).

איזנקוט בחר דובר חדש (צילום: דו"צ)
איזנקוט בתרגיל ביהודה ושומרון | צילום: דו"צ

צה"ל דילל את כוחותיו ביהודה ושומרון בשנה האחרונה. הסיבות הטובות היו שקט יחסי ושיתוף פעולה הדוק ואפקטיבי עם מנגנוני הביטחון הפלסטיניים. אבל עכשיו מתחילים לבחון בפיקוד המרכז שינוי בהיערכות, מתוך הבנה שמערכת הביטחון עומדת מול שינוי שמצריך התנהגות אחרת.

כך אפשר לראות יותר מחסומי פתע שמקים הצבא בכניסות והיציאות מהכפרים הפלסטיניים, במיוחד אלה הקרובים לצירי התנועה המרכזיים וגם תגבורי כוחות מוגבלים בשטח. שורת ההקלות שניתנו לפלסטינים לחודש הרמדאן נבחנת גם היא.

בכירי הרשות מעניקים גיבוי למבצעי הפיגועים

מאחורי המאמץ להגביר את הפיגועים עומדת בעיקר תנועת חמאס: פיגועי "איכות" נגד ישראל, שהגתה התנועה, היוו במרוצת הזמן נדבך מרכזי שהקנה לחמאס את מעמדה כגורם מפתח בהובלת המאבק בישראל ובעיצוב סדר-היום של הזירה הפלסטינית. חשיבות מיוחדת מייחסת חמאס, מאז ייסודה, לפיגועי חטיפה ככלי אסטרטגי לקידום יעדיה - ולכן הנחיות וכסף יוצאים מהרצועה ומהנהגת חמאס בחו"ל במטרה לעודד את הפעילים. צה"ל והרשות משקיעים כאן מאמץ גדול, אף אחד מהם לא רוצה לראות את חמאס מרים ראש בגדה.

אבל לא רק חמאס, גם הג'יהאד האיסלמי ואנשי התנזים של הפתח הם גורמים שצריך לשים אליהם לב בזירה: פיגועי הדריסה למשל זוכים לתמיכה ועידוד של פתח. גם בכירי הרשות הפלסטינית רואים בהם פעולות לגיטימיות במסגרת מה שמכונה "ההתנגדות העממית". הם נמנעים מלגנות את הפיגועים ומעניקים גיבוי מדיני ומוראלי למבצעים. כמו כן הם שבים ומטילים על ישראל את האחריות למצב ומאשימים אותה בהסלמה.

"העניין הפך לוויכוח פוליטי", ניר דבורי (צילום: חדשות 2)
ניר דבורי | צילום: חדשות 2

להיאבק בטרור בלי לפגוע ביחסים עם הרשות

חמאס ושאר ארגוני הטרור מפארים אף הם את מבצעי הפיגועים ואת מעשיהם וקוראים להמשך האלימות והטרור נגד ישראל ולהפיכתם למאבק צבאי במסגרת מה שמכונה ה"אינתיפאדה שלישית". יש לציין שפעילות אלימה זו מתקיימת למרות פעילות סיכול מתמשכת מצד מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית והמשך התיאום הביטחוני בינם לבין כוחות הביטחון הישראליים.

אז לאן זה הולך? בצה"ל כבר סימנו את 2015 כשנת החיכוך עם הפלסטינים בגדה. שורה של אירועים כמו הקיפאון במו"מ עם הרשות, הירידה הנמשכת במצב הכלכלי בגדה והשפעות הסביבה המזרח תיכונית על השטחים - בפיקוד המרכז כבר הבינו כי כל אלה יכולים להוביל לעליה בתסכול ובייאוש ומכאן לעליה בטרור, וכך כבר אפשר לכנות את מה שאנחנו רואים בגדה כגל טרור שאט אט מתרחב. חלק הם מפגעים בודדים, חלקם פיגועי "אווירה" כאלה שיוצאים לפועל כהשראה מהצלחתם של הקודמים, אבל גם ניסיונות של תשתיות טרור לפעול ולהוציא לפועל פיגועים.

רק לפני שלושה חודשים קיים פיקוד המרכז תרגיל גדול במיוחד שמדמה בדיוק את התרחישים האלה, ועכשיו נראה שצריך להוציא לפועל כמה מן התובנות שעלו בסיומו: תגבור כוחות, הגברת הסיורים בצירי התנועה והגברת תחושת הביטחון בקרב המתנחלים, וכל זאת מבלי לפגוע במרקם היחסים העדין, שעדיין עובד, מול הרשות והאוכלוסיה הפלסטינית בגדה.