ארדואן: מצפה מהנשיא לסגת מההחלטה (צילום: רויטרס)
רג'פ טאיפ ארדואן, ארכיון | צילום: רויטרס

לרשימה הארוכה והמכובדת של הנאשמים בהעלבתו של נשיא טורקיה נוספו השבוע גם עורכי העיתון היומי הנפוץ הורייט ואתר האינטרנט שלו. הם מואשמים בכך שרמזו כי ארדואן צפוי לגורל זהה לזה של נשיא מצרים לשעבר מוחמד מורסי. בראש המאשימים התייצב השבוע הנשיא ארדואן עצמו כשטען באסיפת בחירות: "מאיימים עלי בגזר דין מוות כמו זה שהוטל על מורסי!".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

את הטענות האחרונות מבססים ארדואן ואנשיו על כותרת באתר האינטרנט של העיתון, שדיווחה על גזר הדין שפסקו השופטים המצרים בקהיר במילים "העולם נדהם: גזר דין מוות לנשיא שזכה ב-52% מהקולות".

זה המקום להזכיר שגם נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, השיג רוב של 52% מקולות המצביעים בבחירות לנשיאות שהתקיימו בטורקיה בחודש אוגוסט בשנה שעברה. עובדה שמן הסתם עמדה לנגד עיניהם של נותני הכותרת. אז מה?

יד ימינו של ארדואן, ראש הממשלה אחמט דווטאולו, שמוביל את מפלגת הצדק והפיתוח הטורקית בבחירות לפרלמנט שיתקיימו בשבעה ביוני, האשים בעצרת אחרת את ההורייט בחתירה נגד הממשלה הנבחרת ובסיוע לטרור. "לא תתנו לנו הוראות", אמר דווטאולו, "הבוסים של התקשורת לא יכולים יותר לתמרן ממשלות בטורקיה!".

"אדוני הנשיא, מה אתה רוצה מאיתנו"?

במאמר מערכת שפרסם ההורייט בעקבות הדברים שהשמיעו ארדואן ודווטאולו נגדם ונכתב כמכתב פומבי לנשיא טוענים העורכים שההאשמות כלפיהם אינן הוגנות וחסרות בסיס. "אדוני הנשיא מה אתה רוצה מאיתנו?", שואל המאמר יותר מפעם אחת. "על מה אתה מבסס את הטענות נגדנו? למה אתה מסמן אותנו כמטרה? האם תגרש אותנו לגלות? תנדה אותנו בארצנו?".

ערד ניר (צילום: החדשות)
ערד ניר | צילום: החדשות

הכותבים מתייחסים למתקפה הבוטה של ארדואן נגד התקשורת בטורקיה ולהתבטאות נוספת שלו על כך שהם מפחדים. "למה אתה חושב שעלינו לחיות בפחד?", הם שואלים. "איך נשיא במדינה דמוקרטית (כך במקור!) אומר לאזרחיו לחיות בפחד? האם פחד ודמוקרטיה הם עקרונות שיכולים להתקיים זה לצד זה? אם אתה מתכוון שאנחנו מפחדים להגן על זכותנו לחופש העיתונות, חופש הביטוי והחופש לבקר, עליך לדעת שנגן על הזכויות האלה ללא פחד". פירוש שם העיתון הורייט בטורקית הוא, אגב, חופש-חירות-עצמאות.

מערכת הבחירות הנוכחית היא הרביעית בטורקיה מאז תקרית המרמרה. להבדיל מהקמפיינים הקודמים אין כמעט מתקפות מילוליות על ישראל. לפי שעה נראה שסיסי, מצרים והתקשורת תפסו את מקומם של נתניהו וישראל.