ארכיון (צילום: מאיר בן הרוש, חדשות 2)
"זה לא הולך לשום מקום". ארכיון | צילום: מאיר בן הרוש, חדשות 2

באופן כמעט קבוע, אחרי כל ירי מרצועת עזה לשטח ישראל, אני מקבל מיד טלפונים, לעיתים מבוהלים, ובכל השיחות עולה אותה השאלה: לאן זה הולך? אז הנה תשובתי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

חברים וחברות יקרים, נא להירגע, ובעיקר להבין שזה לא הולך לשום מקום. אחרי הרקטה ששוגרה אמש (שלישי) באה התגובה של צה"ל ובעוד זמן מה תרד מן הסתם רקטה נוספת, וצה"ל שוב יגיב. כלומר, כפי שציינו, זה לא הולך לשום מקום.

אף אחד מן הצדדים לא מעוניין להביא להסלמה ברצועה. חמאס עדיין מלקק פצעים, הוא בתהליך של חידוש היכולות שלו - רקטות, מנהרות, בניית מסגרות צבאיות. אבל הוא עדיין רחוק מלהחזיר לעצמו את כל שהיה לו מבחינה צבאית ערב "צוק איתן". חמאס עדיין מנסה להבין את פשר הכתף הקרה שקיבל במהלך "צוק איתן" ממדינות ערב, פרט לקטאר התומכת. זה לא מרחב מדיני נוח מבחינתו.

הארגונים הסוררים, ויש כמה וכמה כאלו ברצועה, לא כל כך יכולים לחמם את האזור, גם אם הם רוצים. בכל פעם שיש ירי כזה, כשהאינטרס של חמאס הוא לשמר שקט, מגיע טלפון בהול מהארגון בעזה לגורמי ביטחון במצרים ומועבר המסר: "לא אנחנו ירינו, אלו ארגונים סוררים ואנחנו מטפלים בהם".

אם הרקטה הייתה הורגת, התגובה הייתה נראית אחרת

אז האם מותר לנו להניח שפרט לירי פה ושם יהיה שקט? ממש לא. אם הרקטה אמש הייתה פוגעת חס וחלילה בבית ומביאה להרג של משפחה, ברור לגמרי שתגובת צה"ל הייתה נראית אחרת מבחינת היקפה, וזה כבר יכול להוביל לסיפור אחר. אלים יותר וממושך יותר.

רוני דניאל (צילום: החדשות)
רוני דניאל | צילום: החדשות

מבחינתה של ישראל, ובצדק, חמאס נושא באחריות לכל מה שקורה ברצועה מתוקף היותו הארגון השולט בה, ולכן חמאס לא יכול לצאת נקי ממעשים כאלו. גם מטרות של חמאס, מוצבים ומפקדות הן בארסנל הפגיעה של צה"ל, בכל מקרה של ירי לעבר ישראל.

לכן, אנחנו מהלכים על חבל די דק מול עזה. הרי גם לישראל אין אינטרס לחמם את הגזרה הזו, אבל כאמור, לעיתים זה קורה למרות העובדה שאף אחד לא ממש התכוון. אגב, אף אחד לא התכוון להתחיל גם את מלחמת לבנון השנייה, וראו מה יצא.

שיקום הרצועה הוא אינטרס ישראלי

דוח של האו"ם קבע שעזה נמצאת על סף אסון הומניטרי. גם אם יש כאן הגזמה, זה לא כל כך רחוק מהמציאות. מצרים סוגרת את הגבול ומקשה מאוד על רצועת עזה כחלק מהאינטרסים שלה.

היקף הסחורות שנכנסות מישראל לרצועה עלה באופן דרמטי מאז "צוק איתן", מ-300 משאיות ביום ל-800 ואף יותר. זה אומר שיש כושר קנייה, אבל עדיין זה לא מכסה או פותר את המצוקות.

"שיקום עזה - אינטרס ישראלי". ארכיון (צילום: רויטרס)
"שיקום עזה - אינטרס ישראלי". ארכיון | צילום: רויטרס

שיקום הרצועה הוא בפירוש אינטרס ישראלי. ככל שייפתחו שם אזורי תעשייה ובתים הרוסים ייבנו מחדש, ייווצר מחיר הפסד לחמאס. כלומר, עוד סבב אלים שישיג לאחור את תמונת המצב הוא לא ממש באינטרס של תושבי הרצועה, וחמאס תמיד היה רגיש לדעת הקהל ולאווירה ברחוב.

אז כאמור, מדי פעם יהיה ירי, התוצאות שלו יקבעו את התגובה. כל עוד הרקטות ייפלו בשטחים פתוחים, זה יערער אמנם את תחושת הביטחון של תושבי עוטף עזה, אבל זה עדיין לא משהו שיוביל לקיץ חם. במילים פשוטות, זה מצב שלא מוליך לשום מקום, לפחות בטווח הזמן הקרוב.