הולנד חצויה (צילום: רויטרס)
מפגינים טורקיים בהולנד | צילום: רויטרס

לעיתים רחוקות מלבים שני פוליטיקאים משבר מדיני האחד מול השני כששני הצדדים מרוויחים באותה מידה. זה בדיוק מה שקורה בימים האחרונים בעימות הדיפלומטי בין טורקיה להולנד. כן הולנד, מדינת הצבעונים ותחנות הרוח בראש החדשות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

נשיא טורקיה, רג׳פ טאיפ ארדואן, מנהל בימים אלה קמפיין פוליטי אלים לקראת משאל העם שיתקיים בטורקיה בשישה עשר באפריל. במשאל העם הזה מבקש ארדואן מהטורקים לומר ״כן״ לשורה של שינויים בחוקה הטורקית שיאפשרו לו, באופן דמוקרטי כמובן, להיות שליט יחיד רב כוח. יש מי שיאמר רודן, אחרים יעדיפו את התואר שולטן.

סקרי דעת הקהל בטורקיה מראים מאבק צמוד יחסית בין אומרי ה״כן״ למתנגדים. כדי להגדיל את הפער פונה ארדואן גם אל כחמישה מיליון וחצי הטורקים בעלי זכות ההצבעה החיים מחוץ לגבולות טורקיה. רובם בארצות מערב אירופה. שרי ממשלתו הנאמנים, שכדי לשמור על מעמדם ומשרתם חייבים להפגין נאמנות ללא פשרות, משוגרים לעצרות פוליטיות במרכזים העירוניים הגדולים במערב אירופה.

ערד ניר (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

בעצרות האלה מונפים דגלי טורקיה, מוצגות כרזות בטורקית ומרבית הנשים שמשתתפות בהן עוטות כיסוי ראש. מי שנקלע אליהן יוכל לחשוב בטעות שהוא נמצא בלב איסטנבול, אנקרה או איזמיר.

במערכות הבחירות הקודמות שניהל ארדואן התנהלו עצרות כאלה ללא חיכוך כמעט. אלא שהשנה החל באירופה עידן חדש. אחרי ניצחון ה"ברקסיט" בבריטניה וניצחון טראמפ בארצות הברית, הופך הימין הקיצוני הבדלני, האנטי אסלמי, ושונא הזרים איום ממשי על ההגמוניה הפוליטית בשורה של מדינות במערב אירופה.

בגרמניה שינתה אנגלה מרקל את הקו המתון שהובילה מול הפליטים המוסלמים בעקבות העלייה בכוחה של מפלגת הימין הקיצוני בגרמניה, והודיעה שלא תאפשר עצרות כאלה במדינה. מרקל גם הייתה הראשונה (בסבב הזה) שזכתה לכינוי ״נאצית״ מפיו של ארדואן.

גם ראש ממשלת הולנד מארק רוטה מרגיש את נשיפות מנהיג הימין הקיצוני ההולנדי, חירט וילדרס, שונא האסלאם והזרים שהולך ומתחזק בבחירות לפרלמנט שיתקיימו בהולנד ביום רביעי הקרוב - בעוד שלושה ימים. ארדואן יודע שרוטה, ראש הממשלה המכהן, שעדיין מוביל בסקרים לא יכול לאפשר עצרות כאלה בימים שלפני הבחירות שכן הימין הקיצוני ינצל זאת כדי לתקוף את הממשלה. מכיוון שכך משגר ארדואן את שריו להולנד בפרובוקציה מכוונת ומאלץ את ראש הממשלה רוטה להשתמש בכל האמצעים שברשותו - כולל סוסים וזרנוקי מים כדי לפזר את מחאת הטורקים.

אלא שגם רוטה ההולנדי מרוויח מהתמונות האלה, שמונעות מוילדרס איש הימין הקיצוני לתקוף אותו כמי שהופך את הולנד לפרובינציה טורקית ומצטייר בעיני תומכיו של ווילדרס כמי שניתן לסמוך עליו במאבק נגד המוסלמים והזרים ש״משתלטים״ על הולנד ו״משנים את אופייה״.

הבחירות בגרמניה יתקיימו בעוד חודשים אחדים, כך שהמאבק לפי שעה הוא מילולי בלבד. בצרפת אין למפלגת השלטון נציגות של ממש בבחירות שיתקיימו בחודש הבא ומכיוון שכך הוחלט לאפשר לשר החוץ הטורקי לקיים שם היום עצרת. תשומת הלב עכשיו ממוקדת בעימות המתוקשר בית טורקיה להולנד שבו - כבר אמרנו - שני הצדדים מרוויחים.