חשש מפיגועים באירופה. ארכיון (צילום: רויטרס)
איך ניתן לעצור את הטרור באירופה? | צילום: רויטרס

להתעורר מתרדמה ארוכה זה לוקח זמן. קפה אחד ועוד אחד, זה חלק מהתהליך. לחלקנו זה מספיק בדרך לערנות מלאה, לחלקנו ממש לא. כאשר הנמנום מאמץ לעצמו גם הכחשה, אז תהליך ההתעוררות ארוך וקשה הרבה יותר, אולי בלתי אפשרי. בואו ננסה לנסח לרגע הכחשה. הכחשה זה לדעת את המציאות, לראות אותה מול עיניך - אבל לנסח אותה אחרת.

הנה, קחו למשל את נשיא ארה"ב, ברק אובמה, שהניח את היסודות להכחשה האירופית. כך הוא אמר "אנחנו לא נלחמים בטרור האסלאמי, אלא באלימות הקיצונית". הכחשה לתפארת שמאפשרת לטמון את ראש ההבנה בחול. בחוגי השמאל הליברלי באירופה מתרוצצת הבנה מטורללת ואמירה הזויה שהסכסוך הישראלי-פלסטיני מזין גם את הטרור האסלאמי באירופה.

תגידו, יש הזיה יותר פרועה מזו? התופעה הקרויה דאע"ש נובעת ממניעים אחרים, זו לא המצאה של הסכסוך הישראלי-פלסטיני. במזרח התיכון מתנהל מאבק איתנים בין המדינות הסוניות לשיעיות, הסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא בקושי גרגר בצד הדרך של המאבק האדיר הזה.

אירופה קלטה גלי הגירה בעשורים האחרונים. מוסלמים הגיעו ממדינות המגרב, ממדינות המזרח התיכון וזו הקרקע שבה צומחת האלימות האסלאמית בתוך אירופה. למשל, הרשת שפעלה בפרברי פריז קיבלה פקודות מא-רקא, בירת דאע"ש שבסוריה.

אירופה התעקשה לא לראות את המציאות הזו וגם אחרי סדרת הפיגועים בפריז שאחריהם היה נדמה לרגע שאירופה תתעורר להבין את גודל הבעיה, נעשו כמה צעדים אבל רחוק מאוד ממש שנדרש בנסיבות האלה.

אירופה במלחמה, הפיגועים הבאים בדרך

אירופה נמצאת במלחמה אבל עיניה מכוסות מלהבין זאת. זאת לא מלחמה שיש לה תאריך התחלה מובהק ואופק סיום. זו מלחמה שתלווה את החיים באירופה לאורך שנים והיא מחייבת התגייסות ולא רק הבעות תמיכה וצער כלפי העם הבלגי או הצרפתי, כפי שהיה. הטרור האסלמי באירופה קשה לניתוב ואיתור.

נערכים לערב השנה החדשה. בריסל, ארכיון (צילום: רויטרס)
עיבוי האבטחה לא יסייע למנוע פיגועים | צילום: רויטרס



מדובר באזרחי המדינות, חלקם נולדו באירופה, מדברים את שפתן של המדינות, נושאים תעודות ודרכונים של אזרחים אירופיים, נעים בחופשיות ובלי בקרה ממדינה למדינה, עוברים למשל לסוריה ללחום לצד דאע"ש, וחוזרים חזרה. אם לא יהיה שינוי חקיקה שיאפשר לשירותי הביטחון באירופה, שהם בעלי יכולת רבה, חופש פעולה - פיגועים יבואו גם בהמשך.

צריך להעמיד לשירותי הביטחון האירופיים אמצעים ויכולות ובעיקר הרשאות רבות מכפי שיש להם היום. בפרברי הערים הגדולות כמו בריסל ופריז, יש שכונות מהגרים ענקיות שהמשטרות המקומיות לא נכנסות אליהן, ואין להן מודיעין אמיתי שיוכל לסכל פיגוע בטרם יבוצע.

אי אפשר לעצור את הטרור עם מאבטחים

האירועים האחרונים והדיבורים עליהם מזכירים לי את התקופה הקשה של טרור האוטובוסים ופיגועי המסעדות ברחבי ישראל. הדרך להתמודד איתן הייתה בראשית להציב שומר בכניסה למסעדה, אלא שהמחבל המתאבד שבא והתפוצץ קטל את יושבי המסעדה יחד עם המאבטח. רק כאשר ישראל יצאה למבצע חומת מגן, שהפירוש המעשי שלו היה להיכנס למחנות הפליטים של ג'נין ושכם וחברון ורמאללה, רק אז ושם נעצר הטרור.

רוני דניאל (צילום: החדשות)
רוני דניאל | צילום: החדשות



לעצור טרור בנמל התעופה של בריסל אי אפשר באמצעות שומרים בכניסה או בטרמינל, עצירת הטרור צריכה להתחיל במעגלי סיכול רחבים יותר, בריכוזי האיסלאמיסתים חברי דאע"ש או ארגון אחר, שם צריך לעצור את הטרור ואת זה אירופה לא כל כך עושה. כדי שאירופה תוכל להילחם בטרור, לא רק להתגונן מפניו, היא צריכה לעבור שינויי חקיקה משמעותיים ביותר, לוותר בלית ברירה ולעשות פשרות באתוס של זכויות אדם.

בצרפת למשל, אסור לעשות פרופיל של מפגע פוטנציאלי. הגיע הזמן לנסות ולבנות פרופיל כזה, לעקוב אחריו טלפונית ובאינטרנט, לראות את תהליך ההבשלה של הפיגוע - ולעצור אותו בטרם בוצע. בארה"ב אחרי פיגועי התאומים, ניתן היתר למשהו שדומה למעצרים מנהליים. אובמה ביטל את ההיתר הזה לפני שבועות אחדים. אירופה לא תוכל להתמודד עם הטרור הזה, שמבצעיו גרים בעריה בלי שינויי חקיקה ומאמצים מודיעיניים כוללים בכל היבשת, וזה ייקח עוד זמן. לבסס יכולות מודיעיניות סיכוליות זה סיפור של שנים, אבל מתישהו צריך להתחיל עם זה ויפה שעה אחת קודם.