נתניהו (צילום: רויטרס, חדשות)
הסנקציות הוסרו, צריך להודות בכישלון | צילום: רויטרס, חדשות

הכל התממש לפי התסריט. לוחות הזמנים הוכתבו, המהלכים נרקמו בחשאי. שום תקלה או פרובוקציה לא הפריעה או גרמה לעיכוב. השלב הסופי והמכריע בהסכם הגרעין הגיע וסבא"א הודיעה שאירן עמדה במחויבות שלה לפי ההסכם: הוצאת האורניום המועשר מהמדינה, פירוק הצנטריפוגות, התקנת מתקני מעקב של פקחים ונטרול כור הפלוטוניום באראק.

עקבו אחרי אודי סגל בטוויטר

מתקני הגרעין לא פורקו, אלא הוקפאו. אמש (שבת) הגיעה התמורה להקפאה - הסרת הסנקציות החלה והכסף יתחיל לזרום בקרוב לאירן. חברת בואינג האמריקנית כבר מתחממת על הקווים, האירופים עמוק במשא ומתן על עסקאות שונות. תהליך הלגיטימציה של אירן עומד להסתיים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ישראל נכנסת גם היא להקפאה. המדיניות עומדת להשתנות. בשלב הראשון ישראל תוריד פרופיל. אמש הסתפקו בירושלים בהודעה של לשכת ראש הממשלה לפיה "ישראל תמשיך לעקוב אחר יישום ההסכם ותתריע על כל הפרה מצד אירן". עוד נכתב בהודעה כי אירן ממשיכה לפעול לערעור היציבות במזרח התיכון ולהפיץ טרור בעולם תוך הפרת מחויבויותיה הבינלאומיות.

אודי סגל (צילום: חדשות 2)
אודי סגל | צילום: חדשות 2

"על המעצמות ועל סבא"א לעקוב מקרוב אחר הפעילות במתקני הגרעין של אירן ובאתרים אחרים, כדי לוודא שהיא לא ממשיכה לפתח בחשאי נשק גרעיני", נכתב בתגובה הישראלית הרשמית. "ללא תגובה הולמת לכל הפרה, אירן תבין שהיא תוכל להמשיך לפתח נשק גרעיני, לערער את היציבות באזור ולהפיץ טרור. ישראל תמשיך לעקוב ולהתריע אחר הפעילות השלילית של אירן ותעשה את כל הנדרש כדי לשמור על ביטחונה ולהגן על עצמה". זאת הייתה הודעת התרעה: שימו לב, אמרנו לכם.

לישראל אין אסטרטגיה מגובשת ליום שאחרי ההסכם. כתחליף, היא מורידה את הראש ומודה בשקט בתבוסה. "נכשלנו", אומר בכיר ישראלי. "לא עצרו את העסקה הזאת כי אי אפשר לעצור נשיא נחוש. הוא רצה את זה והלך על זה עד הסוף".

שר החוץ של אירן בימי המו"מ (צילום: רויטרס)
באיחוד חוגגגים, בישראל מודאגים | צילום: רויטרס

עוקבים, בודקים חושדים ובוכים

השר לעניינים אסטרטגיים גלעד ארדן, קיבל רק לפני כמה ימים את "תיק אירן" משר האנרגיה יובל שטייניץ, והוציא אתמול הודעה ראשונה בענין כמה שעות לפני הדוח: "זהו יום קשה לכל המדינות באזור שקיוו כי אירן לא תוכל להשיג נשק גרעיני ושתחדל ממעורבותה השלילית באזור. ישראל תמשיך לעקוב ולדרוש מהקהילה הבינלאומית שלא להעלים עין מההפרות האיראניות כדי להבטיח שלא נופתע כמו במקרה של צפון קוריאה".

במילים אחרות: עוקבים ושותקים, בודקים ובוכים. בכירים בישראל, וגם בנימין נתניהו, משוכנעים שהנשיא ברק אובמה תיזמן את המהלך כדי שיהיה מתואם עם המערכת הפוליטית בארצות הברית. לכן קבע מראש את לוחות הזמנים כך שיישום ההסכם והסרת הסנקציות יתרחשו לפני מערכת הבחירות.

ההסכם הוא עובדה גמורה והאירנים הבינו את המסר. הם מבינים שאם הם רוצים נשיא שימשיך את ההסכם הם חייבים לפחות עד נובמבר לשמור על הכללים. ארצות הברית סלחנית מאוד. היא לא עשתה כלום מול הנסויים בטילים, לא צייצה מול העברת נשק לחוטים בתימן, בלעה את התמונות של המלחים המושפלים. הם ידעו שעסקת חילופי השבויים בדרך. הם לא רצו להפריע למהלך הגדול.

נתניהו משוכנע שזאת טעות היסטורית. אבל היא תתברר רק אחרי שאובמה יהיה הרחק ממוקד ההשפעה ומהבית הלבן. אם יתברר שנתניהו צדק, המזרח התיכון ישלם את המחיר.

בחרו ללכת עם אירן (צילום: רויטרס)
בחרו ללכת עם אירן | צילום: רויטרס

מה יכריע את הכף אחרי שיימסו הקרחונים?

כעת, כאשר המצב במזרח התיכון הופך לבלתי יציב יותר ויותר זה הזמן הגרוע ביותר להעביר למחבלים כסף ומשאבים. אין ראיה לכך שאירן מתמתנת - הם ממשיכים לתלות הומואים, לעצור עיתונאים, להפלות נשים ולדכא דתות אחרות. אירן עומדת נגד זכויות אדם, דמוקרטיה וערכים ליברליים.

השורה התחתונה היא שארצות הברית בחרה ללכת עם אירן על מהלך גדול - והשותפות הטבעיות חשות בחרדת הנטישה. האירנים קיבלו כוח ולגיטמציה, כסף וחבל הצלה. בתמורה, הם ישלמו בהקפאת התכנית ליותר מעשור.

בעידן הקרח הזה יהיה המבחן: האם המשטר הקיצוני ישרוד או יקרוס, האם הקואליציה הסונית יחד עם ישראל תתעשת ותתחבר למהלך נגדי - או תמשיך לשבת מפורקת על הרצפה. זה מה שיכריע את הכף אחרי שהקרחונים יימסו.