"מציע לו לשקול עשרים פעם". לוחם חיזבאללה (צילום: AP, חדשות)
הארגון יגיב בפיגועים נקודתיים, אבל מדודי | צילום: AP, חדשות

מבלי לדעת מי היה הגורם שפעל כנגד אנשי חיזבאללה בגבול הסורי, אפשר להניח שאת פעולות הנקם יפנה הארגון לכיוון ישראל, בין אם בניסיונות פגיעה בחיילים בגזרה הצפונית ובין אם בפיגועים נגד מטרות ישראליות בחו"ל. עם זאת, אפשר להניח שחיזבאללה לא ימהר להצית את הגזרה אלא יתמקד בפעילות נקודתית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מערך ההרתעה שמקיימת ישראל מול חיזבאללה מאז מלחמת לבנון השנייה והיעדר עניין מצד אירן בהתלקחות אזורית בנקודת הזמן הזו, מצמצמים את האפשרות ללחימה ממשית בגבול הצפוני, ובכל זאת, ברור לכולנו שישראל עומדת היום מול חיזבאללה אחר ממה שהכרנו.

בשנתיים-שלוש האחרונות אנחנו בעיצומו של שינוי אסטרטגי בחזית הסורית-לבנונית. מהיערכות מול צבא סדיר התפתחה זירה שמכילה ארגוני גרילה שונים, וקיים קושי ממשי לעקוב אחריהם באופן רציף ולייצר מודיעין איכותי. לעומת ארגונים דוגמת ג'בהת א-נוסרה ואפילו אלקעידה, הופך חיזבאללה ליותר ממוסד וקבוע, כשהוא מותיר את חתימתו בשטח ומייצר אפשרויות מודיעיניות. כפי שראינו ביממה האחרונה, מי שפעל בשטח הצליח לבנות מערכת מודיעין יעילה שסיפקה מידע חשוב.

זה חיזבאללה חדש ושונה מאוד בהיקפי הפריסה והעצמה ובסדר הגודל. הוא התחזק אמנם, אבל עם הגודל בא מחיר. היום נתון הארגון בפני אילוצים שיש לגופים ממוסדים, לא מדובר בארגון גרילה כי אם בכוח צבאי של ממש.

אירן הכריזה רשמית: מפרים את הסכם הגרעין (צילום: רויטרס, חדשות)
לאירן אין אינטרס להבעיר את השטח | צילום: רויטרס, חדשות

האתגר את צה"ל: ריבוי ארגוני הטרור מצפון

במשך עשרות שנים התנהלה הגזרה בין שני צבאות שחנו זה מול זה ונערכו להתמודדות, בכל אופן, בצד הישראלי נערכו. האתגר כיום בשטח הרבה יותר מורכב. שורה של ארגונים שאין ביניהם זהות אינטרסים, ושאינם כפופים למערכת אחידה. הסיטואציה הזו מאתגרת את צה"ל ומחייבת אותו לפעול בשורה ארוכה של אמצעים כדי לשמר את ההרתעה, בטח ביחס לאי הוודאות בחלק הסורי של רמת הגולן. לכן להערכתי, חיזבאללה למדו את לקחי העבר ויפעלו עתה בצעדים מדודים, שתואמים בשלב זה את האינטרס האירני, ולא יאפשרו לגרור את האזור כולו ללחימה מתמשכת.

הכותב הוא תא"ל במילואים, לשעבר מפקד הגיס הצפוני בצה"ל