ההודעה על המשט הטורקי לעזה (צילום: AP)
ההודעה על המשט הטורקי לעזה | צילום: AP

ארגון ה-IHH (בטורקית: "הקרן לזכויות אדם, לחירויות ולסיוע הומניטרי") הוא הארגון שעמד מאחורי משט המרמרה ב-2010 והוביל לתקרית הדיפלומטית שמעיבה על הקשר בין ישראל לטורקיה עד היום. בימים אלו, הארגון מנסה להוציא לפועל משט נוסף במטרה "לפרוץ את המצור על עזה", לדבריהם. מה הוא ארגון ה-IHH ומי עומד מאחוריו?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי נתונים שהתקבלו ממרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית, ה-IHH נוסד בגרמניה בשנת 1992 כארגון לא ממשלתי, על ידי תנועה טורקית לאומנית דתית שמזוהה עם מפלגות אסלאמיות קיצוניות בטורקיה. לפי מחקרים שבוצעו, הארגון מקיים קשרים ומקיים שיתופי פעולה עם ארגוני טרור מובהקים כמו אל קעידה וחמאס.

למרות החשדות הרבים שהועלו נגד הארגון, ראשיו נוטים להציגו כארגון הומניטרי. הפעילות ההומניטרית בארגון, באה לידי ביטוי בעיקר בסיוע באזורי סכסוך אסלאמיים. בין השאר פועל IHH לספק סיוע לפליטים באזור סוריה.

אולם לפי מחקרים שבוצעו בעולם על הארגון, הסיוע אינו מתבטא בעזרה לפליטים בלבד. במקרים רבים הארגון נוטה לסייע לארגוני טרור נוספים. דוגמאות לכך התרחשו כאשר לקח הארגון חלק פעיל במשט המאווי מרמרה לישראל ובתקיפה של חיילי צה"ל על סיפונה. כמו כן, חברי הארגון היו מעורבים בפיגוע שהתרחש בשנת 2000 בארה"ב.

המעורבות של IHH בסיוע לארגוני טרור, הובילה את ממשלת ישראל וממשלת גרמניה להוציא אותו אל מחוץ לחוק. למרות הניסיון להפוך את הארגון ללא לגיטימי, השלטון בטורקיה נוטה לקיים אתו שיתופי פעולה, בעיקר משום שהארגון מסייע פוליטית כגוף חברתי לממשל הקיים.

המאווי מרמרה, ארכיון (צילום: AP)
המאווי מרמרה, ארכיון | צילום: AP

קטאר תממן את ה-IHH?

אתמול הודיעה קטאר על חתימת הסכם שיתוף פעולה נרחב עם ה-IHH. על פי הדיווח, קרן הצדקה של קטאר חתמה על מזכר הבנות לשיתוף פעולה אסטרטגי בין שני הארגונים, שיכלול בין היתר חילופי מידע ושילוב פרויקטים ומשאבים. במסגרת ההסכם צפויה קטאר להעניק סיוע כלכלי נרחב לארגון.

לפני כחודש הודיע בולינט יילדרים, ראש הארגון, על כוונתו להוציא בקרוב משט נוסף בניסיון לשבור את המצור ברצועת עזה. יילדרים אמר לכלי תקשורת מקומיים במדינתו כי "הפעילים ייצאו למשט לאחר שקיבלו את אישור הממשלה באנקרה, ולפיכך כוחות חיל הים הטורקי יגנו על המשט ומשתתפיו".

במאי 2010 השתלטו לוחמי השייטת על ספינת המאווי מרמרה, בניסיון למנוע את הגעתה לרצועת עזה. בעקבות אלימות קשה שהפעילו נוסעי האונייה, פתחו החיילים באש והרגו תשעה אזרחים טורקים. התקרית זכתה לגינויים רבים מסביב לעולם והייתה גורם מרכזי בהידרדרות היחסים בין ישראל לטורקיה. פעילי המרמרה התקבלו באיסטנבול כגיבורים, ואילו הרמטכ"ל דאז גבי אשכנזי, יחד עם חיילים ישראלים נוספים "הועמדו למשפט" בטורקיה, שם נגזרו עליהם מאות שנות מאסר, שלא בנוכחותם כמובן.