מתקפת סייבר על ישראל: כך תתגוננו (צילום: קספרסקי)
החזיתות מתחממות גם בזירה המקוונת | צילום: קספרסקי

גם הזירה המקוונת מתחממת: בתחילת החודש שוב התבשרנו על תקיפה חדשה של מחשבים במזרח התיכון - אך בחודשים האחרונים העניין הפך כבר ממש לשגרה. הכל החל עם גילוי ה"סטוקסנט" בספטמבר 2010 - אותו יישום שפותח במטרה לשבש מחשבים בתעשיית הגרעין האירנית. בהמשך נחשפנו לשמות וירוסים כמו "דוקו" ו"סטארס", שהאירנים מיהרו להכריז באפריל 2011 כי פגעו במחשביהם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

אז מה יש לנו הפעם? עד כה תופעת יישומי המחשב הזדוניים היו באירן וחלקן בישראל, הרי שכעת נראה כי מרבית הפעילות כוונה דווקא לעבר לבנון.

ייחוד נוסף הוא בחתך האוכלוסייה אליה מכוונים יישומים אלו, כיוון שהפעם הווירוס כוון כלפי תעשיית הבנקאות, כפי שצויין בטוויטר רשמי של מעבדות קספרסקי. גם הפעם נטען כי מאחורי הווירוס, בשל מורכבותו, עומדת מדינה וכי הוא אף מורכב יותר מחלק מהקודמים לו.

אין תמונה
טל פבל, מומחה לחקר אינטרנט

כמו במקרים קודמים, ההד התקשורתי נוצר עם הפרסום אודות הווירוס, אולם דוח מקיף של חברת קספרסקי חשף כי ההדבקה הראשונה בכלי זה התרחשה כבר בספטמבר 2011. ביוני 2012 הוא התגלה וחודש לאחר מכן הוא חדל מלפעול. כאשר בתקופה זו תועדו בו מספר שינויים.

התקשורת הערבית עדיין בוחנת את הנושא. רשת LBC הלבנונית פרסמה ידיעה בנושא ללא פרשנות תוך ציון העובדה כי הנפגעות העיקריות הן לבנון ומדינות נוספות. לישראל הן התייחסו רק בגוף הכתבה.

העיסוק התקשורתי כעת הוא סביב כלי לאיסוף מידע אשר החל פעילותו בספטמבר אשתקד ולמעשה חדל מלפעול לפני חודש. אולם לא מן הנמנע כי קיימים אחרים ואולי אף רבים הפעילים בימים אלו ממש, אשר יתגלו ויקבלו שמות אקזוטיים ברבות הימים והחודשים ואולי לא.

טל פבל הינו ד"ר למזרח תיכון, מנכ"ל חברת Middleeasternet לחקר האינטרנט והאיומים מקוונים במזרח התיכון ובעולם האסלאמי ומרצה בבית הספר לתקשורת שבמכללה האקדמית בנתניה.