בנימין נתניהו בישיבת הממשלה, היום (צילום: חדשות 2)
נתניהו. בעד הצבעה בחו"ל | צילום: חדשות 2

להקה מתוזמנת ומזמרת מתחה את מיתרי קולה ופצחה בשירה קולנית מאז שלשום, כנגד הרצון להביא את הישראלים ברחבי העולם אל הקלפי הנודדת בשגרירות. מוזרה לי קצת רשימת ה"לשעבר"ים שרצו לחתום על העצומה, וכמובן קולותיהם של חברי הכנסת שטרם התאוששו מה"גזרה" שלא לטוס ביזנס כגד מה - כנגד הצבעת ישראלים השוהים בחו"ל.

נכון לרגע כתיבת שורות אלה (על פי פרסומים גלויים) נמצאים כחצי מיליון ישראלים מחוץ לגבולות המדינה, אשר עלולים חלילה להשפיע במשחק הדמוקרטי. אבל עוד לפני, אולי כדאי לבדוק למה אף אחד מחברי הכנסת הנקרעים תחת עומס העבודה עדיין לא הרים את הכפפה על "חובת ההצבעה" ובמקביל נאבק על הגדלת אחוז החסימה. אם זכרוני אינו מטעה אותי, האחרון מבין חברי הכנסת שעסק בחובת הצבעה היה טומי לפיד עליו השלום.

האם חצי מיליון בעלי זכות בחירה מייצרים כמה מנדטים למגזר החרדי המתמחה בתחיית המתים? האם זהו הפחד מהימין השולט בחו"ל ואשר מוכן למאבק על שתי גדות לירדן עד טיפת דמנו האחרונה? או שמא חבורת הזמר של יוצאי הצבא והמשטרה (שלא ברור לי כמה שווה קולם בתחום הדמוקרטי - כי בצבא ובמשטרה אין דמוקרטיה) מוכנים למאבק על המושג דמוקרטיה, רק שפעמוני השלום מצלצלים באוזנם?

רק מקטרים ומקטרים

ראיתי בחיי הקצרים את תור האמריקאים המצביעים בשגרירויות שלהם בישראל ועוד כמה מדינות אשר אינן חוששות מקולות הימאים. זכות היא וחובה במדינה שסועה כמו שלנו להביא את כולם מאחורי הפרגוד כדי להשתתף בחובת ההצבעה.

המושג "חובת הצבעה" מתייחס לחובה שהמדינה מטילה על בעלי זכות ההצבעה, להצביע ביום הבחירות. אי-ציות לחובה האמורה עלול לגרור הטלת סנקציה.

במשחק הדמוקרטי חייבים כולם להתייצב ולהצביע, אבל אצלנו כולם מצביעים רק במקום אחד: כשהם מסובים בצמוד לשולחן הפיצוחים ביום שישי בערב - ומקטרים, ומקטרים. אבל שבוחנים את ההצעה לחובת הצבעה יחד עם הזכות להצביע מחוץ לגבולות המדינה, המספר ייהפך להיות זעום עוד בטרם נגענו בפצצה המתקתקת של כל המפלגות הקטנות והמגזריות שייעלמו בשעה שנעלה את אחוז החסימה לכנסת.

אז למה כן להצביע?

ההצבעה היא החלק הקל (צילום: רויטרס, חדשות)
יצביעו גם בחו"ל? | צילום: רויטרס, חדשות

אבל הס מלהזכיר את נושא אחוז החסימה, פן נעיר את זה שלא עושה כלום בגבעת הממשלה - הוא האיש המתחזק ראש הממשלה. הס מלנענע את הקואליצה או חלילה את ציפי ליבני והאופוזיציה, אם זו קיימת בכלל.

אז למה כן לקיים חובת הצבעה (חוץ מזה שהמפלגות יחסכו קצת כסף בקמפיינים שלהם, וכמו שקראנו בזמן האחרון לא החיסכון הוא נר לרגליהן)?

1. התפיסת הדמוקרטיה "שלטון העם". אם העם הוא השליט, הרי אחריותו הבסיסית של כל אזרח היא להשתתף בבחירת נציגיו.

2. השתתפות פוליטית בכלל והשתתפות בבחירות בפרט הן ערכים חינוכיים-דמוקרטיים מהמעלה הראשונה, והן תורמות לקיומו של דיון ציבורי בנושאים שעל סדר-היום.

4. חובת הצבעה תביא לעלייה בשיעור ההשתתפות בבחירות. שיעור הצבעה גבוה בבחירות יגביר את הלגיטימציה של הנבחרים.

5. חובת הצבעה תעלה את שיעור ההשתתפות באופן שווה, ללא הטיה מעמדית, ובכך תחזק את האידיאל הדמוקרטי של שוויון.

6. חובת הצבעה תסייע למפלגות לחסוך כסף ומשאבים אחרים המושקעים בשכנוע בעלי זכות הצבעה לממש את זכותם ולבחור.

7. אי-השתתפות מוחלטת בבחירות עשויה להתפרש בכל מיני דרכים, ובין השאר אדישות, אולם הימנעות מהצבעה באמצעות פתק הצבעה ריק יש בה משום העברת מסר פוליטי.

8. ואחרון חביב - הדבר יכול, חלילה, לחזק גם את האמון בנבחרי הציבור וחברי הכנסת שלמיטב זכרוני לא זוכים בסקרים המתפרסמים מעת לעת באמון רב מהעם.

לדעתי מי שהוכיח נאמנותו בארץ הקודש כמו שרות צבאי, שרות לאומי או אזרחי מספיק להצביע גם בזמן שהותו בחו"ל אם בטיול שחרור, לימודים או חלילה נפולת נמושות שבחר את מקום מושבו מחוץ לביצה המזרח תיכונית.

אני מאמין בישראלי הבוגר והאחראי להבין שאין לו ארץ אחרת בשעות של עצב ושמחה וחלילה (כמו שקראתי שהוא עלול בהצבעתו להבעיר את המזה"ת) להביא למלחמה. עוד כמה קולות לא יציתו את המזרח התיכון לעוד מלחמה. את זה עושים מצוין ביבי, ליברמן ואהוד ברק - ומעל כולם מנצח על תזמורת תופי המלחמה מחמוד אחמדינג'אד.

עופר לפלר שימש בעבר כיועץ התקשורת של השר לביטחון פנים.