בנימין נתניהו ושאול מופז בישיבת הממשלה (צילום: רויטרס)
נתניהו ומופז. תוקם מפלגת מרכז? | צילום: רויטרס

רביעי אחר הצהריים, בית קפה תל אביבי שמארח תדיר חברי כנסת ושרים - בשולחן אחד חבר הכנסת דורון אביטל מקדימה, שני שולחנות על יד חבר הכנסת רוברט טיבייב, גם הוא מקדימה. שניהם תמכו בלבני - טיבייב נמנע בהצבעה על ההצטרפות לממשלה והספיק כבר להצביע נגד הקואליציה במליאת הכנסת בחוק על הדרת נשים.

ליד חבר הכנסת אביטל יושב חיים סגל, מקורב לצחי הנגבי שעבד עם לבני בפריימריז. אחרי שיחה בין השניים מתקרב סגל לשולחנו של ח"כ טיבייב ואומר לו: "אין סיכוי". "מה אין סיכוי?", הוא שואל בחזרה. "אין סיכוי שאביטל יחבור אלינו לפרישה מקדימה". הסיפור הזה ממחיש את הפעילות הפוליטית הקדחתנית שמתבצעת מאחורי הקלעים. המטרה: לגבש קבוצה של שבעה חברי כנסת שתפרוש מהסיעה עוד לפני שיספיקו לבטל את "חוק מופז" המפורסם.

יטיל הגזירות גם העל הסטודנטים? לפיד (צילום: עיבוד תמונה, חדשות 2)
אז יש עתיד? יאיר לפיד | צילום: עיבוד תמונה, חדשות 2

אבל הפילוג בקדימה הוא רק חלק אחד ממהלך פוליטי רחב יותר שנרקם בימים האחרונים אצל אישים שונים בווליום שונה. החלק השני של התכנית הוא הקמת מפלגת מרכז חדשה שבה יהיו שותפים אישים שלא נטלו חלק במערכת הפוליטית עד היום. אחד המעורבים הפעילים הוא מי שעמד בראש מועצת קדימה - השר לשעבר חיים רמון - אבל רמון הוא לא היחיד. אלא שהקמה של מפלגה חדשה היא לא עניין של מה בכל וכולם יודעים שעדיף להקים מפלגה חדשה קרוב ככל שאפשר לבחירות.

המצביעים של לפיד - קולות נודדים

מה הבעיות של מפלגה חדשה שכזאת? אחד, האמון של הציבור הישראלי במפלגת מרכז חדשה הולך ופוחת, וההתרסקות של קדימה ואיבוד הזהות של מפלגת המרכז שהייתה גם מפלגת שלטון רק מחזק את תחושת אי האמון הזאת. שתיים, הקושי למצוא מנהיג. נכון, יש את ציפי לבני שמתחממת על הקווים אבל לבני אכזבה את מצביעיה, ורבים כבר לא רואים בה מנהיגה ובטח לא קול רענן וחדש. שלוש, האכזבה או חוסר האמון של הציבור הישראלי ממפלגות מרכז שקמות שלאורך ההיסטוריה הפוליטית קמו והלכו, מונע גם מאישים בכירים בעלי ערך ציבורי להצטרף ליוזמה כזו או אפילו לתת את שמם.

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של רינה מצליח

מה היתרונות של מפלגת מרכז חדשה? אחד, יש מנדטים פנויים במרכז הישראלי. בעיקר מאוכזבי קדימה לא מוצאים בית לא אצל יאיר לפיד ולא אצל שלי יחימוביץ'. שתיים, גם מצביעי יאיר לפיד נחשבים עדיין קולות נודדים - הנאמנות למפלגה שלו עדיין לא גדולה והמנדטים יכולים להתנייד למפלגה חדשה אם היא תהייה אטרקטיבית ומושכת. שלוש, המחאה החברתית ועלייתם של הארגונים החברתיים חשפה לציבור הישראלי מנהיגים חדשים מזן אחר שפחות עסוקים בהתנחלויות ובשטחים ומתאימים בהחלט למפלגת מרכז חדשה אם תקום.

צפו בדיווח המלא (צילום: חדשות 2)
רינה מצליח. "מקימים מפלגת מרכז" | צילום: חדשות 2

שיחות "חצי חשאיות" - בהילוך נמוך

בכל מקרה, המושכים בחוטים מעדיפים לחכות לסוף יולי למבחן האמיתי הראשון של ממשלת האחדות הענקית של נתניהו. אם לא תעבור חלופה רצינית של חוק טל, הצורך במפלגה שתהייה מפלגה חלופית לקדימה, יהיה גדול יותר ואז גיוס האנשים והמשאבים למפלגה כזאת יהיה פשוט יותר. לכן, השיחות המתקיימות בימים אלה ה"חצי" חשאיות הן כולן בהילוך נמוך. צריך שמשהו ייקרה בממשלה של נתניהו שיזרז את המהלך הזה.

אגב, אלה שחוזים קדימה רואים מפלגת מרכז שבבוא היום עשויה להתאחד עם מפלגתו של לפיד ולהוות כוח מרכזי גדול שאולי אפילו יהיה האלטרנטיבה השלטונית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק