הסדרת היחסים עם טורקיה מאפשרת לישראל לפעול ולהחליף מידע, בראש ובראשונה בכל מה שקורה בסוריה. סוריה קורסת, וארדואן אמר כי הדברים הללו מחייבים שיתוף פעולה אזורי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

חלק מאותו שיתוף פעולה מצוין גם בדברים שכתב אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו בדף הפייסבוק שלו, שהדברים שקורים בסוריה - התחלת העברת נשק כימי לגורמים שלא אמורים להחזיק בו - מחייבים אותו לבצע את המהלך, אמנם 3 שנים מאוחר מדי, אבל מוטב מאוחר מאשר לעולם לא.

נתניהו קיבל את התנאים להתנצלות. פיצויים וכל השאר. בעניין הסגר כל צד מציג מה שהוא רוצה. ראש הממשלה הבטיח לארדואן שהוא יוכל לקחת חלק בהובלת תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים והם יפעלו להקלת מה שמכונה "תנאי הפלסטינים".

בשלב הראשון ארדואן השמח מצהיר שיבוא לעזה ולגדה המערבית כדי לפעול. בישראל אומרים שאין זו בעיה, ואם הוא יגיע לישראל אם ירצה הוא יתקבל בברכה. המהלך מעלה שוב את מעמד ישראל באזור ומספק לה בעלת ברית נוספת.

הישראלים יצטרכו לעמול קשה על חידוש הקשר והאמון בין המדינות. טורקיה השתנתה מאוד בשלוש השנים האחרונות. היא הפכה להיות יותר איסלאמיסטית. כל אנשי הצבא שהכרנו נמצאים בבית סוהר, בגלל ארדואן, אבל דווקא בגלל זה צריך שוב לשקם את הקשר בין שתי המדינות וזה מה שעומד לקרות בשלב הראשון.

פרס מנסה להושיט יד לטורקים

הנתק בשנים האחרונות גרם לאובדן מוחלט של אמון וניתוק כל דרכי ההתקשרות. מי שקופץ ישר למים כדי לחדש ולשקם זה הנשיא פרס שמאוד מוערך בטורקיה, כמו בשאר רחבי העולם, והוא נותן את ידו ראשון לחידוש היחסים, מה שיהיה מאמץ ארוך.

הבוקר מתראיין הנשיא לעיתון הורייאט הטורקי, אחד מכלי התקשורת הגדולים במדינה. הוא ינסה אמנם להושיט את ידו שוב לציבור ולהנהגה הטורקית, זה יהיה ניסיון לחזור ולנרמל את היחסים, אבל קשה להאמין שתצמח מכך ידידות גדולה כמו זו שידענו.

ערד ניר (צילום: החדשות)
ערד ניר | צילום: החדשות

היחסים לא יחזרו למה שהיו. הברית האסטרטגית לא תשוקם ולא תחזור למה שהייתה. טורקיה השתנתה, ואם היינו מבינים בזמן עד כמה, אולי לא היינו נופלים למלכודת המרמרה. צריך לחזור ליחסים נורמליים, אבל זה לא יחזור להיות מה שהיה, לפחות כל עוד שלטון ארדואן נמצא בהנהגת המדינה, ואני לא רואה אותו משתנה בשנים הקרובות.

הטורקים ישובו לפעול גם מול מדינות ערביות בעניין המשא ומתן הישראלי-פלסטיני ולצורכי תיווך, אבל כשווים מול שווים, לא כמי שנמצא כביכול בצד שלנו. חייבים להבין שהם לא יחזרו לצד שלנו.

פיוס עם טורקיה - הסיקור המלא:

"המצב בסוריה היה השיקול המרכזי"

ארדואן: "הזדמנות חד-פעמית לשלום"

אירן: "הפיוס - משחק של ארה"ב"

איילון: "ליברמן הופך ללא רלוונטי מבחינה פוליטית"

מארגן משט המרמרה: "המאבק עוד יימשך"

ליברמן: "ההתנצלות היא שגיאה חמורה"

טורקיה מגיבה: "קיבלנו את כל מה שרצינו"

ישראל התנצלה בפני טורקיה, היחסים ישובו לסדרם

הווידאופדיה: משט המרמרה