בדרך לעסקה או לא בדרך עסקה - איך אפשר לדעת? כל כך הרבה דיווחים בתקשורת שלנו ובתקשורת הערבית, לפעמים הם תואמים ופעמים רבות הם סותרים לחלוטין.

על פי הדיווח האחרון בכלי התקשורת הערביים, מפקד הזרוע הצבאית של חמאס בעזה, אחמד ג'עברי, וסגנו מרואן עיסא עשו היום את דרכם לקהיר במסגרת ה"התקדמות", לכאורה, בדרך להסכמות על חילופי אסירים במסגרת עסקת שליט.

אל-ג'עברי. הופעות תקשורתיות נדירות (צילום: חדשות 2)
מפקד חמאס בעזה, אחמד ג'עברי | צילום: חדשות 2

מכיוון שג'עברי, המפקד הצבאי בשטח, הוא זה שייתן את התשובה הסופית של חמאס על מתווה העסקה - הרי שמדובר בדיווח משמעותי. עצם זה שהוא יוצא מעזה למצרים אולי מעידה כי אכן יש התקדמות בעסקה, וכי הוא דרוש בקהיר כדי להכריע בשטח על התנאים שיקבל חמאס במסגרת העסקה.

בתקשורת הערבית מדברים בהרחבה על "ריכוך בעמדה הישראלית" בנוגע לעסקה. במדינות ערב מדווחים כי ישראל הסכימה להתפשר גם בנוגע לשמות האסירים שישוחררו, וגם לגבי השאלה לאן הם ישוחררו.

כל שנותר לסגור, על פי הדיווחים כמובן, הוא בין היתר כמה מהאסירים לא יורשו לחזור לבתיהם שבגדה ובעזה, וכמה יגורשו לתקופה כזו או אחרת למדינות אחרות, כאשר מספר מדינות ערביות ואירופיות כבר הביעו הסכמתן לקלוט אותם למען העסקה.

מחאה למען גלעד שליט (צילום: רויטרס)
בדרך הביתה? אנחנו ממשיכים לקוות | צילום: רויטרס

מאידך, יש בעיה קשה בהסתמכות על הדיווחים בכלי התקשורת הערביים. ברור כי "יש אש", וללא ספק מתנהל משא ומתן אינטנסיבי בקהיר כשהמטרה היא להגיע לעסקה.

אך מאידך, אנחנו יכולים לדווח, במגבלות הצנזורה, בעיקר על "ענני עשן". חלק מהעננים האלו כוללים דיווחים שפעמים רבות מתגלים כמצוצים מהאצבע, וצריך כל הזמן "להפריד את התבן מן הבר". צריך לברור בקפידה על אילו דיווחים לספר כי יש בהם לפחות גרעין של אמת, ולעומת זאת לדעת להתעלם ולהתרחק מדיווחים שהם הזויים לחלוטין.

גם התקשורת הישראלית וגם הפלסטינית/ערבית עושים כמיטב יכולתם לדווח על מה שאפשר לדווח. וכך יוצא מצב מוזר - שאלו מצטטים את אלו. הם לוקחים דיווחים שלנו ואנחנו לוקחים דיווחים שלהם, וכך הדברים מתמחזרים להם הלוך ושוב, עד שאיש לא יודע מה אמיתי ומה לא.

הווידאופדיה: גלעד שליט

מאחורי הקלעים: אהוד יערי

הצטרפו ל"חדשות 2" בפייסבוק