הנשיא לשעבר סאלח. ארכיון (צילום: AP)
נשיא תימן עלי עבדאללה סאלח. לא עוזב | צילום: AP

כבר חודשים ארוכים מצפים לנפילתו של נשיא תימן עלי עבדאללה סאלח. כמעט בכל ימות השבוע מתנהלות שם הפגנות ענק של מאות אלפים. סאלח נפגע באורח קשה למדי מפצצה בארמונו בצנעא, ואושפז בסעודיה, אבל גם כשגופו ופניו מכוסים כוויות הוא ממשיך לעמוד בסירובו לפרוש. לא עוזרים כל הלחצים של מדינות המפרץ, וסעודיה בראשן: סאלח מתכוון לשוב הביתה, כדי להמשיך למשול. בינתיים בניו ובני-דודו ברסן.

מדוע אין המהפכה התימנית מצליחה כקודמותיה בתוניסיה ובמצרים? הנה התשובה שקיבלתי בפגישות עם כמה אינטלקטואלים תימנים חשובים, כולם מתנגדיו של סאלח: בתימן, הם אומרים, שלטה כל השנים שותפות משולשת: סאלח עצמו ובני שבטו, סנהאן, שהחזיקו בפיקוד על הצבא ושירותי הביטחון; קרוב משפחתו, הגנרל עלי מוחסיין, מפקד הדיוויזיה הראשונה שהיה, ועודנו, השליט בפועל במזרח המדינה; ומי שהיה ראש פדרציית שבטי חאשד, השייח' עבדאללה אל-אחמר.

אלא שהשותפות התפרקה אחרי מותו של אל-אחמר אשתקד. שני בניו הרגישו שסאלח החל לקפח את חלקם בעוגה. מוחסיין הבחין בקרע ועזב אף הוא את בריתו עם הנשיא.

תיוולד מדינה חדשה?

פירוק הקואליציה הזו, כפי שהסבירו לי, דרבן את מפלגות האופוזיציה להוציא את המוני תומכיהם לחוצות. ואלו הם, בעיקרו של דבר, בני העדה השאפעית, הסונים של תימן, שיש להם רוב של קרוב ל-80% באוכלוסיה. לדידם, נקרתה בדרכם הזדמנות פז כשיריביהם ה"זיידים", השיעים של תימן הנבדלים באמונתם מאלה של אירן או לבנון, הסתכסכו אלה עם אלה. סאלח, מוחסיין ובני אל-אחמר, נזכור, כולם זיידים.

אהוד יערי (צילום: חדשות 2)
אהוד יערי. המהפכה דורכת במקום | צילום: חדשות 2

בשיחות פרטיות מזהיר סאלח כי הוא עשוי להיות הנשיא הזיידי האחרון של תימן. אלא שרוב הצבא, למעט הדיוויזיה של מוחסיין, שומר אמונים לסאלח. כל זמן שעיקר היחידות המזוינות לצדו - אין הרחוב מסוגל להפיל את המשטר. וכך, אומרים בני שיחי התימנים, הולך סאלח ומאבד את השליטה במחוזות רבים במדינה ובו בזמן מצליח לקיים בידו את השלטון לכאורה. התסיסה תימשך, אפוא, בלא שתגיע בקרוב לנקודת הכרעה.

הסעודים, שמשקיעים מתמיד מאות מיליוני דולרים בשנה כדי לטפח בעלי ברית שונים בתימן עשויים לבוא לידי מסקנה שאין תועלת מבחינתם בשמירת אחדותה של תימן. ולכן, מה שרואים האינטלקטואלים האלה באופק הוא התפצלות של הדרום, או חלק ממנו מתימן. וכך, אולי, תיוולד מדינה חדשה, בעלת אוצרות נפט צנועים, שהסעודים יחתרו לקשור אל המערך של שש מדינות המפרץ הפרסי. לצפון תימן יניחו להוסיף לשקוע ורק ידאגו שהלהבות שם לא יתפשטו לתוך הממלכה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק