יואל רזבוזוב (צילום: ורדי כהנא)
יואל רזבוזוב | צילום: ורדי כהנא

שנת 2012 עומדת להיגמר, ולמרות התיאוריה של בני המאיה, ככל הנראה אזרחי ישראל יצאו לחגוג גם השנה את חגיגות השנה האזרחית החדשה - או שלא?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בימים האחרונים אנחנו עדים לנסיונות של גורמי הדת במדינה לאסור את חגיגות השנה האזרחית החדשה, בטענה ש"סממנים דתיים נוצריים מפרים את תנאי הכשרות של עסקים ועל כן תעודת הכשרות שלהם תיפסל". הסחיטה באיומים בכדי להשיג כפייה דתית היא תעודת עניות למדינת ישראל בשנת 2012.

על מה כל המהומה? נעשה קצת סדר, רוב אזרחי ישראל משתמשים בתאריך הלועזי בחיי היומיום שלהם. המגזר הפרטי והציבורי מתכנן את עסקיו בעזרת שימוש בשנה האזרחית, ומדי שנה מזה מספר עשורים, חגיגות השנה האזרחית החדשה מהוות אבן דרך תרבותית וחברתית במדינת ישראל - ובעולם כולו.

נלך קצת יותר אחורה, במדינות ברית המועצות לשעבר חוגגים את השנה האזרחית החדשה כבר יותר ממאה שנים. רוב אזרחי המדינות הללו היו אתאיסטים - חסרי דת, וחגגו את השנה החדשה כחלק מחיי התרבות והחברה שלהם וללא כל קשר לחג נוצרי כזה או אחר.

בין דת למדינה

שנה אזרחית טובה לכולם? (צילום: AP)
שנה אזרחית טובה לכולם? | צילום: AP

אז למה מספר מצומצם של רבנים מנסה למנוע ממאות אלפי אזרחים לציין את אחד האירועים האזרחיים תרבותיים החשובים ביותר שלהם? כי הם יכולים. כי ההפרדה הנדרשת בין דת ומדינה, והגדרת הסמכויות המדויקות העומדות לרשות המוסדות הדתיים במדינת ישראל, לא מתקיימות בצורה נאותה.

הכפייה הדתית משתלטת לנו על המדינה, לא מתקבל על הדעת שגוף ציבורי במימון המדינה, קובע לאזרחי ישראל באמצעות סחיטה ואיומים, את סדר היום האזרחי בצורה של כפייה דתית. מדינת ישראל היא מדינה דמוקרטית ולכל אדם עומדת הזכות לחגוג את חגיו האזרחיים כראות עיניו.

אז שבוע לפני השנה האזרחית החדשה ניתן רק לאחל שתהיה שנה טובה - לכולם.

יואל רזבוזוב הוא מועמד לכנסת מטעם מפלגת "יש עתיד"