ירון בר דיין (צילום: חדשות 2)
ד"ר ירון בר-דיין | צילום: חדשות 2

המטופל הישראלי נחשב בדרך כלל כבעל מודעות גבוהה לבריאותו וצורך באופן מושכל שירותי בריאות, במסגרת שירותי הרפואה הציבורית ובמסגרת הביטוח המשלים - לשם קבלת חוות דעת שנייה.

המידע המצוי בידי הרופא אודות המטופל משתנה על פי מידת ההיכרות הקודמת עם החולה ומערכות המידע הקיימות בידי הרופא. היעדר מידע חיוני עלול לפגוע במידה משמעותית ביכולתו של הרופא לאבחן נכון את הבעיה הרפואית ולהציע לחולה טיפול הולם.

לעיתים קרובות חשים המטופלים כי הם החמיצו את ההזדמנות לברר עם הרופא את כל מה שרצו וכי המפגש עם הרופא לא ענה על ציפיותיהם. בדיוק בגלל זה, חשוב להתכונן נכון למפגש הרפואי על מנת להפיק ממנו את המירב. הדבר נכון בעיקר במפגש הראשון עם רופא שאינו מכיר את ההיסטוריה הרפואית של החולה ובכל פנייה לחדר המיון, או פנייה לרופא לצורך קבלת חוות דעת שנייה.

7 עצות לניצול יעיל של מפגש רופא חולה:

1)נהל רישום ומעקב אחר הסימפטומים שבעטיים ביקשת להיפגש עם הרופא. בעיקר שים לב מתי הם הופיעו, ופרטים נוספים חשובים כמו מה עשית לפני שהסימפטומים החלו: מה אכלת או שתית? האם ביצעת מאמץ מיוחד? היכן היית ומה עשית?.

2) ערוך רשימת שאלות, על מנת לסייע לך לזכור מה רצית לברר במפגש עם הרופא.

3) הכר את המחלות החשובות של בני משפחתך הקרובים (הורים, אחים, ילדים), בעיקר מחלות לב, מחלות ממאירות או מחלות תורשתיות. ערוך רישום מדויק של פרטים חשובים בהיסטוריה הרפואית שלך כגון, המועד בו עברת בדיקה כללית לאחרונה ומה היו תוצאותיה.

4) הבא איתך את כל התרופות אותן אתה נוטל בקביעות (כולל תרופות ללא מרשם, תרופות טבעוניות, או תחליפי מזון). הבא איתך את תוצאות הבדיקה אצל רופאים אחרים, תרשימי אק"ג ובדיקות מעבדה או דגימות עליהן ברצונך להתייעץ. אם מצאת מידע באינטרנט, או בעיתון, עליו אתה רוצה לשאול, הבא עימך עותק של מידע זה.

5) ספר לרופא ממה אתה הכי חושש. אם אתה חושש שכאב הגב החזק שלך נובע ממחלה ממארת, אמור זאת לרופא במפורש. לעיתים הרופא ישלח אותך לבדיקות שונות על מנת לבחון אם יש סיבה לחששך, או שינסה לפחות להפיג את חששך בדרכים אחרות.

6) היה כן, והשב לשאלות הרופא במלואן. נסה להימנע ממבוכה אפילו אם הסימפטומים הינם אישיים.

7) רשום את עצות הרופא ושאל מהי הדרך הטובה ביותר ליצור קשר באם תחול התפתחות כלשהי: אי-מייל, טלפון לאחות או לרופא, או ביקור חוזר. שאל את הרופא אם הוא יכול להמליץ לך היכן אתה יכול לקבל מידע נוסף אודות מחלתך מאתר אינטרנט או ספר טוב.

ד"ר ירון בר-דיין הינו רופא מומחה ברפואה פנימית, ומרצה בכיר בנושאי מדיניות בריאות. ליצירת קשר: bardayan@netvision.net.il