החכם - הנגיד סטנלי פישר (צילום: רויטרס)
צעדים דרמטיים. הנגיד פישר | צילום: רויטרס

הצעדים שעליהם הכריז אתמול בנק ישראל להגבלת המשכנתאות מרוויחים ביושר את שמות התואר שהוצמדו להם, מדובר בצעדים דרמטיים בהחלט, אבל הדרמה האמתית בעיני היא לא בהגבלות עצמן אלא במסרים שמשדר הבנק המרכזי.

מסר 1 - ניסיון נחמד, עכשיו תנו גם לנו לנסות

בין אם תקראו לזה בועה ובין אם תגידו שזו תוצאה של מבנה השוק אין ספק היום שמחירי הדיור בישראל עלו לשיאים לא פרופורציונאליים ושזו בעיה שצריך לטפל בה, גם הממשלה מסכימה להגדרה הזו. בתחילת דרכה הציבה הממשלה הנוכחית יעד שאפתני, להיאבק במחירי הדיור הגואים ולהביא לאיזון. מאבק כזה יכול להתנהל בכמה דרכים בעיקר על ידי טיפול נקודתי בהיצע, טיפול נקודתי בביקוש או בשניהם יחד.

הממשלה החליטה ללכת בגדול על טיפול בהיצע - הפשרת קרקעות, אישורים לאלפי התחלות בנייה, קנסות על קבלנים מאחרים ועוד ועוד. הצעדים האלה כמעט שלא עזרו, מחירי הדיור לא ירדו משמעותית, ברוב המקומות לא ירדו בכלל, בחלקם אפילו עלו. בנק ישראל משדר כעת מסר ברור לממשלה: הטיפול בהיצע לא הוכיח את עצמו, הגיע הזמן לטפל גם בביקוש.

מסר 2 - לא רוצים "סאב-פריים" כחול-לבן

מיי חותמת על סעיף 50 (צילום: חדשות 2)
אלעד שמחיוף | צילום: חדשות 2

הישראלים אוהבים פלאפל, אוהבים לטפח ציפיות בכל פעם מחדש שנגיע למונדיאל, ואוהבים לקנות דירות - זה היה החלום הלאומי, במדינה שבה שכירות היא כמעט מילה גסה. הבנקים בישראל שיתפו פעולה עם החלום של הלקוח, העניקו משכנתאות ביד נדיבה. נכון, לא היו כאן הלוואות של 100% ויותר ללווים בעיתיים כמו אלו שהתחילו את משבר הסאב-פריים בארה"ב, אבל הנתונים שהצטברו בחודשים האחרונים הדאיגו מאוד את הבכירים בבנק ישראל.

שיעור המשכנתאות הכולל הגיע לשיא של כל הזמנים, גובה ההלוואה הממוצעת הלך ועלה, וההחזר החודשי של משפחה תפס נפח גדול יותר ויותר מהמשכורת החודשית שהרוויחה. הבנקים התנהגו לרוב באחריות, אבל המדרון הוא חלקלק, בנק ישראל משדר מסר נחרץ לבנקים: אנחנו עוקבים מקרוב מאוד, וגם לא חוששים להתערב, כדי למנוע חגיגת משכנתאות שיכולה להוביל עשרות אלפי משפחות למצב של פשיטת רגל.

מסר 3 - בכיתם, אבל קניתם

400 אלף ישראלים יצאו לרחובות ודרשו צדק חברתי, עם כל הכבוד לקוטג' הצעקה הזו קיבלה תהודה עצומה כל כך בגלל מחירי הדיור. במשך השנים האחרונות הישראלים התלוננו וקנו. נכון, היו כאן משקיעים זרים והיו בעלי דירות חצופים שכאילו התחרו בינם לבין עצמם על המחיר המופרז ביותר לדירה המוזנחת ביותר - אבל בסופו של דבר היו גם קונים, זוגות ומשפחות צעירות שגירדו את ההון ההתחלתי מאינספור מקורות וחתמו בבנק על משכנתה שמשעבדת אותם ל-30 השנים הבאות.

מבלי להיכנס לוויכוח המאוס אם זה נכון ונבון לקנות דירה בגיל צעיר, המסר שמשדר בנק ישראל לרוכשים הוא חשוב: קחו צעד אחורה, אל תקנו דירה בכל מחיר ובעיקר אל תקלו ראש במשכנתה בשיעור גבוה.

כשבוחנים את הצעדים של בנק ישראל לגופם אפשר לטעון שמהם לא תבוא הבשורה לשוק הדיור הישראלי, אחוזים בודדים בלבד של זוגות צעירים לוקחים משכנתה של יותר מ-75% לדירה ראשונה, גם משפרי דיור שזקוקים ליותר מ-70% אין הרבה, ומשקיע סידרתי שרוצה לקנות דירה יוכל להסתדר גם עם הלוואה של 50% בלבד.

מה שכן יכול להוביל לשינוי הוא האיתות, בנק ישראל הפשיל שרוולים והכניס את ידיו לביצה - אם המסר יופנם, אולי סוף סוף החלום הישראלי על קניית דירה יהפוך לקצת יותר מציאותי.