חודש למהפכת הקוטג' (צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2)
חודש למהפכת הקוטג' | צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2

חודש לאחר שהגיעה מהפכת הקוטג' לשיא, ניתן לקבוע שני דברים. הראשון: אין ספק שאילולא איציק אלרוב וחבריו יצאו במאבק על מחירי המזון בקיץ 2011, כנראה שגם מהפכת הדיור בהובלת דפני ליף לא הייתה מקבלת את הרוח הגבית הציבורית והתקשורתית הראשונית והייתה מגיעה לעוצמתה כיום, ואולי גם הרעיון ליצור את ה"איוונט" הראשוני בפייסבוק.

הדבר השני הוא שבכל מה שקשור למחירים בסופר, החברות ורשתות השיווק נטעו בנו את התחושה שאנחנו הצרכנים ניצחנו, למרות שבפועל, חודש אחרי - נראה שהן המרוויחות הגדולות מהמאבק, כלכלית ויחצ"נית.

בתחילת הדרך קיבלנו את ההרגשה שהמאבק הצרכני עובד ושהצלחנו לכופף את תנובה, בכך שהוזלנו את מחיר גביע הקוטג' - סמל המאבק, וגם את מחירי המטרנה והחיתולים שבמשך שנים היו כפולים מאשר בעולם.

התמונה האמיתית: אחת אפס ולא לטובתנו

לירן דנש (צילום: חדשות 2)
לירן דנש | צילום: חדשות 2

אבל התמונה האמיתית, חודש אחרי, היא שונה לגמרי - אחת אפס, לא ולטובתנו. אמנם מחיר הקוטג' עדיין די נמוך, למרות שהוא יקר ממחירו בעולם, אבל מחירי יתר הגבינות, המעדנים ומוצרים נוספים בסופר עלו ב-5%-10%. גם המבצעים על תחליפי החלב לתינוקות והחיתולים שהושקו בקול תרועה רמה רק לפני שבועיים וחצי, כבר מטפסים לאט למחיר של 45 עד 50 שקלים לפני ההנחה.

חשבנו שהחרם עבד ושלפחות ניערנו את החברות ניעור הגון? בסופו של דבר, כל נתוני הרווחים של רשתות השיווק מראים שהם שמרו על אותה רמת רווחים כמו בחודשים שלפני המאבק, וזאת למרות שהן עדיין זוכות להדים חיוביים של יחסי ציבור על כך ש"שמעו את קול העם והלכו לקראתו" בהטבות ובמבצעים.

אמנם לפי שעה נראה שחלק מהיצרניות עדיין חוששות לעדכן מחירים כפי שעשו בזו אחר זו בשנה האחרונה, אבל גם הסכר הזה כבר נפרץ מאחורי הקלעים: החברות הגדולות המשווקות את העוף הטרי החליטו כולן השבוע על העלאת מחיר העוף ב10%-20%.

מה השתנה בעקבות המחאה? אנו מודעים יותר לארנק שלנו

שיטה נוספת מתוחכמת הרבה יותר מהשבועיים האחרונים היא לא לייקר באופן ישיר את מחירי המוצרים תוך הסתכנות ב"עליהום" ציבורי, אלא למשל לשנות את אריזת החומוס או היוגורט (כפי שקרה במציאות), ויחד עם זאת  - להעלות את המחיר.

אמנם הוועדה הממשלתית פרסמה ביממה האחרונה את מסקנותיה לגבי פתיחת שוק הגבינות לייבוא והוזלת החלב, כיוון שהמחאה הציבורית הפחידה את המערכת הפוליטית, שתמיד חוששת יותר לכיסאה, ודחפה אותה לפעולה רגולטרית. ובאמת, כבר היום הודיעו המחלבות שטראוס, טרה ותנובה על כך שיוזילו בעקבות זאת את המחירים בכמה אגורות. כרגע, אבל לא ברור מתי.

בינתיים יש לקוות שהמהלכים הממשלתיים הם אלו שיניבו בטווח הבינוני והארוך תוצאות, כי בכל מה שקשור ליצרניות או לרשתות השיווק הפרטיות, למעט חבטה קלה בכנף של תנובה הגדולה , נראה שהמצב די חזר לקדמותו ואנחנו ממשיכים לשלם יותר.

אבל הפעם, מה שהשתנה הוא שיש לנו מודעות הרבה יותר גבוהה לכך, כשאנחנו שולפים את הארנק.

רוצים לקבל את כל העדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק