הכירו את המהנדס נאג'יב ארמנזי (צילום: חדשות 2)
הכירו את המהנדס נאג'יב ארמנזי | צילום: חדשות 2

הוא בן 69 ומנהל בשנים האחרונות, לצד עבודתו, חיי שגרה משפחתיים הכוללים יציאות תקופתיות לבריטניה עם האשה הודא לביקור ילדיהם שלמדו בלונדון וגם ביקור בבירה האמריקנית שבה הוא שוהה מתוקף תפקידו כשגריר. אבל מראהו האבהי עטור שיער שיבה לבן וחיוכו הנעים לא יסגירו כי אדם זה מופקד בארצו על ייצור נשק להשמדה המונית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הכירו את ד"ר עמר נאג'יב ארמנזי: מהנדס מחשבים בהשכלתו שמנהל ממשרדו בשכונת בארזה שבדמשק את הסוכנות הסורית למחקרים מדעיים. ארמנזי מתגורר בבית פרטי באחת השכונות בדמשק הסמוכות למקום עבודתו ויש לו שני בנים - עייד ובישאר, ושתי בנות - סוזאנה וזיינה.

שם משפחתו של ארמנזי חושף היסטוריה של בכירי ממשל המקורבים זה עשרות שנים למשפחת הנשיאות של אסד. כבר בשנות ה-50 שימש אביו, נאג'יב, כשגריר הסורי במדינות כמו הודו ומצרים, כשהוא לוקח עמו לא אחת את שני בניו, עמר וח'ייאת ארמנזי - שלימים יתפסו גם הם עמדות במנגנון הסורי.

הכרותו של ארמנזי עם בשאר אסד החלה כבר בשנות ה-90, כשהראשון (עדיין הבן של) ניהל את החברה הסורית למיחשוב שבה שימש ארמנזי כאחד מהדירקטוריונים מתוקף מעמדו באותה העת כמנהל המכון הגבוה ביותר של סוריה להכשרה למקצועות מדעיים, המשמש כמוסד להכשרת מהנדסי הסוכנות הסורית למחקרים מדעיים. המכון פועל מול החברה הסורית למיחשוב בפיתוח והטמעה של יישומי מחשב ומערכות תקשורת עבור מוסדות צבאיים.

בתפקידו הבא קיבל לידיו ארמנזי את ניהול הסוכנות הסורית למחקרים מדעיים המופקדת על פיתוח הנשק הבלתי קונבנציונאלי על ראשיו הכימיים, ואלו שתוכננו להיות גם גרעיניים. הסוכנות הסורית למחקרים מדעיים - ארגון עצום שמעסיק אלפי עובדים במגוון רחב של מחלקות. הוא עוסק בכל תחומי הטכנולוגיה והפיתוח המדעי שיש להם אפשרויות צבאיות.

המחלקות שנוגעות לפיתוח הנשק הכימי מסתתרות תחת כיסוי תמים כדוגמת "מעבדות האימונולוגיה" והמעבדות ל"מחקר סביבתי". מגדלי הקירור המיוחדים שאופייניים למתקנים לייצור נשק כימי המצויים במתקני הסוכנות קשורים לתהליך הייצור המורכב וכרוך בסילוק של חומרים רעילים הנפלטים במהלך הייצור. אתר הייצור העיקרי הוא אתר אל ספיר שבצפון סוריה. באתר זה סוריה מייצרת את גז הסארין וגז העצבים מסוג וי-איקס.

מעמדו של ארמנזי מרגע זה מקביל למעמד שר בכיר בממשלה הסורית בשל היקפם של הארגונים עליהם הוא חולש וחשיבותם הלאומית. ראש הסוכנות הסורית למחקר מדעי משמש גם כאחד מהדירקטורים בוועדת ההיגוי של המועצה הבכירה למחקר מדעי, לצד ראש הסוכנות הסורית לאנרגיה אטומית.

בקש עם הצפון קוריאנים

החל משנת 2001 הופקד עמר ארמנזי על המגעים המקצועיים עם עמיתיו הצפון קוריאנים באקדמיה הלאומית למדעים בצפון קוריאה, לרכישת הידע והטכנולוגיות עבור פרויקט הגרעין הסורי שהלך ונבנה באזור אל קיבאר, צפונית לדיר א-זור. במקביל תיחזק את שיתוף הפעולה הקיים בנושא פיתוח הטילים.

לצורך כך ביקר לא אחת בפיונגיאנג שצפון קוריאה ואף נכח בעת חתימת הסכמים הדדיים בין שתי המדינות. מאוחר יותר פעל להקמת סניף של חברת קש בשם "נמצ'ונגאנג שירותי הנדסה בע"מ" בדמשק שפעלה החל משנת 2002 ככיסוי לפעילות המרכז לשירותים מדעיים וטכנולוגיים של צפון קוריאה לצורך תמיכה ומסחר במוצרים טכנולוגיים מתקדמים משלימים לטובת הפרויקטים המשותפים עם הסוכנות הסורית למחקרים מדעיים והסוכנות הסורית לאנרגיה אטומית.

ארמנזי, שני מימין
ארמנזי, שני מימין | צילום:

ארמנזי נוהג להשתתף בכנסים טכנולוגיים רבים, וביניהם כנסי מומחים למדע והטכנולוגיה כדוגמת אלה של המועצה הכלכלית והחברתית של האו"ם שנערכו בעמאן והאחרונה בביירות ב-2010, וכאלה שנערכו גם במסגרת בית הספר הטכנולוגי הערבי - מוסד סורי המשתף פעולה עם גופים אקדמאיים ברחבי העולם הערבי. בשנים האחרונות, בשיאם של היחסים עם טורקיה, אף אירח בעיר חלב משלחת מדעית רמת דרג מטורקיה.

ארמנזי האח, חייאת, עוסק בתחומי הרוח והתרבות של ארצו ומשמש שנים כשגריר הליגה הערבית והשדולה הסורית בבריטניה. חלק מהילדים של משפחת ארמנזי לומדים ועובדים בבריטניה ועל כן נוטים בני המשפחה לפקוד את בריטניה לפחות עד סוף 2010 בה סיימה הבת תואר שני במינהל עסקים במוסד ה"רויאל הולוויי" באוניברסיטת לונדון. מאז הפכה למנהלת בכירה בסוכנות ניסן בסוריה. בן נוסף, בישאר, למד לתואר ראשון בכלכלה ועובד כעת בלונדון כמנהל סיכונים בבנק.

אשתו של ארמנזי, הודא, מנהלת כרטיס פייסבוק שממנו ניתן ללמוד על מעגל החברים ודעותיה הפוליטיות והביטחוניות שכנראה מושפעות גם מהלך רוחו של בעלה. בסטטוסים האחרונים התייחסה למצב בסוריה והצביעה בסקר שנערך נגד התערבות בינלאומית בסוריה ובעד עונש מוות גם לקרובי משפחה הנלחמים במשטר אסד. כמו כן העריכה בסקר אינטרנטי כי הסיבה לפיגוע האחרון כנגד מעוז החיזבאללה בביירות נגרם מהיעדר אמצעים לגילוי פצצות.

ברשימה השחורה

לארמנזי חוג חברים שרובם שרתו לצידו במסגרת מוסדות הסוכנות למחקרים מדעיים בה הוא חבר כבר כמעט שני עשורים. בין חבריו: עימאד מוסטפה, שגריר סוריה בארצות הברית ששימש כסגנו בשנות ה-90 ועסק בהכשרת העובדים, וחאלד אל עזאם שנקשר לתחומים הקשורים לפיתוח נשק כימי.

_OBJ

מהצד נראות המשפחות בזמנן החופשי מאוד תרבותיות ואוהבות אמנות וטעם אירופאי משובח, מחובקות באווירה משפחתית בניגוד לתפקיד שמעסיק את ראשיהם כשהם חוזרים למשרדי הסוכנות. מוצריהם הם אלו שגרמו לאחרונה להרג מאות מבני עמם על ילדיהם הקטנים.

כיצד הם מרגישים כיום, קשה לנחש, אולם בפרופיל של ילדיו של ארמנזי קשה למצוא זכר לתמונה עם אבא, למעט תמונה גזורה של הבת זיינה עם הערה כי ״לא כדאי שהגבר המחבק (כנראה האב) יופיע בתמונת הפרופיל שלי".

ב-2005 הוכנסה הסוכנות הסורית למחקרים מדעיים על שלוחותיה בסוריה (בהם מוכשרים, מפותחים ומאוכסנים ראשי הקרב הכימיים) לרשימת הגופים העוסקים בנשק להשמדה המונית, ובמאי 2011 חלו עליה גם סנקציות בינלאומיות. ביולי 2012 פרסם וויקילקס את "קבצי סוריה" ובהם גם תכתובות מתוך המייל של ארמנזי הקשורים לדיונים ושיתופי פעולה טכנולוגיים עם ד"ר ע'סאן אסי, ראש המשרד להשכלה גבוהה בסוריה המופקד על תיק המדע והטכנולוגיה.

שמו של עמר ארמנזי הוכנס רק בספטמבר 2012 לרשימת הסנקציות כנגד אנשים העוסקים בפיתוח נשק להשמדה המונית, כנראה בעקבות הדיווחים הראשונים על השימוש שעושה משטרו של אסד בנשק כימי כנגד בני עמו. ארמנזי, כך נקבע בסנקציות, משמש כדירקטור הסוכנות הסורית למחקרים מדעיים והיה אחראי על המתקן לפיתוח וייצור גז הסארין - אותו גז שהועמס בשבוע שעבר על רקטות שהוטלו על פרבר דמשק בשליטת המורדים וגרם למותם של כ-1,500 תושבים מבני עמו, ובהם משפחות שלמות.

משרדו של ארמנזי נמצא בקומפלקס המרכזי של הסוכנות בשכונת בארזה שמצפון לדמשק, בסמוך להר קסיון. זהו קומפלקס ובו מחסנים לאחסון חומרים כימיים, מוסד טכנולוגי להכשרת מהנדסי הסוכנות ומטה הסוכנות. הקומפלקס המאובטח נחשב בעיני כל סורי כאחד מסמלי השלטון המובהקים של סוריה בפיתוח הנשק הכימי, ומתוקף כך מצוי ברשימת המטרות (כמה עשרות) של ארה"ב.