ג'ונתן מן, CNN (צילום: חדשות 2)
ג'ונתן מן CNN | צילום: חדשות 2

בעקבות המהומות במצרים ורצון התושבים להדיח את הנשיא המכהן מובארק, פעולותיו של נשיא ארה"ב היו מעט שונות מהמדיניות האמריקנית. אובמה התאמץ משום מה לדחוק את ארה"ב הרחק מבן בריתה מובארק. מצרים הייתה הידידה הנאמנה ביותר לארה"ב בעולם הערבי, במיוחד לאחר חתימת הסכם השלום עם ישראל והעזרה במהלך מלחמת המפרץ הראשונה, בה מצרים לחמה כנגד עירק.

בתמורה לכך, וושינגטון התעלמה מהשלטון המדכא של מצרים ומובארק, ואף הציעה לשלטון הזה חבילת סיוע נדיבה מאוד הכוללת טנקים ומטוסים. אפילו הגז המדמיע בו השתמשו כוחות הביטחון על מנת לפזר את המפגינים היה מתוצרת ארה"ב.

התנגשות במישור האישי והמדיני

מובארק. קצין ורודן (צילום: רויטרס)
נשיא מצרים, חוסני מובארק | צילום: רויטרס

סיום מערכת היחסים החמה בין ארה"ב למצרים, זו משימה לא פשוטה למעצמת על עם מחויבות לאומות סביב העולם. עתה, בוחנות בנות בריתה האחרות של ארה"ב באזור מה בדיוק וושינגטון עושה, וגם הם לא בדיוק מבינים. גם ישראל מביטה לנעשה במצרים בחשש מסיבותיה שלה, בן הברית החשוב ביותר שלה באזור - מודח מכיסאו.

לכן, ממשל אובמה נוקט באסטרטגיה כפולה. בפומבי, הנשיא הביע תמיכה גם בנשיא וגם במפגינים - אלו שתומכים בהעפת מובראק. ברמה האישית, אובמה ניהל שיחות טלפון ארוכות עם הנשיא מובראק וביקש ממנו לעשות הכל כדי להימנע מאלימות וביקש שיכין את עצמו להעברת הסמכויות. מפגינים רבים במצרים אומרים שהם מצפים מאובמה שינטוש את מובראק, אבל מהלך כזה ישפיע גם על האינטרסים האמריקנים במצרים וגם על הקשרים עם כל העולם הערבי.

השיחות בין וושינגטון לקהיר ממשיכות, כשהגנרלים האמריקנים משוחחים עם גנרלים מצרים, דיפלומטים משוחחים עם דיפלומטים ונשיא אחד מדבר עם נשיא שני. אובמה נמצא בעמדה לא פשוטה, מצד אחד הוא יודע שבן ברית חשוב מאוד נופל ומצד שני, הוא לא רוצה שההיסטוריה תתפוס אותו כתומך של מובארק. 

תכניתו של ג'ונתן מן political man משודרת בימי שישי בשעה 20:30 ובימי שבת בשעה 22:00 ברשת CNN

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק