שדות האופיום באפגניסטן (צילום: רויטרס)
שדות האופיום באפגניסטן | צילום: רויטרס

ענף גידול האופיום באפגניסטן חצה השנה רף חדש ושובר שיאים: יותר משני מיליון דונם של הצמח שממנו מפיקים סמים ניטעו ברחבי המדינה. היבול צפוי להיות גבוה ב-36 אחוזים מהשנה שעברה - מעל 6000 טונות - ומרבית הגידולים נמצאים במחוז הלמאנד בצפון, אזור שבו פועלים כוחות בריטיים במסגרת הקואליציה הבינלאומית שנלחמת בטליבאן. את הנתונים המדאיגים האלה פרסם היום האו"ם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בשנה הבאה צפויים הכוחות לעזוב את אפגניסטן - ועד אז הם מרכזים את מרבית המאמצים בלחימה במגדלים ובהשמדת שדות האופיום כחלק מהמלחמה במקורות המימון של הטליבאן. האופיום מאפגניסטן המופץ לאירופה ולרחבי העולם הוא מקור המימון המרכזי של ארגון הטליבאן ופעולות הטרור שלו ושל נציגיו על פני כדור הארץ עם הכנסות של כ-9 מיליארד דולר בשנה.

החקלאות הבלתי חוקית הפכה למובילה ולפופולרית ביותר בקרב החקלאים רק בגלל המספרים. בעוד בנות הברית והממשלה מנסים לעודד את החקלאים לחזור ולגדל חיטה (עם רווח של 260 דולר לכל עשרה דונם) מעדיפים החקלאים להמשיך ולגדל אופיום (4600 דולר לכל עשרה דונם). כך הפכה אפגניסטן ליצואנית האופיום הגדולה בעולם שמספקת 90 אחוזים מן הצריכה העולמית.

"העניין הפך לוויכוח פוליטי", ניר דבורי (צילום: חדשות 2)
האופיום - המימון העיקרי לטאליבן | צילום: חדשות 2

הדילמה האמריקנית: לשמר או להשמיד את שדות האופיום?

המאמץ של המשטרה המקומית בסיוע החיילים הבריטים מתמקד בשריפת שדות אופיום, מעצר חקלאים וסוחרים בניסיון למזער את התפשטות הגידול. ויש גם סימנים מעודדים - שני מחוזות אחרים באפגניסטן - פאריאב ובאלאק - הוכרזו "נקיים מסמים".

אבל שימו לב לנתונים: ייצור ההרואין באפגניסטן גדל פי 40 מאז נכנסו כוחות נאט"ו לאזור לאחר ההכרזה על 'המלחמה בטרור' בשנת 2001, יותר ממיליון בני אדם נהרגו במהלך התקופה ומעל למיליארד דולר שהושקעו ירדו לטמיון.

האמריקנים, יחד עם האו"ם, תקועים למעשה ב"מלכוד 22"- מצד אחד הם מנסים להתחבב על הציבור הפשוט באפגניסטן ומגיעים עם רצון אמיתי לעזור לאנשים העניים במדינה, שפרנסתם וחייהם תלויים בגידולי האופיום, אך מצד שני הם נאלצים להשמיד את היבול בכדי למנוע מכספי הסמים להגיע לידי הטליבאן.

וכשבימים האחרונים מתפרסמים המספרים המדהימים על הונו הפרטי של המנהיג הרוחני והסגפן של אירן עלי חמינאי, שנאמד ב-95 מיליארד דולר, נכשלת ארצות הברית בטיפול במחולל של הטרור, במנוע שמאפשר לו לגדול ולהתפשט - בכסף הגדול שזורם ומאפשר לארגוני הטרור ברחבי העולם לפעול באין מפריע.