ג'ונתן מן (צילום: AP)
ג'ונתן מן - פרשן פוליטי CNN | צילום: AP

האם ברק אובמה הפך ל"אח הגדול" של אורוול? זו שאלה שמטרידה מהשבוע האחרון את האמריקנים. הם קוראים ושומעים על מבצעי חבלה וריגול ועל מחדל מוזר ברשות המיסים הלאומית. ארגוני שפעילים למען ממשל תקין, הגישו השבוע תביעה משפטית שטוענת כי ממשל אובמה מפר את זכויותיהם של האמריקנים בגלל הפלישה לפרטיות שהוא מבצע.

ספרו של ג'ורג' אורוול "1984", הספר שהציג לעולם את הדמות הטוטליטרית והמאיימת שמכונה "האח הגדול" חזר השבוע לרשימת רבי המכר, האתר "האפינגטון פוסט" הפופולארי בחר להציג את הדברים כך- הוא כתב "ג'ורג' W אובמה" שמשלבת את פניו של הנשיא הנוכחי עם אלו של הנשיא הקודם ג'ורג' בוש, האיש שחתום על המלחמה בטרור עם קידום של איסוף מודיעין אגרסיווי אשר ברוב המקרים, המשיך גם בתקופתו של הנשיא אובמה.

הפרשה החלה בחשיפת כמה מעובדי רשות המיסים האמריקנית שהעניקו תשומת לב מיוחדת לארגונים המזהים את עצמם כחלק מהתנועה שנאבקת למען הפחתת המיסים -"מסיבת התה", ארגון שמושך אליו רפובליקנים רבים, יריביו הפולטים של ממשל אובמה .

ה"אח הגדול" עלה לכותרות אחרי שעיתון הגרדיאן הבריטי פרסם בעמוד הראשון שלו מידע על תכנת ריגול ומעקב קיברנטית שמנתחת וחודרת למיליוני מנויי רשת טלפונים וחשבונות אי-מייל ברחבי העולם. רוב המידע שהוגדר כ"סודי ביותר" נחשף על ידי אדוארד סנואודן בן ה29, שבעבר עבד עבור הCIA ועכשיו הוא מוגדר כנמלט שמתחבא בהונג קונג.

הפרטיות אמנם חשובה, אבל האמריקנים מעדיפים להיות מוגנים

האבטלה עולה על שולחן הנשיא (צילום: רויטרס)
ברק אובמה | צילום: רויטרס

הפרשות הכו את אובמה בפתאומיות כשהוא תכנן להתרכז דווקא בקידום המגבלות לנשיאת נשק ורפורמות בחוקי ההגירה האמריקנים, שני נושאים שהוא לא מצליח לקדם כבר הרבה זמן. הוא לא התנצל עדיין על החיטוט של וושינגטון בשיחות הטלפון או בתכתובות אי-מייל עם אנשים מעברו השני של הים, להיפך.

"אני ניגש לתכניות האלה עם הרבה מאוד סקפטיות בריאה" אמר. "למעשה הרחבתי חלק מהפיקוח על חלק גדול מאמצעי ההגנה שלנו. אבל על פי הערכות שלי ושל הצוות שלי זה סייע לנו במניעת מתקפות טרור", הוסיף. ראש הסוכנות לביטחון לאומי קית' אלכסנדר אמר השבוע שכתוצאה מהחיטוט "נמנעו עשרות פיגועי טרור".

הפרטיות חשובה לאמריקנים, אבל הם גם רוצים להיות מוגנים. סקר שהתפרסם על ידי הוושינגטון פוסט טוען ש-56% מהאמריקנים מעדיפים שיעקבו אחרי השיחות שלהם - שיחות שעל פי הממשל איש לא מקשיב להם אלא בצו של בית משפט. בנושא המעקב אחרי תכתובות אי-מייל, רוב של 52% מהנשאלים הבין את התכנית החטטנית ברשת.

סנואודן (צילום: AP)
אדוארד סנאודן - המדליף מהCIA | צילום: AP

הארגון למען זכויות האזרח האמריקני והאיחוד הניו יורקי לחירויות פנו לבית המשפט עם טיעונים נגד המהלך. הם מתבססים על הסעיף בחוקה האמריקנית שמעגן את חירויות השיח והפרטיות. זוג מפילדלפיה שנתמך ע"י ארגון בשם "פרידום-ווטש" הגיש תביעת נזק על סך 3 מיליארד דולר בטענה שהממשל האזין לשיחות הטלפון של הזוג מפני "שהשמיעו דעות ביקורתיות וקולניות נגד יכולתו של הנשיא אובמה לפקד על צבא ארצות הברית" לתובעים אין הוכחות שתומכות בגרסה של אן וצ'ארלס סטריינג', אבל זה רק מדגיש את הבעיה של אובמה - תכניות סודיות ביותר בסגנון "האח הגדול" של הממשל, הפכו לאחת הסוגיות הפומביות ביותר שפוגעות בפוליטיקאי אובמה.