הפיגוע הרצחני הבוקר (חמישי) הוא חיקוי הדפוס של פיגועי נוח'בה, יחידת העילית של ארגון הטרור חמאס, והוא מצטרף לפיגועים קשים שאירעו לאחרונה. אלו פיגועים שדפוסיהם השתנו: הם מלמדים על השראה, על תעוזה ועל מוכנות של המחבלים למות כשהידים. יותר מחבלים משתתפים בפיגועי ירי והקרבה, מה שמוכיח כי אירועי 7 באוקטובר יצרו תודעה של שיכרון חושים.

גם מאות הפיגועים שהשב"כ, צה"ל ומשטרת ישראל מסכלים, מחדדים את ההבנה שעבור המחבלים הכול אפשרי. מבחינתם, אם זה הצליח בדרום הארץ, אין סיבה שזה לא יצליח גם בזירות אחרות ובמתווים שונים.

פיגוע כפי שהתרחש היום, כמו גם אלו שהתרחשו לאחרונה, דורש מצד המחבלים הכנה, איסוף מודיעין, בחירת נתיבי מילוט, מידור וכמובן נשק. לעיתים יש גם הכוונה, ולעיתים מדובר ביוזמה מקומית של צעירים המתודלקים בשנאה וברצון להרוג.

ביהודה ושומרון מדובר באתגר אמיתי לכוחות הביטחון, והמרדף הזה מתרחש מדי יום ולילה. לא מדובר במשימה קלה, והיא דורשת יכולות מקצועיות ומבצעיות גבוהות, פעולות שמעורבת בהן טכנולוגיה מתקדמת ובעיקר נחישות ואומץ לב של הלוחמים והרכזים שפועלים בלב-ליבו של שטח עוין ורווי באמצעי לחימה.

פיגוע בכביש 1 - מעלה אדומים (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
עבור המחבלים - הכול אפשרי, הפיגוע בכביש 1 | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

ברוב המקרים נרשמת הצלחה, ואזרחי ישראל מתעוררים כמעט מדי בוקר לדיווחים על עוד סיכול מוצלח שבוצע. עם זאת, למרבה הצער יש גם מקרים בהם פיגוע שכזה חומק מתחת לרדאר הישראלי, כפי שהתרחש היום. עבור העוסקים במלאכת הסיכול מדובר ברגעים מתסכלים וכואבים, והם פונים לתחקר את עצמם, בד בבד עם המשך המרדף אחר מחבלים נוספים שמתכננים לפגוע באזרחי ישראל.

השטח בירושלים וביהודה ושומרון, בדגש על מחנות הפליטים, אלים ובוער כבר תקופה ארוכה. האתגר המרכזי הוא לבלום את פיגועי הטרור והאלימות טרם הגעתם לצירי התנועה וליישובים יהודיים - הן ביהודה ושומרון והן בחלקים אחרים של ישראל. זהו אתגר גדול בהגנה, אך גם בלחימה ההתקפית האפקטיבית מול מפקדות חמאס והחמושים האחרים.

אסור לשחק לידי חמאס

רמדאן המתקרב עלול להפוך לאלים ומתוח במיוחד אם המדיניות הישראלית תהיה מניעה מוחלטת ממוסלמים תושבי מזרח ירושלים וערביי ישראל לעלות להר הבית, במגבלות גיל שלא הוטלו במשך עשרות שנים. החוכמה היא לא להפוך את ערביי ישראל לאויב - להפך, ובאירועי 7 באוקטובר ואחריהם הם הוכיחו התנהגות מרשימה - ובוודאי לא לגרום לכך שגורמי קיצון דוגמת חמאס ייקחו בעלות על רצונם של אזרחים ישראלים להתפלל בהר הבית. זו תהיה שגיאה הרסנית.

ככל שסידורי הביטחון יגבילו כניסה לתפילות ביום שישי, על כוחות הביטחון להיות ערוכים במרחב העיר ירושלים ובכבישים המובילים לעיר ולמקומות רגישים. הדריכות חייבת להיות גבוהה ביותר, לא רק במערכי המודיעין, אלא גם בקרב הלוחמים והלוחמות בשטח. ערנות ותגובה מהירה עשויות להיות ההבדל בין אירוע רב-נפגעים לבין אירוע בו רק המחבל או המחבלים מסוכלים. במילים פשוטות - מדובר במציאות שהיא לעיתים יכולה להיות מוכרעת על חוט השערה.

אסור לאפשר לחמאס ולגורמים קיצוניים נוספים מקרב הפלסטינים וערביי ישראל להוכיח לעולם המוסלמי כולו כי ״מבול אל-אקצא״ - מתקפת 7 באוקטובר - נועד לשמור על הר הבית מקיצוניים יהודים, ולכן מדובר במלחמת קודש. החיבור הזה הוא מסוכן

זה מחייב במיוחד את משטרת ישראל לפעול בחוכמה, באחריות וברגישות בהר הבית, מאחר וכל אירוע חריג שם הוא נפץ שמועבר באופן כמעט ישיר ברשתות החברתיות, ועלול להצית תבערות מיותרות בגזרות רבות, כמו גם לפגוע ביחסיה של ישראל עם מדינות ערב המתונות, בדגש על ירדן ומצרים.

צה"ל יידרש בתקופה הקרובה להתמתח עוד יותר מבחינת כוחות המאבטחים את אזרחי ישראל בצירי התנועה באיו"ש, ומשטרת ישראל תידרש לעשות זאת בערים בכלל ישראל. הצלחות של פיגוע כפי שאירע היום מייצרות, במסגרת האווירה החמה ממילא ותפיסת ההישג הפנומנלי של חמאס, כמות גדולה של פיגועי חיקוי בעיקר מקרב פעילים המזוהים עם גורמי איסלאם קיצוני בשטח.

המפכ"ל קובי שבתאי בזירת הפיגוע בכביש 1 (צילום: ג'מאל עוואד, פלאש 90)
מערכת הביטחון תימתח עד הקצה, זירת הפיגוע | צילום: ג'מאל עוואד, פלאש 90

המורכבות באל-אקצא מצטלבת עם המורכבות בהחזרת החטופים הביתה, בהמשך הלחימה ברצועת עזה, בהתפתחויות המדאיגות בגבול הצפון ובלגיטימציה הישראלית להמשך הפעילות בעצימות הגבוהה הנדרשת בשלבים קריטיים אלו.

דריכות גבוהה של אזרחים, נשיאת נשק בכל מקום ואתר בדגש על תפילות בבתי הכנסת ובאתרים יהודיים אחרים, יחד עם עבודת מודיעין ועבודה מבצעית של מערכת הביטחון – עשויות כולן לצמצם באופן דרמטי את תכנון הפיגועים ותוצאותיהם, ולמנוע התדרדרות רב-זירתית מעבר למתרחש בימים אלו.

>>> אריק "האריס" ברבינג כיהן כראש מרחב ירושלים ויהודה ושומרון, וראש אגף הסייבר בשב"כ