ריסון המאמץ של החות'ים בתימן למנוע את השיט לישראל במצרי "שער הדמעות" (באב אל-מנדב) יחייב הרבה יותר מאשר משיט תענוגות בים האדום או מטס הפצצה בודד שכולל תדלוק אווירי. זהו אתגר רציני שישראל תצטרך להתמודד עימו אם ארצות הברית לא תצליח בניסיונה לכונן כוח משימה במפרץ עדן, שירתיע ויסכל את האיום על השיט בנתיבי הספנות של הים האדום.

צריך לזכור את עוצמת הסכנה בראייתה של הקהיליה הבין-לאומית: בים האדום עוברים 12 אחוזים מן הסחר העולמי, ובתוך זה מיכליות המובילות 9 מיליון חביות נפט ביממה אל תעלת סואץ ואל צינור הנפט המצרי "סומד" המזרים לים התיכון. גם הרוסים – לא לשכוח! – מעבירים כמויות גדולות של נפט לשווקי אסיה דרך הים האדום.

ועוד נקודה: החות'ים החלו כבר לפני חמש שנים לתקוף לסירוגין ספינות במרחב זה. תחילה פעלו נגד אוניות של חברת "בכרי" הסעודית ואחר כך עברו לפגוע לסירוגין במטרות נוספות. הם פועלים כך אף על פי שהם ערים לעובדה שארצות הברית הצליחה באופן מרשים לסכל את ההתקפות האיראניות על השיט במפרץ הפרסי ובמצרי הורמוז, בעיקר בימי מלחמת איראן-עיראק. עליהם לקחת בחשבון שהנשיא ג'ו ביידן יפעל גם הפעם. נושאת המטוסים אייזנהאואר נמצאת באזור כבר כמה שבועות, כמו גם משחתות טילים שכבר יירטו כטב"מים מתימן. בנוסף לאמריקנים, יש גם לבריטים, לצרפתים ואפילו ליפנים יחידות צי במרחק קצר.

מצעד צבאי של החות'ים בתימן (צילום: רויטרס)
לא סתם מיליציה - יריב למוד קרבות, החות'ים בתימן | צילום: רויטרס

ואולם, מאז עלה בידם לכבוש את צנעא, בירת תימן, ב-2014, הקימו החות'ים מתוך חבורות לוחמי השבטים שלהם צבא בעל יכולות הודות לאספקת טילים בליסטיים, כטב"מים ארוכי-טווח וטילי שיוט מסוגים שונים – כולם מתוצרתה של איראן. יש להם מערכות מכ"ם יעילות למדי, טילי חוף-ים, מאגר של מוקשים ימיים, ספינות מרוץ מהירות המסוגלת לשגר רקטות ועוד.

לא לשכוח: בקרבת מקום יש גם נוכחות איראנית. ספינת הביון והאספקה "אלבורז" משוטטת בים מצפון לתימן, אחרי שקודמתה "סאביז" הוטבעה בנסיבות מסתוריות (על ידי חיל הים?) ב-2021. ספינת סיוע איראנית אחרת, "שמראן", משייטת במפרץ עדן, מדרום למצרי "שער הדמעות".

שעל כן, בלימת האיום שמציבים החות'ים תדרוש שורה של תקיפות ולא תוכל להסתיים כנראה במפגן ראווה, בין אם מצידה של ישראל ובין אם מצידה של ארצות הברית. דווקא בימים אלו, ראוי להתעצב על כך שישראל הזניחה במשך שנים את יחסיה עם אריתריאה, שנמצאת בשכנות קרובה למצרים ואשר בה הייתה לישראל, לפי השמועות, בעבר נוכחות של חיל הים (באיי דחלאק) וגם תחנת מכ"ם. הוא הדין בהזנחת טיפוח היחסים עם סומלילנד, השומרת על עצמאותה בלא הכרה בין-לאומית כבר כ-30 שנה וחיפשה בשנתיים האחרונות נתיבים לשיתוף פעולה עם ישראל.

כוחות הצי של ארה"ב מפרסמים תיעוד של יירוט הטילים (צילום: U.S Navy)
יירוט הטיל החות'י על ידי הכוחות האמריקנים | צילום: U.S Navy
המרחק בין אילת לתימן
החות'ים שולטים באזור הקריטי לחופש השיט במרחב

אסור לטעות ולראות בחות'ים עוד מיליציה המשרתת בעיוורון את איראן. נכון יותר להגדיר את החות'ים כבני ברית זוטרים של "משמרות המהפכה", אשר במידה רבה פועלים באופן עצמאי ונשבעו מאז 2003 לסייע להכחדתה של מדינת ישראל. הם עמדו בהצלחה במתקפה שהנחיתו עליהם הסעודים ב-2015 והפליאו את מכותיהם במתקני הנפט של הממלכה. הם גם עומדים עד עכשיו בלחץ הצבאי של מה שנשאר מממשלת תימן הרשמית, שמושבה בעדן, ומתגוננים יפה מול הכוחות שאיחוד האמירויות מאמנת ומממנת בדרום תימן. לאמר, לפנינו יריב למוד קרבות, חדור אידיאולוגיה קיצונית, ששכח מזמן כיצד חיל האוויר הישראלי עזר לשבטיהם בהצנחת ציוד צבאי מהאוויר בשנות ה-60 במהלך המלחמה מול חיל המשלוח המצרי בתימן.

לסיום, רק נציין שהחות'ים שייכים לזרם הזיידי בין השיעים, זרם שונה מזה של איראן וחיזבאללה, והם מייצגים היום רק מיעוט בתימן – שרוב תושביה הם שאפעים סונים. הם שולטים רק בכמחצית משטח תימן, אבל לענייננו, העיקר הוא שהם שולטים על החוף בים האדום. ניסיונות של איחוד האמירויות לקיים דריסת רגל צבאית באי מאיון (פרים) שבלב המצרים, לא צלח ככל הידוע בגין תנאי השטח והאקלים.