המלחמה שלנו אינה רק בגבולות רצועת עזה ומדינת ישראל; כדי שנוכל לנצח בה, על מדינת ישראל לפעול מיד וביעילות נגד גילויי האנטישמיות בארצות הברית ובאירופה. זהו יעד אסטרטגי, לצד היעד הטקטי של הארכת שעון החול הדיפלומטי. כוונות טובות והצהרות ראויות אינן מספיקות עוד, עלינו לעבור לשלב המעשים.

התפטרותה של נשיאת אוניברסיטת פנסילבניה והודעות ההבהרה של עמיתיה לשימוע המביש, אינן אקורד הסיום למאבק באנטישמיות שמרימה ראש בארצות הברית ובאירופה בחודשיים האחרונים, נהפוך הוא. צודקים 70 חברי בית הנבחרים שדורשים את הדחת שלוש הנשיאות, שטענו בשימוע בקונגרס שקריאה לרצח יהודים אינה בהכרח הפרת הקוד האתי, אבל אין בכך די.

האמירות המזעזעות של נשיאות האוניברסיטאות לא נשמעו בחלל ריק. סקר של הליגה למניעת השמצה מציג זינוק חד של 388% בתקריות האנטישמיות בארצות הברית מאז ה-7 באוקטובר. במחקר אחר מהימים האחרונים, אומרים 73% מתושבי ניו יורק כי יהודים חווים יותר אנטישמיות בחודשיים האחרונים.

נשיאת אוניברסיטת פנסילבניה, ליז מג'יל (צילום: reuters)
אמירות שלא נשמעות בחלל ריק, נשיאת אוניברסיטת פנסילבניה שהתפטרה | צילום: reuters

אחיותינו ואחינו בקהילה היהודית בניו יורק חווים זאת ונאבקים בכך מדי יום, באמצעות גיוס התמיכה של הממשל בוושינגטון, לצד מאבק עיקש על דעת הקהל באמריקה ובעולם על זכותה של ישראל להגן על עצמה ולהשבת החטופים. פדרציית ניו יורק הקצתה תקציב חירום של 5.4 מיליון דולר למאבק באנטישמיות בארצות הברית, בין היתר, באמצעות מיזם בטחון הקהילה (CSI) שעוקב אחר איומים ברשתות ובשטח ומגיב להם בזמן אמת. המענה לאנטישמיות באוניברסיטאות ניתן באמצעות תמיכה מאסיבית במרכזי הלל (המרכז לחיים יהודיים בקמפוס), המשרתים 20 קמפוסים וכוללים גם סיוע במקרים של הטרדה ואיומים, לצד הסברה פרו-ישראלית.

אבל זה ממש לא רק העניין שלהם, זה בראש ובראשונה העניין שלנו, כישראלים, כמדינת העם היהודי. בבוקר שאחרי ה-7 באוקטובר, ראשי הפדרציה והקהילה בניו יורק התייצבו מיידית לצידנו. בחודשיים האחרונים הם העבירו סיוע חירום בהיקף חסר תקדים של 167 מיליון שקלים לתושבי העוטף והצפון המפונים, לשיקום היישובים אחרי הטבח הנורא, לסיוע לערים הקולטות את המפונים, למשפחות החטופים ולחיילי צה"ל.

ערבות הדדית היא עקרון מרכזי ביהדות ובחברה הישראלית, שאינו מוגבל לגבולות המדינה. כמדינת הלאום של העם היהודי, על ישראל להגן על יהודים בכל רחבי העולם ולפעול נגד גזענות ושנאה. כאשר יהודים בחו"ל נתקלים בשנאה ובאלימות, מדינת ישראל חייבת לקחת חלק פעיל במאמצים למנוע תקריות כאלה ולהבטיח את ביטחונם ורווחתם.

הפגנה פרו פלסטינית ספרד מדריד אנטישמיות (צילום: PIERRE-PHILIPPE MARCOU, getty images)
יהודים בעולם נתקלים באלימות בכל יום, ישראל צריכה להיות מעורבת בהגנה עליהם (ארכיון) | צילום: PIERRE-PHILIPPE MARCOU, getty images

יש כאן רגע מכונן ביחסי יהדות אמריקה וישראל. כל ישראלי מבין היום שהקשר האסטרטגי עם ארצות הברית, ובתוך כך עם הקהילה היהודית באמריקה, הוא חלק מתפיסת הביטחון הלאומי שלנו ומושתת על סולידריות אמת וערכים משותפים. לאחרונה נחשף כיצד עוברות תרומות עתק של מיליארדרים זרים ממדינות המזרח התיכון לאוניברסיטאות בארצות הברית, ונמצא מתאם ברור לגילויי אנטישמיות באותם מוסדות. ממשלת ישראל אינה יכולה לעמוד מנגד ועליה לספק תמיכה לקהילות היהודיות בארצות הברית, הן מוסרית והן מעשית, בהתמודדותן עם איומים ותקריות אנטישמיות.

לא רק ראש הממשלה נתניהו, גם בכירי ההייטק הישראלי וחברות ישראליות בין-לאומיות אחרות צריכים להשמיע את קולם נגד האנטישמיות, בדיוק כפי שעשה מנכ"ל חברת הבינה המלאכותית OpenAI, סם אלטמן, בימים האחרונים. עלינו להשקיע בפרויקטים חינוכיים ובמיזמי הסברה שמטרתם להקטין את הסטיגמות כלפי יהודים וישראל, ולהבהיר את המציאות המורכבת של המזרח התיכון. הודעתו של רוס סטיבנס כי יבטל תרומה של 100 מיליון דולר לאוניברסיטת פנסילבניה, אם לא תדיח את נשיאתה – מרמזת על עוד כיוון פעולה אפקטיבי.

סם אלטמן מנכ"ל OpenAI בשימוע בסנאט האמריקאי (צילום: Chip Somodevilla, Getty images)
לא להשאיר את הבמה רק למגזר הפרטי - גם ישראל צריכה לנקוט בצעדים אקטיביים, סאם אלטמן | צילום: Chip Somodevilla, Getty images

ממשלת ישראל צריכה לפעול בצמוד לממשל האמריקני ומוסדות בין-לאומיים כדי לקדם חקיקה ויוזמות שנאבקות באנטישמיות. ישראל צריכה לשתף פעולה עם ארגונים בין-לאומיים שפועלים נגד גזענות ושנאה, כדי לחזק את המאבק הגלובלי נגד אנטישמיות. בדיוק כפי שנעשה מול נשיאות האוניברסיטאות, יש לגבות מחיר אישי מכל מי שמוביל מדיניות אנטישמיות, באמצעות נקיטת פעולות משפטיות, לצד הפעלת לחץ כלכלי ותודעתי ברשתות החברתיות ובתקשורת. יש לפעול להוצאתם מחוץ לחוק של ארגונים או התאגדויות המסכנים יהודים בקמפוסים בארצות הברית. זו מדיניות שעל ישראל לקדם ביחד עם הממשל האמריקני ובהקדם. האמירה המשותפת של וושינגטון וירושלים צריכה להישמע בבירור: אנטישמיות היא מחוץ לחוק, בלי כוכביות והסתייגויות.

>>> איציק שמולי הוא מנכ"ל פדרציית ניו יורק בישראל, לשעבר שר העבודה והרווחה