בגבול מולדובה כבר החלו בימים האחרונים להתקבץ מאות ואלפי ישראלים שמנסים לחצות את הגבול לאוקראינה. היעד - העיר אומן, אם הם בכלל יצליחו להגיע לאחר שבשנים קודמות נוצרו עומסים כבדים שהביאו לקריסת המעברים הגובלים באוקראינה. אלפים נותרו אז בקור העז, ללא סיוע וללא מחסה עד כדי סכנת חיים. מנתב"ג יצאו כבר 50 טיסות ועליהן מתפללים ומאמינים שינחתו במדינות הסובבות את אוקראינה, כולם בדרך לקברו של הרבי. ארגון המתנדבים איחוד הצלה כבר השלים את היערכותו במקום - אמבולנסים, ציוד ומתנדבים רבים ערוכים לכל מענה לכ-40 אלף המבקרים שיגיעו החל מהיום ועד לאחר חג הסוכות.

העיר אומן רחוקה 700 ק"מ מאזורי הלחימה, אבל היא ספגה הפצצות כבדות בשנה האחרונה. הממשל הצבאי בחבל אליו שייכת העיר הוציא אזהרה רשמית, לפיה יש להימנע מלהגיע לאומן בראש השנה הזה עקב ההפגזות וההפצצות הרבות באזור. ההגעה לאומן עלולה, כך על פי ההודעה, לגרור התגרות מצד הרוסים. לכן, החלו כוחות הביטחון האוקראינים בהיערכות מוגברת מתוך הבנה שהאזהרות נופלות על אוזניים ערלות. גם במהלך מגפת הקורונה בחרו עשרות אלפים להגיע לאומן, על אף האזהרות. זה נראה כמו תופעה שאינה ניתנת לעצירה.

בעיר אומן, כך על פי הנתונים הרשמיים, מקלטים היכולים לספק מחסה לכ-11 אלף אזרחים. ישראלים בלבד שצפויים להגיע - כ-40 אלף בני אדם. לאוקראינים, כך נראה, אין שום יכולת לספק הגנה אם העיר תותקף.

אומן, אוקראינה (צילום: AP)
רק 700 ק"מ מחזית הלחימה באוקראינה, אומן | צילום: AP

ולמרות כל זאת, מדינת ישראל תומכת בהגעת יהודים להילולה במהלך החגים. הממשלה אישרה תקציב בן 4 מיליון שקלים להיערכות להגעת החסידים. הכסף נועד לממן אבטחה של שוטרים ישראלים על אדמת אוקראינה, וסיוע להקלת התנאים במעברי הגבול היבשתיים לנוסעים הישראלים. משרד החוץ פועל עכשיו מול השלטונות באוקראינה כדי להסדיר את התיאום הרגיש בימים אלה.

היחסים בין ישראל לאוקראינה אינם כבעבר. קייב כועסת על מה שהם מגדירים כתמיכה ישראלית ברוסיה דווקא בימים אלה. כדאי להוסיף לכך גם חשש מפיגועים נגד התכנסויות של ישראלים בחו"ל, במיוחד בימים אלה כשבמוסד מזהים עלייה דרמטית בהתרעות.

זלנסקי, נשיא אוקראינה, באתר יהודי (צילום: רויטרס)
באוקראינה זועמים על מדיניות ישראל, ארכיון | צילום: רויטרס

אז מדוע מדינת ישראל משקיעה בכך כסף? ומה יקרה אם חלילה יקרה אסון - ישראל תוציא כוחות חילוץ ורכבת אווירית כדי להביא את מי שהוזהרו לבל יסעו לשם?

זה אולי פופוליסטי, אבל זה צריך להישמע - עדיין לא הגיע הכסף להקמת מוקד לרפואה דחופה לקריית שמונה כפי שהובטח. גם מרכזי החוסן בעוטף עזה זקוקים לתמיכה תקציבית כדי לא להיסגר (אחרי מבצע "מגן וחץ" אושרו 4 מיליון שקלים למרכזי החוסן בעוטף. שקל עדיין לא הגיע. ההוצאה של הפעלתם במשך חמישה ימים במהלך מבצע בעזה מגיעה לכמאתיים אלף שקלים). וכאן, במקרה של אומן, התקציב אושר בתוך דקות.

ישיבת ממשלה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הנה מתגלה סדר העדיפויות האמיתי של הממשלה, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ועוד דבר: האם המצב ברחובות ישראל בטוח כדי לשלוח מאות שוטרים מישראל במיוחד לאומן בחגים? מי ייתן את הדין על כך ואיך יש מישהו שחושב שזה סביר? הממשלה הזו הבטיחה לדאוג לפריפריה, כנראה שאומן היא חלק מהפריפריה הגיאוגרפית שלנו.