אנחנו נמצאים בגל טרור ארוך, אבל גם בתוך הגל הזה ישנן נקודות שיא. הפיגועים האחרונים בחווארה וסמוך לחברון מסמנים שישראל נכנסת לתוך תקופה כזאת. רק מתחילת שנת 2023 ישנם 34 נרצחים ישראלים בפיגועים, כשבשנה שעברה היו 29. עד עכשיו סוכלו כמעט 400 פיגועים על ידי הצבא והשב"כ במהלך השנה האחרונה, ועדיין במערכת הביטחון מתמודדים עם כ-200 התרעות בסוגי הפעלה שונים לביצוע פיגועים באזור יו"ש.

סיקור N12:

מה שאנחנו רואים שמתנהל כעת ביהודה ושומרון זה גל של פיגועי השראה. פיגוע שבעיני הפלסטינים מתבצע באופן מוצלח, תוך זמן קצר ישנם אחרים שיוצאים ומנסים לבצע פעולה דומה. זו גם, בדרך כלל, החשיבות המאוד גדולה לסגור מעגל במהירות על מבצעי פיגועים, כי זה חותך בדיוק את אדוות ההשראה הללו. לכן, יש מאמץ גדול להגיע למחבלים מהר ככל שניתן.

בצה"ל כבר נערכו לאפשרות של עלייה בכמות הפיגועים ביהודה ושומרון, לכן בדיוק השנה תוכננו יותר גדודי מילואים להגיע לתעסוקה ביו"ש - מ-55 בשנה שעברה ל-66 השנה. זאת, במטרה לתת מענה גם לביטחון בכבישים וגם סביב היישובים. במערכת הביטחון מבינים שאלו נקודות התורפה המרכזיות בפיגועי ירי מן הסוג שבוצע גם הבוקר (שני).

זירת פיגוע הירי סמוך לחברון (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
גל של פיגועי השראה, הזירה סמוך לחברון | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

במקביל להמשך ההסתה ברשתות החברתיות, חמאס מנסה כל הזמן לדחוף פעילים לבצע פיגועים ביו"ש, דרך המפקדות בלבנון ובטורקיה. ייתכן שהוא מעריך, בטעות, שתגובה ישראלית לא תבוא נגדו בעזה, אם הפעולה לא תתבצע במרחב הזה.

ישנם גם האיראנים שעוסקים במימון וגם בניסיונות להוציא פיגועים ביהודה ושומרון. הם מעורבים בהברחות נשק לשטחי הגדה דרך גבול ירדן. אכן, לא מעט מזה נתפס בתקופה האחרונה, אבל עדיין הנשק זורם ונמצא בתפוצה רחבה. מבחינתם, המטרה היא להציף את השטח בנשק, להוזיל את המחירים שלו ודרך זה להגיע לכמה שיותר אנשים שיוכלו לצאת ולבצע פיגוע. המוטיבציה של כלל הגורמים היא מאוד גבוהה, וברור מי דוחף ומדרבן אותם. יש פה שני הישגים: קודם כול להרוג ישראלים, בדגש על כאלו שנתפסים כ"כוח כובש". עיקר הפיגועים מופנים כלפי חיילים או מתנחלים. ההישג השני הוא המשך ערעור היציבות של הרשות הפלסטינית, שמבחינתם זו מטרה חשובה בדרך להשתלטות של חמאס.

אל מול הדבר הזה, בצה"ל מתמקדים בשני דברים: בהגנה - שכוללת תגבורי כוחות שיאפשרו הגנה בצירים וסביב היישובים. הדבר השני, שקורה במקביל, זו ההגנה בקו התפר: הרי בראשיתו של גל הטרור היו כניסות של מחבלים לתוך מרכזי הערים בישראל ופיגועים. בצה"ל מתמקדים באבטחה ובשימור המצב גם בגזרה הזאת. לשם כך, בצה"ל מגייסים הרבה כוחות מילואים, שיאפשרו גם להוציא את כוחות הסדיר בחזרה לשגרת אימונים. גל הטרור והפעילות הנרחבת בשטחי יו"ש מאלצים את הסדיר לפעול כל הזמן, וזה פוגע באימונים - ומכאן גם בכשירות למלחמה.

הכוחות בגזרה (צילום: דובר צה"ל)
תגבור מאסיבי של כוחות מילואים ביו"ש, הפיגוע סמוך לחברון | צילום: דובר צה"ל

במקביל למאבק בטרור, כוחות הביטחון נאלצים להתמודד גם עם התגברות החיכוך, העימותים ואירועי הטרור היהודי ברחבי יו"ש. הדבר הזה הוא עוד רכיב, על פי מערכת הביטחון, שגורם לעלייה במוטיביציה לפעולות נקם, לתגובה על תגובה ולאירועי אלימות בשטח. שרפת מכוניות או כפרים כמו שקרה בחווארה, תורמוס עיא ואום ספא מובילה למאמצים נגדיים לנקום. מצד שני, המתנחלים יורדים מהגבעות כדי לנקום על פיגועים כמו שהיו בחווארה או בתחנת הדלק בעלי. גלגל הנקמה הזה מרים את הלהבות בשטח. העיסוק במשימות שיטור והתמודדות עם טרור יהודי גוזלים משאבים יקרים ותשומת לב מהכוחות, שצריכים לפעול כדי לסכל טרור. בצבא ביצעו בתקופה האחרונה שיח עם ראשי מועצות וראשי ההנהגה ביו"ש, כדי לנסות ולהביא אותם להשפיע על אותם פורעים ולהוריד את גובה הלהבות. המהלך הזה הסתיים ללא הצלחה, ואנחנו ממשיכים לראות את הביטוי לכך בשטח.

בזמן הקרוב נמשיך ונראה תגבור של כוחות, שיבצעו יותר ויותר פעולות כמו שראינו בשכם ובג'נין - אבל במקומות אחרים ברחבי יהודה ושומרון. אם מעבר לפיגועי הבודדים ישנן תשתיות טרור יותר מסודרות (כמו, כנראה, בפיגוע האחרון סמוך לחברון), אז נראה יותר כניסות לתוך ערים וכפרים. הטרור לא נשאר בצפון השומרון אלא מתפשט דרומה, וזה מטריד מאוד את מערכת הביטחון.