דבריו של ראש המוסד דוד ברנע אתמול (ראשון) מובילים אותנו אל שורה תחתונה קשה שצריך להבהיר - איראן נמצאת במצב הטוב ביותר שהייתה בו מבחינה ביטחונית בשנים האחרונות. בפועל, מדובר כבר במדינת סף-גרעין שמקרינה הרתעה גרעינית מבלי לשלם את כל המחירים שאמורה לשלם מדינה המחזיקה פצצה במרתף.

ראש המוסד, בנאומו, שם זרקור על יכולות קונבנציונליות (מוסכמיות) של איראן. ברשות המשטר בטהראן צבא גדול ולו יכולות לאיים על ישראל גם בתחום שאינו גרעין. הקשר המתהדק עם רוסיה מאיים להכניס למגרש שלנו כלים כמו המטוס מיג 35 או טילים היפרסוניים (שגא-קוליים) שישנו את אופי האיום על העורף הישראלי. מעמדה הבין-לאומי המתחזק מאפשר לה לנסות ולהוציא לפועל פיגועים נגד ישראלים בחו"ל.

עם זה, מה שהכי מטריד קורה דווקא בממד הלא-קונבנציונלי באיראן. רק בסוף השבוע האחרון פורסם דוח של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) שמצביע על כך שלאיראן יש מספיק חומר גרעיני מועשר לשישה מתקנים גרעיניים. זה חורג מכל הקווים האדומים ששרטטה ישראל בעבר, בין היתר מעל בימת האו"ם. איראן כבר חצתה את כל אותם קווים אדומים ושום דבר לא קרה. הדוח החמור והמדאיג הזה אפילו לא הגיע לתודעה. התרגלנו אליו, נרמלנו את האיום. אם נמשיך להתרגל למצב המחמיר הזה - נקבל איראן גרעינית. במצב הנוכחי, שום דבר לא מרסן את איראן.

מה צריך לעשות?

ראשיצ - להפסיק מיד להחליש את הקרנת ההרתעה הישראלית על ידי סיום המשבר הפנימי הנוכחי בישראל. העובדה שאנחנו מציתים את התקווה בלב אויבינו, שמקווים שאנו נקרוס פנימה לתוך עצמנו, היא מתנה מיותרת שאסור לנו לתת להם אותה. המחשבה שהמערכים הכי חזקים של צה"ל נתונים בחיכוך פנימי ובהחלשה מחייבת אותנו לעצור הכול ולחשב מסלול מחדש.

שנית - אנחנו חייבים לפעול יותר כדי לחזק את היחסים עם ארצות הברית. חזרתי בימים האחרונים מוושינגטון, ואם יש דבר אחד שמפחיד את האיראנים זה אמריקנים וישראלים ביחד. רק ארצות הברית וישראל יחד יכולות להעמיד איום אמיתי על טהראן.

בשורה התחתונה, כדאי שכולנו נפסיק את הנזק הפנימי שאנחנו עושים לעצמנו. כל ההאשמות הללו של "מי התחיל" ו"מי הסלים את המצב" לא חשובות. בואו נתעסק באיומים חמורים כאלו במקום בוויכוחים פנימיים חסרי תוחלת.

ראש אמ"ן לשעבר תמיר הימן (צילום: חן גלילי, INSS)
ראש אמ"ן לשעבר תמיר הימן | צילום: חן גלילי, INSS

 >>> האלוף (במיל') תמיר הימן הוא ראש אמ"ן לשעבר, כיום מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS)