המהירות שבה מאבדת משטרת ישראל את אמון הציבור צריכה להדאיג את קברניטי המדינה. מדובר בהשמדת ערך חפוזה, שנייה רק לפגיעה במותג החשוב ביותר במדינת ישראל - "צבא העם". משטרה אינה יכולה לפעול ללא אמון הציבור, זוהי אמת שאין עליה עוררין. ואף שאין משמעותה כי הציבור כולו ייתן אמון במשטרה כל הזמן, נדרש שמרבית הציבור יאמין כי המשטרה מבצעת את תפקידה בשום שכל ובשיקול דעת לטובתו ובהתאם להוראות החוק והפסיקה.

מעולם לא היתה משטרת ישראל קרובה יותר להפוך ממשטרה מקצועית, שתפקידה לשמור על הסדר הציבורי, לארגון הפועל מטעמה של הממשלה ובהתאם לדרישותיה. בדרך לשם היא מאבדת רבים וטובים מבניה, נכשלת בביצוע משימותיה והופכת לזרוע האכיפה של השר. נראה כי כבר אין צורך במשמר לאומי - המשטרה והמשמר חד הם, זרוע השר למיגור המחאה, במה לנאומיו בפנים דאוגות ומילים חלולות.

מי שיתחקה אחר שורשי המהפך יחזור אל אירועי השעה והשנה החולפת. הוא ירחיק אל הגעתו החגיגית של המפכ"ל למסיבת הבת מצווה של השר הנכנס, אל השינוי שהוביל השר בפקודת המשטרה, אל הילכו האדנותי של ראש המטה, חנמאל דורפמן, בניידת המשטרתית שהוקצתה לו, אל ההודעה על פיטוריו העתידיים של המפכ"ל, אל הדחתו של מפקד מחוז תל אביב, אל האלימות המשטרתית בהפגנות המחאה ומופע ציפוף השורות של היס"מ מול משרדי המחלקה לחקירות שוטרים. אל הפרש המכה, אל רימון ההלם שנזרק, אל השר ועוזרו הלבושים במדי מג"ב, אל מזכירו הבטחוני של השר מתקן את עניבת השר, מנסה ליישר את קמטי האמון המעמיקים בין הציבור למשטרה, במשיכות יד עקרות. והנה גם מערך החקירות, שאמור לפעול הרחק מהשפעתו המזהמת של השר, מאשר פתיחה בחקירה נגד מפרסמי כרזות השוטרים ומאשר לחבר הכנסת מהימין האמוני לבקר חשודים בעבירות של אלימות חמורה.

חה"כ צבי סוכות מבקר את החשוד ברצח הפלסטיני בבית הח (צילום: מתוך עמוד הטוויטר של צבי סוכות)
איך קורה אירוע כזה? המשטרה מתחנפת לממונים עליה | צילום: מתוך עמוד הטוויטר של צבי סוכות



הירידה באמון הציבור אינה מונחת רק לפתחם של שוטרי היס"מ, חוקרי הפשעים, מפעילי המכת"זיות והפרשים. היא חונה לפתחם של המפכ"ל וסגל הפיקוד הבכיר של משטרת ישראל, החייבים להבין, להפנים ולהתנהל בדרך המשמרת ומגדרת את ייעודה וחובתה של משטרת ישראל - לשמור על שלטון החוק, להגן על הרכוש, הנפש ועל הסדר הציבורי, לחשוף עבירות ולהביא עבריינים לדין.

בארגון המבקש לחזק את אמון הציבור בו ובמשרתיו, אגף החקירות אינו מאפשר פתיחה בחקירות של חופש הביטוי ומניח את ההנחיה המשפטית לפרקליטות המדינה. חשודים בפשעים אינם זוכים לביקורי תמיכה ועידוד. בארגון המבקש אמון מהציבור, טענות על שימוש מופרז בכוח מטופלות על ידי מפקדים ולא באמצעות מופעי ציפוף שורות מול משרדי מח"ש. בארגון החרד מביקורת ציבורית, מינויים לתפקידים נעשים על סמך קריטריונים מקצועיים והתאמה לתפקיד ולא על סמך קשרים וקרבה משפחתית לשר, למפכ"ל או למג"ב. זוהי שעת מבחן למשטרת ישראל, במובנים רבים שעה היסטורית, שתעצב את תפקידה ותרומתה של המשטרה בעת המסויטת הזאת.

>>> ערן קמין הוא תת ניצב (בדימוס), היה בין השאר ראש מנהלת האכיפה הלאומית בעת משבר הקורונה, ראש חטיבת החקירות במשטרת ישראל, מפקד בפועל של היחידה הארצית לחקירות הונאה, מדריך במכללה לביטחון לאומי ונציג המשטרה והמשרד לביטחון לאומי בארה״ב ובקנדה