נתונים מדאיגים: סקר חדש שמפרסמת היום (חמישי) הליגה נגד השמצה (ADL) מצא כי חל גידול משמעותי בהיקף ההחזקה בתיאוריות קונספירציה ודימויים אנטישמיים בקרב הציבור האמריקני. הנתון, שעומד על כ-20% מכלל הציבור, הוא כפול מזה שתועד ב-2019, רק לפני 4 שנים. בנוסף, תועד סנטימנט אנטי-ישראלי גובר בקרב אזרחי השותפה הכי חשובה שלנו.

הסקר שנערך כלל מדגם מייצג של למעלה מ-4,000 אמריקנים בוגרים, שנשאלו לגבי מידת ההסכמה שלהם עם 11 היגדים הכוללים דימויים אנטי-יהודיים. בסקר נמצא שכ-20% מהאזרחים, 66 מיליון איש במספר, הסכימו עם רוב ההיגדים. בין הממצאים: 39 אחוזים מאמינים שיהודים נאמנים יותר לישראל מאשר לארצות הברית, 20 אחוזים מאמינים שליהודים יש "יותר מידי כוח", 21 אחוזים מאמינים שליהודים לא אכפת מאף אחד חוץ מעצמם ויותר ממחצית מהאמריקנים מאמינים שיהודים ייצאו מגדרם כדי להעסיק יהודים אחרים.

"אלו מאיתנו המצויים בחזית המאבק ציפו לממצאים האלה מזה זמן – ועדיין הנתונים מדהימים ופוקחי עיניים", אמר ג'ונתן גרינבלט, המנכ"ל העולמי של הליגה נגד השמצה. "אנו עדים לגידול מבהיל בתפיסות אנטישמיות ובשנאה אנטישמית כמעט בכל מדד וברמות שלא ראינו לאורך עשורים. אני מקווה שהסקר הזה יהווה קריאת השכמה לארצות הברית כולה".

"תקיפה מזעזעת ומחרידה" (צילום: רויטרס, חדשות)
"קריאת השכמה לארה"ב כולה", אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

המשיבים נשאלו בנוסף לגבי מידת הסכמתם עם תפיסות אנטי-ישראליות, ומתשובותיהם נמצא כי מספר גדול של אמריקנים מחזיק בעמדות אנטישמיות שליליות ביותר. הסקר מצא כי 23 אחוזים מאמינים שישראל מצליחה לעשות ככל העולה על רוחה מבלי לשלם מחיר וכי היא שולטת בתקשורת; 18 אחוזים ציינו כי הם אינם חשים בנוח לבלות זמן עם אדם שתומך בישראל. "תפיסות אנטי-ישראליות אלו אינן בבחינת התייחסות למדיניות הממשלה הישראלית." הגיב בנושא גרינבלט. "הן צורה אחרת של אנטישמיות".

סקר זה מתווסף למחקרים אחרים שנעשו בנושא ופורסמו לאחרונה. רק בשנה שעברה אוניברסיטת תל-אביב יצאה במחקר מקיף שסקר את תופעת האנטישמיות בעולם ומצא כי ב-2021 נרשם מספר שיא של מקרי אנטישמיות במספר מדינות, כולל בארצות הברית. במחקר נטען כי חלק מהמחוללים של התופעה הם עליית הצדדים הקיצוניים של המפה הפוליטית, הפצה של תיאוריות קונספירציה בנושא הקורונה ודימוי ישראל בעקבות מבצע "שומר החומות". באותה שנה הוכפל מספר התקריות האלימות כלפי יהודים רק בעיר ניו-יורק.

ווסט במגדל טראמפ, היום (צילום: רויטרס)
זינוק בתמיכה באנטישמיות מאז פרסום דברי ווסט | צילום: רויטרס

דוח נוסף שהוציא לאחרונה מרכז שמעון ויזנטל טען כי למשפיענים ומובילי דעת קהל יש חלק נכבד בסיבתיות לעלייה בכמות התקריות האנטישמיות בעולם. הדוח בחר לציין בפרט את זמר ההיפ-הופ קניה ווסט, שהפיץ סרטונים עם אמירות אנטישמיות למיליוני עוקביו. בשבועות לאחר שפרסם את דעותיו האנטישמיות, ההאשטאג "קניה צודק" הפך נפוץ ברשתות החברתיות. לזמר, שזכה לשלל גינויים, הצטרף נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טרמאפ, שעורר סערה כאשר כתב ברשת החברתית שלו, Truth Social, כי היהודים לא "מכירים תודה" על פועלו למען ישראל, וקרא להם "להתאפס על עצמם". חודש לאחר מכן עורר סערה נוספת כשאירח באחוזתו לארוחת ערב את קניה ווסט, לצד מכחיש שואה נודע.

גרינבלט סיכם את ממצאי הדוח של הליגה נגד השמצה ואמר כי אף על פי שהממצאים מדאיגים, הם חשובים למאבק באנטישמיות משום שהם "מספקים הכוונה לפיתוח דרכים מועילות יותר כדי להיאבק בתופעה לצד שותפינו בקהילה היהודית ובארגוני החברה האזרחית".