עם כל הצער על ההחלטה שקיבלה היום (שלישי) ממשלת הלייבור באוסטרליה לבטל את ההכרה במערב ירושלים כבירת ישראל, לא היה מקום לתגובה המעליבה של ראש הממשלה יאיר לפיד. המהלך האוסטרלי לא נבע מדיווח לא נכון בתקשורת ואין טעם בהבעת התקווה שהממשלה האוסטרלית תדע "לנהל את ענייניה להבא באופן יותר רציני ומקצועי", כפי שנמסר בתגובת לפיד.

השתלשלות העניינים היא זו: אתמול הבחין כתב של המהדורה האוסטרלית בגרדיאן שמאתר משרד החוץ בקנברה הושמטו שתי שורות מתיאור המדיניות האוסטרלית כלפי ישראל, כאלו שנגעו להכרה שהעניקה הממשלה הקודמת ב-2018 במערב ירושלים כבירת ישראל.

פני וונג, שרת החוץ של אוסטרליה (צילום: reuters)
פני וונג, שרת החוץ של אוסטרליה | צילום: reuters
אנתוני אלבנזה, ראש ממשלה אוסטרליה (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת אוסטרליה אלבנזה, ארכיון | צילום: רויטרס

בתוך פחות משלוש שעות יצאה תגובה רשמית מלשכתה של שרת החוץ פני וונג, שבה נאמר חד וחלק כי אין שינוי במדיניותה של אוסטרליה. הבוקר טלפנה וונג לאחד מראשי הקהילה היהודית במלבורן ומסרה לו כי הממשלה החליטה בבוקר על המהלך. כעבור שעות ספורות יצאה ההודעה הרשמית. לא ברור מדוע בדיוק התבצע הזיגזג הזה.

הרקע להחלטה האוסטרלית הוא לחץ כבד ומתמיד של האגף השמאלי במפלגה, ושל חברי הפרלמנט העצמאים והירוקים, לצנן את היחסים עם ישראל וליישם את ההחלטה שקיבלה ועידת מפלגת הלייבור, בעת שהייתה באופוזיציה, להכיר במדינה פלסטינית. ראש הממשלה אלבניזי ושרת החוץ וונג אף פעם לא רחשו אהדה מיוחדת למדינת ישראל, אבל הם אינם רוצים להרחיק לכת עד כדי הכרה במדינה פלסטינית. הצעד שנקטו כדי לפייס את דעתם של אנשי האגף השמאלי היה לסגת מההכרה במערב ירושלים.

סקוט מוריסון, ראש ממשלת אוסטרליה (צילום: רויטרס, חדשות)
ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר סקוט מוריסון | צילום: רויטרס, חדשות

צריך לזכור שההכרה הזאת ניתנה על ידי סקוט מוריסון בעיצומה של מערכת בחירות סוערת, בניסיון למשוך קולות באחד ממחוזות הבחירה של סידני לטובת מי שהיה שגריר אוסטרליה בישראל, דייויד שארמה. ואולם, הניסיון הזה לא צלח, אלא נחרט בתודעה הפוליטית האוסטרלית כתעלול בחירות וכחיקוי למהלכיו של הנשיא טראמפ בשעתו.

כדאי להבין שלפי כל ההערכות, ממשלת הלייבור עשויה להחזיק בשלטון באוסטרליה עוד שנים לא מעטות. אין למפלגה הליברלית ולשותפיה בשלב זה מנהיג שיוכל לנצח בבחירות הבאות. על כן, חייבת ישראל לתקן את מה שהזניחה שנים ארוכות: במהלך השנים הארוכות של מפלגות הימין בקנברה הזניחה ישראל את הקשרים עם מפלגת הלייבור שישבה באופוזיציה, ולא התמודדה עם התחזקות הקולות הפרו-פלסטיניים מפי בכירים במפלגה כמו שרי החוץ לשעבר בוב קאר וגארת' אוונס. על ההזנחה הזו אנחנו משלמים עכשיו.

בשורה התחתונה, אוסטרליה היא מדינה ידידותית גם כשמבקרי ישראל מחזיקים ביוזמה. חשוב מאוד שלא להניח לאירועי היממה האחרונה לחולל משבר מתמשך עם הממשלה הנוכחית.