ש: מה ישראל רצתה להשיג במבצע "עלות השחר" והאם היא הצליחה?

כדאי קודם כל להבין מה ישראל לא רצתה. ישנן אשליות שניתן היה במבצע מהסוג הזה להפסיק את ירי הטילים לעבר מדינת ישראל. זה, צריך לדעת, בלתי ניתן - לא מול הג'יהאד האיסלאמי, בוודאי שלא מול החמאס ועוד יותר לא מול חיזבאללה. במבצעים מן הסוג הזה הירי יימשך עד הרגע האחרון ולצד השני יישארו עוד מספיק רקטות וטילים גם להמשך הדרך. יש להסיר את האשליה שניתן במבצעים כאלה להביא לאפס יכולת בצד השני.

אז מה ישראל רצתה להשיג? שני דברים:

  1. ארגון כמו הג'יהאד האיסלאמי, או החמאס במצעד הדגלים, או חיזבאללה בנושא של אסדת הגז "כריש" - לא יכתיב למדינת ישראל מה היא עושה על ידי איום בטרור. זה חשוב שהחמאס הבין את זה במבצע לפני 14 חודשים, זה חשוב שהג'יהאד האיסלאמי יבין את זה דרך המבצע הנוכחי, ויכול להיות שנצטרך לעשות מבצע נגד נסראללה כדי להבהיר לחיזבאללה שגם הוא לא יכתיב לנו מה אנחנו עושים או לא עושים. העולם, אגב, יותר ויותר מקבל את תפיסת העולם הישראלית הזאת כי הוא מבין מה קורה כשלא עוצרים איומים כאלה בזמן.

    מבצע עלות השחר: תקיפת צה"ל בשכונת סג'עייה בעזה (צילום: AP)
    ישראל הצליחה להעביר את המסר? | צילום: AP


  2. הדבר השני שמדינת ישראל רצתה להשיג במבצע הזה, תוך כדי המבצע, הוא לפגוע ככל שניתן ביכולות הייצור של הג'יהאד האיסלאמי. על מנת שישראל תוכל לשמור על חופש הפעולה של ישראל בהמשך הדרך, יש צורך לעשות פעולות שיבהירו לג'יהאד האיסלאמי את המחיר הגבוה שהוא משלם. חיסול שני מפקדים בכירים ויותר היא דוגמה טובה לכך. דבר נוסף שיש לבצע הוא לפגוע ככל שניתן באמצעי הייצור - אלו בדרך כלל מטרות קבועות שמשפיעות על היכולות בהמשך. אם הצליחו לעשות את זה במהלך המבצע, גם המסר נמסר וגם היכולת המעשית של הארגון נפגעה.