הסיעות החרדיות חוששות מחבר הכנסת איתמר בן גביר, זאת עובדה שאיש אינו יכול להתווכח עליה. בן גביר מצליח לסחוף אחריו המוני צעירים חרדים, מכל החוגים - ספרדים, ליטאים וחסידים. מי יותר ומי פחות.

בחודשים האחרונים הסחף לעבר בן גביר גבר בעיקר בצל הפיגועים הקשים שהתרחשו בערים החרדיות, אלעד ובני ברק. בן גביר היה מהראשונים שהתייצבו בזירות, הצעירים החרדים קיבלו את פניו, קראו לעברו "ראש הממשלה הבא" וטקסטים דומים.

הפוליטיקאים החרדים ראו את התמונות, שמעו את הקולות, והבינו שאי אפשר להמשיך ולשתוק מול הסחף לעברו של בן גביר. תחילה היה זה הביטאון 'יתד נאמן' שיצא במאמרי מערכת נגד בן גביר ושותפו לדרך חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ'. זה המשיך בח"כים אחרים בסיעות החרדיות שתקפו את הצמד הימני.

בן גביר לא נרתע, הוא מכיר את האהדה שיש לו ברחוב החרדי והגיב בדרכו שלו. בהילולת ל"ג בעומר במירון, בזמן שאלפים המתינו בחניוני הוויסות בדרכם לרבי שמעון בר יוחאי, בן גביר הגיע לחניונים, גם בשעות הלילה המאוחרות ועד לשעות הבוקר המוקדמות. הוא פעל בכל כוחות שברשותו כדי לשחרר את הציבור מהחניונים. כך נוצר מצב בו חבר הכנסת בן גביר הפך לח"כ שמושיע את הציבור החרדי, בעוד הח"כים החרדים לא הגיעו למקום.

לא צריך להיות חכם גדול כדי להבין את המשמעות של אלפי נוסעים חרדים החוזרים הביתה עם תחושה שמי שהושיע אותם היה חבר הכנסת הימני-קיצוני. מה המסר שהם מספרים בכולל, בישיבה ובסעודת שבת המשפחתית. וכך בן גביר זכה לעוד נקודות חיוביות מהרחוב החרדי.

כן, בן גביר שהפגין נגד אריה דרעי בטענה שהוא עומד מאחורי הסכמי אוסלו, הוא אותו בן גביר שכעת מנסה לנגוס בקולות של תנועת ש"ס. אבל, צריך גם להדגיש, בשנים האחרונות דרעי ובן גביר שינו גישה, מ'אויבים פוליטיים' ל'שותפים'. כשבן גביר נפגע בראשו בלשכתו בשמעון הצדיק, דרעי ניגש אליו במיוחד כדי לחזקו ולאחל לו רפואה שלמה. כך גם חיבוקים בין השניים תועדו במליאת הכנסת. בן גביר יצא להגנתו של דרעי ערב עסקת הטיעון.

משיתוף פעולה - לתחרות

לפני כחודשיים שאלתי את בן גביר על טיב היחסים עם אריה דרעי: "בשמונה חודשים האחרונים שאנחנו בכנסת, אני ודרעי מבלים הרבה לילות ביחד. גרמו לי להכיר אריה דרעי אחר ממה שדמיינתי והכרתי, הוא לא אריה דרעי של אוסלו, גם אני עברתי שינוי. הפכנו לידידים. אני עדיין לא מתפקד לש"ס, אבל דרעי הוא אדם מקסים". כמאמר חז"ל: חיבוק דב.

איתמר בן גביר (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
זוכה לאהדה בכל המגזרים בציבור החרדי, חה"כ איתמר בן גביר | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

בסיעות החרדיות מריחים את השטח ומבינים שצריך לפעול. יו"ר 'יהדות התורה', ח"כ משה גפני, יצא למתקפה נגד סמוטריץ' ואמר לכותב השורות שרק בגללו לא קמה ממשלת ימין והוא האחראי לגזירות של הממשלה נגד הציבור החרדי. כך גם בש"ס - אם בבחירות האחרונות המפלגה הספרדית לא יצאה לקמפיין נגד חבר הכנסת בן גביר, בבחירות הקרובות - מתי שיתקיימו - ש"ס צפויה לשנות גישה ולתקוף את בן גביר וסמוטריץ'.

כך לדוגמה אמר לי בשבוע שעבר מנכ"ל ש"ס, ח"כ חיים ביטון, בריאיון באולפן 'כיכר השבת': "בבחירות האחרונות הם לקחו לנו קולות כי אנחנו שתקנו, אפילו דחפנו. הם קיבלו מאיתנו קהל נרחב, כדי שהם יעברו את אחוז החסימה. בסוף הם אלו שבגללם לא הקמנו ממשלה. כעת, אף אחד לא חושש שהם לא יעברו את אחוז החסימה, הפעם לא נוותר על המצביעים שלנו".

אריה דרעי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
"הפעם לא נוותר על מצביעים", בש"ס נערכים לבחירות | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

זה מה שאנחנו צפויים לראות ככל שנתקדם לבחירות. הח"כים החרדים יתראיינו בעיקר בתקשורת החרדית וינסו לחדד את ההבדל בין הסיעות החרדיות ל'ציונות הדתית' של בן גביר וסמוטריץ'. הם יחדדו את ההבדלים האידיאולוגיים בין המפלגות, בתקווה שזה מה שימנע את הסחף למפלגה הדתית. אגב, בשבוע שעבר העריך חבר הכנסת סמוטריץ' באוזניי שבבחירות האחרונות מפלגתו קיבלה כמנדט של מצביעים חרדים, לדבריו זה ילך ויגדל.

לא פוליטיקה, חידוד השקפות

עד כה עסקנו במאבק הפוליטי סביב בן גביר והסיעות החרדיות. אך מתחת לפני השטח החל מאבק הרבה יותר קשה. מאבק תורני, סביב העלייה להר הבית.

בעוד חבר הכנסת סמוטריץ' נמנע מלעלות להר הבית בשל ההתנגדות של מועצת הרבנות הראשית והרבנים הראשיים לדורותיהם, חבר הכנסת בן גביר עולה להר הבית ומקפיד לתעד את העלייה ולעודד אותה. על זה הרבנים הראשיים לא יכולים לשתוק.

כותב השורות משתדל להשתתף כמעט מידי שבוע בשיעורו השבועי של הראשון לציון הגאון רבי יצחק יוסף, מגדולי המנהיגים החרדים. הרב יוסף לא מתערב בפוליטיקה, בטח כשהוא מכהן כרב ראשי לישראל. בשנים האחרונות הרב מזכיר את איסור עלייה להר הבית כמעט מדי חודש. הוא הדגיש וחידד את האיסור החמור של העלייה להר הבית, אך הקפיד שלא להזכיר שמות של אישי ציבור העולים להר.

הרב הראשי הספרדי לישראל יצחק יוסף (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
הרב הראשי יצחק יוסף מזכיר את דרכו של אביו, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות
איתמר בן גביר בהר הבית (צילום: מנהלת הר הבית)
בסיעות החרדיות מריחים את השטח - ונערכים, חה"כ איתמר בן גביר | צילום: מנהלת הר הבית

לאחרונה, כנראה שהרב יצחק יוסף הבין שחייבים לפעול ולהזכיר את שמו של ח"כ בן גביר. יש לכך כמה סיבות, אך נראה שהסיבה העיקרית היא העובדה שבן גביר התקבל באהדה על ידי תומכיו בתוך מעוזי הציבור הספרדי, שבמשך עשרות שנים הולך אחר פסיקותיו של אביו המנוח, מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל. כך קרה בבית הכנסת 'מוסיוף', וכך גם בבית הכנסת 'היזדים', בית הכנסת בו מסר הרב עובדיה יוסף את שיעורו השבועי במשך שנים וכיום ממלא את מקומו בנו וממשיך דרכו, הרב יצחק יוסף.

הרב הראשי הרגיש צורך לחדד את ההשקפה: אנחנו, כציבור ספרדי, חרדי ומסורתי, צריכים להמשיך בדרכו של הרב עובדיה יוסף וכל גדולי הדורות האחרונים שאסרו את העלייה להר הבית. ואתם, הציבור החרדי-ספרדי והמסורתי, גם אם אתם אוהבים את הדרך הפוליטית של איתמר בן גביר, זכרו - זאת דרכו של אבי, הרב עובדיה יוסף, איסור חמור לעלות להר הבית, בן גביר הולך שלא בדרכו של אבא. אל תסחפו אחריו.

אין פה כל התערבות מבחינה פוליטית. פוליטיקה לא מעסיקה את הראשון לציון. ייתכן ודרעי היה מעדיף שהרב הראשי לא יישא את דבריו אמש (שבת). אך הרב לא עושה חשבונות פוליטיים, נטו הלכה ויהדות. וביהדות אומרים את האמת, גם אם היא לא נעימה לאוזן.

ישי כהן תמונת פרשנות (צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)
ישי כהן | צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת

>>> ישי כהן הוא פרשן ומגיש בכיר באתר החרדי "כיכר השבת"